Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Τήνο, μετά από σχεδόν τρία 24ωρα που το νησί είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Το αρματαγωγό «Σάμος» απέπλευσε το βράδυ της Πέμπτης με προορισμό την Τήνο προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι που χρήζουν βοήθειας. Στο νησί εστάλη και ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς, για να μεταφέρει τεχνικούς για τον έλεγχο του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα είναι δυνατή και η επαναλειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης για την ύδρευση του νησιού.

Αποκλεισμένα για τέταρτη ημέρα παραμένουν χωριά, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Ερπυστριοφόρα μηχανήματα έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα για να βοηθήσουν στον αποχιονισμό των ορεινών περιοχών.

Η Τήνος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στο νησί λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άνδρο, από όπου ξεκινά το υποβρύχιο καλώδιο που τροφοδοτεί την Τήνο. Η βλάβη τελικά αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από συνεργείο τεχνικών του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που έφτασε στο νησί με ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας.

Προβλήματα και στην Άνδρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να τεθεί και το νησί της Άνδρου, όπου το οδικό δίκτυο έχει καλυφθεί από δύο μέτρα χιόνι πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Η ηλεκτροδότηση πάντως δεν έχει διακοπεί.

Το γεγονός ότι τα δυο νησιά των Κυκλάδων δεν διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, με τις τοπικές αρχές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους δήμους, να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με κάθε διαθέσιμο μέσο για την αποκατάστασή τους.

Αίτημα για το Οροπέδιο Λασιθίου

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Οροπέδιο Λασιθίου ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Όπως ανέφερε, κτηνοτροφικές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες και η ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές έχει διακοπεί.