Στο… παραπέντε επιχειρείται να αντιμετωπισθεί μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους των ΟΤΑ και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Καθορίσθηκε ότι χρηματοδοτήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους που είχαν εργασθεί για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέσμευε το κονδύλι.
Το ζήτημα ήταν γνωστό από καιρό στην κυβέρνηση, αλλά για τέθηκε επί τάπητος πιεστικά, καθώς ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει απεργία-αποχή από τις εργασίες που αφορούν την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, μια και ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους υπάλληλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα χρήματα που δικαιούνται από την εκλογική αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά τις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές του 2014.
Δεκάδες δήμοι αδυνατούν να καταβάλλουν στο προσωπικό τους την εκλογική αποζημίωση που τους οφείλεται από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, επειδή το συγκεκριμένο κονδύλιο έχει παρακρατηθεί από τις ΔΟΥ, συμψηφιζόμενο με οφειλές των συγκεκριμένων δήμων προς το Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε κάποιους δήμους εκκρεμούν και οι αποζημιώσεις για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.
Η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους έστειλαν πρόσφατα και εξώδικο διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
Οι δήμαρχοι
Παράλληλα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επιστολή του προέδρου της κ. Γιώργου Πατούλη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, είχε χαρακτηρίσει «καταχρηστική ενέργεια» από πλευράς υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να κατάσχονται επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ, που αποτελούν επιχορήγηση για εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων οι οποίοι εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ζητούσε να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου που θα αποδεσμεύει για όλους τους δήμους το συγκεκριμένο κονδύλιο, προκειμένου να καταβληθεί άμεσα στους εργαζομένους των ΟΤΑ που εργάστηκαν στις εκλογές του 2014 και θα εργαστούν και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Τελικά, το βράδυ της Τετάρτης δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Α’, αρ. φύλλου 6, 14.1.2015) η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο «Χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους» που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ορίζει ότι:
* Χρηματοδοτήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από οποιαδήποτε αιτία και είναι ακατάσχετες εις χείρας τρίτων.
* Η ρύθμιση ισχύει για χρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται σε ΟΤΑ από την ημερομηνία δημοσίευσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, «ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης της αξίωσης των υπαλλήλων τους για καταβολή της προβλεπόμενης εκλογικής αποζημίωσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κάνει και συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδη διεκδικώντας την άμεση καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης των προγενέστερων εκλογικών διαδικασιών.
Παράλληλα, είχε θέσει και το αίτημα για αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «κλείνοντας την τεράστια «ψαλίδα» σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εκλογές».