«Πιλότο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία πρότεινε η διοίκηση του ΟΤΕ στους 6.869 εργαζομένους του Οργανισμού και η οποία προβλέπει ότι θα προσληφθούν με σύμβαση αορίστου χρόνου και με κατώτερο βασικό μισθό 755 ευρώ οι 2.100 εργαζόμενοι της OTEplus και θα αναγνωρίζονται οι σπουδές και η προϋπηρεσία τους. Παράλληλα όμως οι αποδοχές του υπάρχοντος προσωπικού θα παραμείνουν παγωμένες (μετά τη μεσοσταθμική μείωση 11% που προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση) ως το τέλος του 2017.
Τριετής εργασιακή ειρήνη

Οπως εκτιμά η διοίκηση του Οργανισμού, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διασφαλίζεται μια νέα τριετής περίοδος «εργασιακής ειρήνης», στοιχείο που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του Οργανισμού.
Οπως έγινε γνωστό, η διοίκηση του Οργανισμού και η Ενωση των Επαγγελµατικών Σωµατείων των εργαζοµένων στον ΟΤΕ έχουν καταλήξει στα κύρια σημεία που θα διέπουν τη νέα ΣΣΕ.
Μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα αφορά την τριετία 2015-2017 και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο της νέας ΣΣΕ και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ να την υπογράψουν. Μετά την υπογραφή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Τα κύρια σημεία της νέας σύμβασης εργασίας στον ΟΤΕ

  • Συνεχίζεται η καταβολή των μειωμένων αποδοχών της προηγούμενης σύμβασης (κατά 11%) για την επόμενη τριετία για όσους εργάζονται σήμερα στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, 35ωρο και επαναφορά του μισθού της 31ης Δεκεμβρίου 2011 μετά τη λήξη της, δηλαδή το 2018.
  • Εντάσσονται στον ΟΤΕ περίπου 2.100 εργαζόμενοι της OTEplus με κατώτερο βασικό μισθό 755 ευρώ και αναγνώριση πτυχίου (όπως έχει απαιτηθεί στην πρόσληψή τους) και προϋπηρεσία.
  • Για τους εργαζομένους στην ΟΤΕplus που εργάζονται στα Call Centers οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με μισθό τα 755 ευρώ για το πλήρες ωράριο (8ωρο) και όλοι οι υπόλοιποι αναλογικά.
Σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση της εταιρείας στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το προσωπικό του ΟΤΕ στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στους 6.869 εργαζομένους από 11.369 στο τέλος του 2009, μείωση σχεδόν κατά 40%.


Η τελευταία σύμβαση
Από 1ης Ιανουαρίου 2015 οι μισθοί κατά κατηγορία προσωπικού διαμορφώνονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν στη σύμβαση που έληξε και τη νέα ανανεωμένη ως εξής:
  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 1.008 ευρώ.
  • ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (∆Ε) 1.149 ευρώ.
  • ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ∆οµικών (∆Ε-∆ΟΜ) 1.166 ευρώ.
  • ∆ιετούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ2) 1.198 ευρώ.
  • Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 1.337 ευρώ.
  • Τετραετούς Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ4) 1.400 ευρώ.
  • Πενταετούς Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ5) 1.526 ευρώ.
  • Εξειδικευµένου Προσωπικού µε µεταπτυχιακό δίπλωµα στάθµης Master 1.589 ευρώ.
  • Εξειδικευµένου Προσωπικού µε διδακτορικό δίπλωµα 1.745 ευρώ.

HeliosPlus