Ο βροχερός καιρός των περασμένων ημερών έγινε η αιτία να αναβληθεί το ραντεβού μας πολλές φορές, όμως το καθημερινό ραντεβού των «Εφτάψυχων» με τις γατούλες που περιμένουν να φάνε από τα χέρια τους δεν αναβάλλεται ούτε για μία ημέρα. Ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, μία από τις εθελόντριες θα περιμένει πότε θα έρθει η στιγμή που η βροχή θα κοπάσει για να βγει γρήγορα-γρήγορα και να ταΐσει τις αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς της, μέχρι να ξαναρχίσει η βροχή. «Μας περιμένουν, αναγνωρίζουν ακόμη και τα βήματά μας. Δεν μαζεύονται όλες μαζί, αλλά ξέρουν τα σημεία που θα περάσουμε και κάνοντας τη βόλτα μας στη γειτονιά βγαίνουν από τις κρυψώνες τους, από παλιά σπίτια, κήπους, έρχονται κοντά μας, τρώνε και φεύγουν» περιγράφει στο «Βήμα» η κυρία Ελένη Κεφαλοπούλου, εκ των ιδρυτριών του σωματείου.
Ενώνοντας τη μακρά εμπειρία τους σε φιλοζωικές δράσεις, με τις κυρίες Ευγενία Ματαράγκα, Κορντέλια Μάντεν-Κανελλοπούλου, Κάρον Μακ Μπεθ και Πολίν Πίτερς, ξεκίνησαν επίσημα τις «Εφτάψυχες» το 2008.

«Αποφασίσαμε ότι καλή είναι η θεωρία, η δουλειά όμως γίνεται έξω στον δρόμο. Ετσι, ξεκινήσαμε αυτό το σωματείο. Αναλάβαμε τότε το πρώτο μας μεγάλο έργο, Εθνικός Κήπος και Ζάππειο, όπου υπήρχαν πολλά στειρωμένα ζώα και αρχίσαμε να επεκτείνουμε τις στειρώσεις καθεμιά στη γειτονιά της». Σήμερα οι εθελοντές του σωματείου «Nine Lives Greece» πραγματοποιούν προγράμματα ταΐσματος, στειρώσεων και ιατρικής φροντίδας σε Ακρόπολη – Πλάκα, Ομόνοια, Παγκράτι, Πετράλωνα, Καισαριανή, Παπάγου, Κηφισιά.

«Το πρόγραμμα γύρω από την Ακρόπολη είναι και για εμάς τους εθελοντές ένας περίπατος μοναδικός, όπου ταΐζονται καθημερινά 120 ζώα, ενώ έχουν ήδη στειρωθεί στην περιοχή περισσότερα από 300» αναφέρει η κυρία Κεφαλοπούλου, που φροντίζει τις γατούλες της Πλάκας. Μάλιστα, όποια ώρα και αν τυχαίνει να περπατά στη γειτονιά, οι τετράποδοι φίλοι της βγαίνουν να την προϋπαντήσουν, τριγυρίζουν στα πόδια της, νιαουρίζουν αναγνωρίζοντας τα βήματά της. Με τον ίδιο τρόπο, σε όποια γειτονιά υπάρχουν εθελοντές, αναπτύσσεται η δράση του σωματείου.

Αδέσποτα σε ερείπια γύρω από την Ομόνοια

Αν στις άλλες γειτονιές της Αθήνας το τάισμα είναι μια διαδικασία απολαυστική, γύρω από την Ομόνοια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Πρόκειται για το πιο δύσκολο, χρονοβόρο και πολυέξοδο πρόγραμμα που υλοποιούν οι «Εφτάψυχες», αποστολή των οποίων είναι η μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών στην πρωτεύουσα. «Στην περιοχή αυτή εντείναμε τις προσπάθειές μας όταν πριν από περίπου έναν χρόνο βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν και περπατώντας στα στενά γύρω από την Ομόνοια δεν βλέπεις παρά ελάχιστα αδέσποτα, αυτά γίνονται εκατοντάδες αν μπεις μέσα στα εγκαταλελειμμένα, ετοιμόρροπα σπίτια» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ματαράγκα, υπεύθυνη του προγράμματος στην Ομόνοια.
Σε στενά όπως η Σωκράτους, η Βερανζέρου, η Μενάνδρου, οι συνθήκες είναι πραγματικά αντίξοες. Οπως περιγράφει, τα ζώα βγαίνουν μετά τις 11 το βράδυ, οπότε παύει η κίνηση των εμπορικών δρόμων και μόνο τότε οι εθελοντές μπορούν να τα προσεγγίσουν. Πρόκειται όμως για ώρες που στην περιοχή κυκλοφορούν μόνο τοξικομανείς, εκδιδόμενες γυναίκες και περιθωριακά άτομα. «Πηγαίνουμε στην περιοχή προσπαθώντας να τραβήξουμε όσο λιγότερο γίνεται τα βλέμματα, χωρίς να κρατάμε τσάντες, κλειδιά ή κινητό γιατί κινδυνεύουμε. Οταν θέλουμε να πιάσουμε κάποια ζωάκια για στειρώσεις, κατεβαίνουμε μεσάνυχτα με δυο-τρία αυτοκίνητα, τα γεμίζουμε και φεύγουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για τους γιατρούς που συνεργαζόμαστε» περιγράφει χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση στο κέντρο είναι πραγματικά δύσκολη. Δίπλα σε ανθρώπους που υποφέρουν, στους οποίους έχουν προστεθεί και οι άστεγοι, δεκάδες ζώα στοιβάζονται σε παλιά σπίτια υπό άθλιες συνθήκες. «Υπάρχει ένα παλιό οίκημα στην ταράτσα του οποίου συγκεντρώνονται δεκάδες γάτες. Για να τις προσεγγίσουμε πρέπει να ανέβουμε από μια παλιά, ετοιμόρροπη σκάλα υπηρεσίας, εάν όμως κοιτάξουμε από κάτω μας βλέπουμε από ανθρώπινα περιττώματα μέχρι πτώματα ζώων» λέει η κυρία Ματαράγκα. Στόχος των «Εφτάψυχων» είναι στο άμεσο μέλλον να μην υπάρχουν πια αδέσποτα ζώα σε αυτή την περιοχή, όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Επιδοκιμασίες και καχυποψία

Οι αντιδράσεις όσων βλέπουν τις ομάδες των εθελοντών ποικίλλουν. Πολλοί επιδοκιμάζουν τη δράση τους, άλλοι ωστόσο είναι καχύποπτοι και ορισμένοι δεν τους βλέπουν με τόσο καλό μάτι. «Αναγκαζόμαστε να εξηγούμε συχνά στον κόσμο ότι, βάσει του τελευταίου νόμου, το τάισμα επιτρέπεται καθώς δεν αφήνουμε ποτέ απορρίμματα, δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπολάκια ή χαρτιά, παρά μόνο κροκέτες που δεν αφήνουν λάδι ή άλλα υπολείμματα» αναφέρει η κυρία Κεφαλοπούλου. «Πολλοί μας παίρνουν τηλέφωνο και λένε «ελάτε να πάρετε μια γατούλα ή τρεις αδέσποτες από τη γειτονιά μας». Δεν έχουμε καταφύγιο όπου συσσωρεύουμε ζώα, αντιθέτως βασικός μας στόχος είναι η προώθηση των στειρώσεων και αυτό γίνεται με έξοδα δικά μας και των υποστηρικτών μας. Αρχή μας είναι να μην ταΐζουμε πληθυσμούς που δεν έχουμε στειρώσει πριν».
Μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που έχουν οι «Εφτάψυχες» να αντιμετωπίσουν είναι όταν άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή αφήνοντας πίσω ζώα που δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει. «Στον τομέα αυτόν συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Αθηναίων. Τον περασμένο Μάιο αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη ιστορία· έπειτα από εισαγγελική εντολή έπρεπε να απομακρυνθούν από ένα διαμέρισμα 40 γάτες σε άθλια κατάσταση, λιπόσαρκες, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Τι θα κάναμε; Θα τα αφήναμε στην Κυψέλη;» αναρωτιέται η κυρία Κεφαλοπούλου. Για πολλά από αυτά τα ζώα οι «Εφτάψυχες» διενεργούν ένα ευρύ πρόγραμμα υιοθεσιών, μέσα από το οποίο γίνονται 80-100 υιοθεσίες τον χρόνο (www.ninelivesgreece.com).
Αυτό που πολλές φορές αναγκάζονται να λένε στους ανθρώπους που στέκονται καχύποπτα απέναντί τους είναι: «Θυμάστε τη γειτονιά σας προτού αναλάβουμε; Τα γατάκια άρρωστα, χωρίς εμβόλια, να γεννούν από εδώ και από εκεί, να γυρνούν χτυπημένα από αυτοκίνητα». Χάρη στην εθελοντική δράση λίγων προσώπων, εκατοντάδες αδέσποτες γάτες στειρώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα, 960 μόνο για το 2013, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο αριθμός των μικρών που γεννιούνται στον δρόμο. Επίσης 400 αδέσποτες γάτες ταΐζονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, αποπαρασιτώνονται και εμβολιάζονται.

HeliosPlus