Τελικά η φωνή των πολιτών έχει δύναμη, ιδιαιτέρως σε προεκλογική περίοδο, έστω και άτυπη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το πολιτικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Εξήντα χιλιάδες πολίτες βάζοντας την υπογραφή τους σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας ύψωσαν ανάχωμα στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νέες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση παρανομιών σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Μετά την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της πρωτοβουλίας τουWWF Ελλάς και της διεθνούς οργάνωσηςAvaaz αποσύρθηκαν ορισμένες από τις επίμαχες διατάξεις για τον δασικό μας πλούτο από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο τελικά ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο. Παρέμειναν ωστόσο ορισμένα προβληματικά σημεία, με κορυφαίο αυτό που αφορά τη νομιμοποίηση παρανομιών.

Ο πίνακας με τις τροπολογίες και τις διατάξεις που αποσύρθηκαν, βελτιώθηκαν ή παρέμειναν στο σχέδιο νόμου

«Η εκστρατεία τουWWFΕλλάς δεν θα είχε φέρει αποτέλεσμα χωρίς την πίεση που εκατοντάδες πολίτες άσκησαν με τηλεφωνήματα στα γραφεία των βουλευτών, με τις ερωτήσεις που κατέθεσαν μέσω της πλατφόρμαςVouliwatch και βέβαια τις 60.000 και πλέον υπογραφές στοκάλεσματης διεθνούς οργάνωσηςAvaaz. Ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι «αντίπαλος» ήταν ένα νομοσχέδιο που κατέβηκε χωρίς διαβούλευση και αντιμετωπίστηκε ως επείγον στη σκιά της παράλληλης βαριάς επικαιρότητας» δήλωσε η επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής τουWWF Ελλάς κυρία Θεοδότα Νάντσου. Προσέθεσε μάλιστα στη συνέχεια: «Ας γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα αυτής της επιτυχίας: οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας είναι καιρός να αρχίσουν να υπολογίζουν τους πολίτες που απαιτούν ασφάλεια δικαίου, διαφανή και σαφή νομοθέτηση, σεβασμό στο δίκαιο και προστασία των κοινών».

Η επιτυχία των πολιτών

ΤοWWFΕλλάς δημοσιεύει και πίνακα με τις τροπολογίες και τις διατάξεις που αποσύρθηκαν, βελτιώθηκαν ή παρέμειναν στο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι πολίτες πέτυχαν τα εξής:
* Διατηρείται η προστασία για δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί(π.χ., από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει ύστερα από πέντε χρόνια.
* Δεν υποβαθμίζονται οι δασικοί χάρτες και παραμένουν ως ουσιαστικά εργαλεία προστασίαςκαι οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης καθώς αποσύρθηκε η διάταξη πουέδινε τη δυνατότητα να διαγράφονται εκτάσεις από αυτούς.
* Αναιρέθηκε η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού εκτάσεωνπου απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, καθώς και η παραχώρηση της κυριότητάς τους.
*Στις διατάξεις γιανομιμοποιήσεις αυθαιρέτων παρέμειναν οι ιεροί ναοίαλλά αποσύρθηκανοι εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και κυρίως εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, όρος που χωράει πολλές ερμηνείες.
* Δεν έγινε δεκτή η βουλευτική τροπολογία για αναστολή της πληρωμής βεβαιωμένων προστίμων και της κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δασική γη ως την κύρωση των δασικών χαρτών.
Οι «εκκρεμότητες»
Σύμφωνα όμως με το WWF, χρειάζεται ακόμη επιμονή και αγώνας καθώς παρέμειναν διατάξεις που αφορούν:
* Νομιμοποίηση παρανομιών όσων καταπατητών κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις ως το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις. Ωστόσο αυτή η διάταξη βελτιώθηκε σε σχέση με την αρχική μορφή της. Αρχικά νομιμοποιούνταν αδιακρίτως όλες οι σχετικές καταπατήσεις, τελικά όμωςδεν μπορούν να νομιμοποιηθούν καταπατημένα δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουνιδιαίτερο επιστημονικόκ.τ.λ.ενδιαφέρον(εθνικοί δρυμοί, διατηρητέα μνημεία της φύσης, προστατευόμενες περιοχές), που έχουνπροστατευτικό ρόλοκαι που βρίσκονται σεπάρκα και άλσηεντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών και, τέλος, όσες εκτάσεις περιλαμβάνουν κτίσματα.
* Διευκόλυνση των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν βασιστεί σε αδημοσίευτα, πληροφοριακού χαρακτήρα, έγγραφα (που έχουν χορηγηθεί μεταξύ 11.6.1975 και 30.4.1981).
* Επέκταση λατομείων ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

HeliosPlus