«Αλλαγή φρουράς» σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς το Ιδρυμα παραμένει «ακέφαλο» μετά την αποδοχή από τον πρύτανή του κ. Θεόδωρο Φορτσάκη της πρότασης της ΝΔ να συμμετάσχει ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Χρέη πρύτανη θα εκτελεί ως την ανάδειξη νέου ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Μπουραζέλης.
Με το δεδομένο ότι ο κ. Φορτσάκης αποσύρεται, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, οι συζητήσεις έχουν ανάψει στο μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Ολοι, και στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές, ανέμεναν από καιρό την κύρια υποψηφιότητα να έρθει από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη «δύναμη» στο Πανεπιστήμιο με περίπου 800 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).


Δύο από την Ιατρική;

Βέβαιη θεωρείται έτσι τόσο η κάθοδος όσο και η επικράτηση στις εκλογές του προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Θάνου Δημόπουλου, ο οποίος, όπως λένε καθηγητές του Ιδρύματος, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό αλλά και διοικητική εμπειρία. Μέλη του Πανεπιστημίου συζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες την πιθανότητα να κατεβεί στις εκλογές και άλλος υποψήφιος από την Ιατρική Σχολή, ο οποίος όμως δεν διαθέτει ανάλογη εμπειρία σε διοικητικό επίπεδο.
Καμία άλλη από τις σχολές του Ιδρύματος δεν έχει ως σήμερα προετοιμαστεί ώστε να προωθήσει κάποια υποψηφιότητα για τις εκλογές, ενώ αναμένεται και η αντίδραση των αντιπρυτάνεων του κ. Φορτσάκη, των κ.κ. Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινού.
Πάντως οι εκλογές δεν αναμένεται να προκηρυχθούν προτού περάσει 40ήμερο. Και αυτό με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα γίνουν με τον υπάρχοντα νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ορίζει επιλογή των τριών υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη από το Συμβούλιο Ιδρύματος ή όχι;
Σε περίπτωση επικράτησης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν τον νόμο και τα Συμβούλια τα οποία συγκροτήθηκαν επί ηγεσίας της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας και προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων στον χώρο των ανώτατων Ιδρυμάτων, ενώ δεν προσείλκυσαν ποτέ χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ, κριτήριο που είχε προβληθεί ως ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξής τους.


Κάλπες και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη αναστάτωση επικράτησε και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου ακυρώθηκε η εκλογή του πρύτανη κ. Περικλή Μήτκα ύστερα από προσφυγή του συνυποψηφίου του κ. Ανδρέα Γιαννακουδάκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για διαδικαστικούς λόγους.
Επειτα από ενάμιση μήνα αναστάτωσης και ανταλλαγής αλληλοκατηγοριών από όλες τις πλευρές, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου επαναλαμβάνονται οι πρυτανικές εκλογές από το πρωί και ως τις 5 το απόγευμα με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Η επικράτηση του κ. Μήτκα θεωρείται δεδομένη, καθώς αυτός και ο κ. Γιαννακουδάκης είναι οι μόνοι δύο υποψήφιοι και ο δεύτερος έχει ήδη ηττηθεί στις εκλογές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ιδρύματος. Ο κ. Γιαννακουδάκης μάλιστα δεν είχε περάσει καν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου είχαν προκριθεί ο κ. Μήτκας (με 643 ψήφους στον πρώτο γύρο) και ο κ. Στ. Λογοθετίδης (με 578 ψήφους στον πρώτο γύρο).
Πάντως στο Αριστοτέλειο, το οποίο μαστίζεται από μεγάλες έριδες μεταξύ των μελών του, βρίσκεται σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Η μέθοδος αυτή είναι πλέον εκείνη που ακολουθείται σε όλα τα πανεπιστήμια για τις εκλογικές διαδικασίες και για να αποφεύγονται έκτροπα και επεισόδια από φοιτητές, ενώ θεσπίστηκε επίσης με έναν από τους τελευταίους νόμους του υπουργείου Παιδείας.

HeliosPlus