Πέρασε το «κρας τεστ» των Βρυξελλών το αναμορφωμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014-2020, προϋπολογισμού 1,139 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο ΠΕΠ, το οποίο είχε υποβάλλει η κυρία Ρένα Δούρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Η κυρία Δούρου είχε επιφέρει κάποιες αλλαγές στο επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο είχε συντάξει η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή του κ. Γιάννη Σγουρού, ενισχύοντάς το κυρίως σε έργα κοινωνικής πολιτικής. Ήδη από τον Ιούλιο είχε στείλει επιστολή προς τον κ. Γιοχάνες Χαν, τον επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, ενημερώνοντάς τον ότι θα καταθέσει εντός των προθεσμιών τις δικές της προτεραιότητες στο πλαίσιο «ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης». Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου κατέθεσε το νέο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και το ενέκρινε.
Η Περιφέρεια Αττικής δημοσιοποίησε, δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Η έγκριση του Προγράμματος από την Κομισιόν εξασφαλίζει για την Περιφέρεια Αττικής:
* 285 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας
* 267 εκατ. ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
* 230 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
* τη δυνατότητα στοχευμένων δράσεων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο.

«Το πρώτο βήμα του έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού έγινε» επισημαίνει η περιφεριακή Αρχή Αττικής και προσθέτει: «Ξεκινά τώρα η επόμενη και πιο καθοριστική φάση. Εκείνη της υλοποίησης μέσα από δημοκρατικές, διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες, στις οποίες εμπλέκονται η κοινωνία των πολιτών και όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων φορέων». Ως στόχος τίθεται η αποτελεσματική, σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο, διαχείριση των πόρων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής.
Η κυρία Δούρου φιλοδοξεί να μετατραπεί το νέο ΠΕΠ σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.