Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο, για δεύτερη ημέρα, η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητήσει το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί ρυθμίσεις για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων δασικής γης. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε με διαδικασίες «εξπρές» για ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα.

Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις για το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή ή κατάργηση των άρθρων 9 και 12 τα οποία αφορούν την Πλάκα και τις δασικές εκτάσεις, και είναι εκείνα που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο είχε δοθεί στην δημοσιότητα πριν από 15 ημέρες, ωστόσο περί τις 80 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές) κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, πριν ξεκινήσει η συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 48 ώρες, περισσότεροι από 45.000 πολίτες υπέγραψαν ένα κείμενο και ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να αποσύρει το σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων, προωθεί ρυθμίσεις για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων δασικής γης και καταργεί την υποχρέωση αναδάσωσης αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως».

Στόχος των πολιτών που υπέγραψαν το κείμενο να αποτραπεί μια «επώδυνη» ρύθμιση για το περιβάλλον.

Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και την συλλογή υπογραφών το ΠΑΣΟΚ αργά το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Ο υπουργός κ.Γ. Μανιάτης, φάνηκε να μην γνωρίζει το περιεχόμενο των τροπολογιών που, ήταν της αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού κ. Ν. Ταγαρά. Μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγ. Βενιζέλου στον κ. Μανιάτη, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε η συζήτηση για τα επίμαχα άρθρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και οι ενέργειες για συζήτηση με τα άλλα κόμματα πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο, αλλά εάν τελικά κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, αναμένεται η διαδικασία ψήφισης του να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, καθώς πολλοί βουλευτές λείπουν στις Περιφέρειες τους λόγω της «άτυπης» προεκλογικής περιόδου που διανύουμε.