Στην ίδρυση της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» προχωρά από το 2015 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου μετά την επιτυχία της υπάρχουσας σχολής αστρονομίας και από το αίτημα πολλών μαθητών που βρίσκονται μακριά από τον Βόλο για τη συμμετοχή τους στη σχολή.
«Η σχολή αστρονομίας εξ αποστάσεως προσφέρει στη νεολαία των θρανίων μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξει τους ορίζοντές της και να ταξιδέψει στις καταπληκτικές χώρες της επιστήμης, εξερευνώντας το διάστημα και το σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας από το 1996» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Ο σκοπός της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι και πάλι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας. Με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά-σιγά επεκτείνεται στον μακρόκοσμο και στην ίδια τη δημιουργία του Σύμπαντος. Έτσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και πού πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια είναι η σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.
Η σχολή απευθύνεται και πάλι σε μαθητές της Στ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θα είναι τριετούς φοίτησης και η πρώτη τάξη αρχίζει τον Ιανουάριο και τελειώνει το Μάιο του 2015. Οι άλλες τάξεις θα λειτουργήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη. Στους εγγραφόμενους μαθητές θα σταλεί το βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής» τεύχος 1ο, έκδοση της Εταιρείας, το οποίο αποτελεί βασικό βοήθημα για τα τρία τεστ, τα οποία θα γράψουν οι μαθητές.
Τα θέματα των δύο πρώτων τεστ θα διαβιβασθούν στους μαθητές από τα προσωπικά e-mails τους, ενώ το 3ο τεστ θα κληθούν οι μαθητές να το γράψουν στην έδρα της Εταιρείας, στον Βόλο, τον Μάιο.
Όλοι οι μαθητές προάγονται στην επόμενη τάξη ή απολύονται λαμβάνοντες τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, στον οποίο αναγράφεται ο βαθμός επίδοσής τους. Η τελετή απονομής των τίτλων σπουδών και των απολυτηρίων πραγματοποιείται στον Βόλο σε ημερομηνία και ώρα που ορίζει η Εταιρεία.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων της «Σχολής Αστρονομίας» από τους μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα γίνει σε πειραματικό στάδιο εφέτος μέσω διαδικτυακής μετάδοσης και ύστερα από ενεργοποίηση σχετικού κωδικού, ειδικά για τους μαθητές αυτούς.