Συμμορία κακοποιών «πίεζε» καταστηματάρχες αλλά και ιδιώτες να μην καταθέσουν επιβαρυντικά για τα μέλη μίας αντίπαλης σπείρας εκβιαστών, προκειμένου να μείνει ελεύθερος ο αρχηγός της «εχθρικής» ομάδας. Κι αυτό όχι για λόγους μια ιδιόμορφης αλληλεγγύης και ξαφνικής συμπάθειας μεταξύ των μπράβων αλλά για να έχουν την ευκαιρία να τον δολοφονήσουν με συμβόλαιο θανάτου. Κάτι που δεν θα ήταν εγκληματικά εφικτό αν ο «αρχηγός» τιμωρείτο κι έμπαινε φυλακή.

Μπροστά σε αυτό το εντυπωσιακό εύρημα βρέθηκαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ερευνούν την δράση συμμορίας εκβιαστών που αποτελείτο από τουλάχιστον 8-10 Αλβανούς και τέσσερις Ελληνες και πωλούσε προστασία σε τουλάχιστον 20 έως 30 μαγαζιά στον Πειραιά, στου Ρέντη, στην Πετρούπολη, στο Γκάζι και αλλού, τους τελευταίους μήνες.
Η έρευνα για αυτή την υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο και διεκπεραιώθηκε από την Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ενώ στον φάκελο της υπόθεσης περιέχονται και περισσότερες από 200 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ εμπλεκομένων.
Μάλιστα η συμμορία αυτή φέρεται να είχε υπό την «προστασία» της μαγαζιά στην περιοχή του Μικρολίμανου όπου πριν από ένα περίπου μήνα σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση του 31χρονου Αλβανού Αλμπερ Μπάκο. Όμως από την έρευνα προέκυψε ότι το μαγαζί όπου σημειώθηκε ο τραυματισμός των 15 ατόμων ήταν «εκτός» του συγκεκριμένου συστήματος εκβίασης αφού ορισμένα άτομα που σχετίζονταν με αυτό το νυκτερινό κέντρο δεν είχαν «εχθρικές σχέσεις» με μέλη της εν λόγω ένοπλης ομάδας. Γι αυτό λοιπόν ερευνάται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο η αιματηρή επίθεση του Αλβανού να σχετίζεται με αυτές τις συγκρούσεις για θέματα προστασίας, οι οποίες αποκαλύπτονται τώρα.
Ως αρχηγό της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν έναν 40χρονο κρατούμενο σε περιφερειακή φυλακή της χώρας που είχε συλληφθεί παλιότερα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Το όνομα του 40χρονου καθώς και άλλων κατηγορουμένων στην τωρινή υπόθεση, μνημονεύονταν στη μεγάλη δικογραφία που είχε σχηματισθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2011 εναντίον συνολικά 217 νονών. Ο 40χρονος φέρεται να ήταν τότε μέλος μίας επί μέρους ομάδας στην οποία συμμετείχαν 29 άτομα. Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο η ομάδα αυτή εκβίαζε 67 καταστήματα από του Ψυρρή μέχρι τον Κορυδαλλό και από τον Αλιμο μέχρι το Ελληνικό, την Γλυφάδα αλλά και το Ξυλόκαστρο.
Ακόμη κατηγορούντο για κατοχή εκρηκτικών υλών, για εκβιάσεις επιχειρηματιών για είσπραξη οφειλών κι άλλες έκνομες ενέργειες. Σαν μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατηγορηθεί αρχικά και πρώην και νυν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που ωστόσο απηλλάγησαν με βουλεύματα. Η δίκη για αυτήν την υπόθεση ήταν σε εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες απολογούντο οι ήδη ελεύθεροι κατηγορούμενοι, στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ που συγκεντρώθηκαν τώρα ο 40χρονος φυλακισμένος δημιούργησε ένα νέο σύστημα «προστασιών» που εκπορευόταν μέσα από τις φυλακές. Είχε ο ίδιος τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους καταστηματάρχες και με συνθηματικές και κωδικοποιημένες φράσεις τους ζητούσε να δίνουν εκ νέου χρήματα στους συνεργάτες του, που ήταν κυρίως Αλβανοί.
Ορισμένοι από τους καταστηματάρχες που εμφανίζονταν θύματα εκβιασμού στην δικογραφία του 2011, ήταν και τώρα θύματα των «μπράβων».
Η ίδια συμμορία φέρεται να οργάνωσε δύο εκφοβιστικές εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα σε μία μάντρα με ΙΧ. Ακόμη κατηγορούνται ότι προχώρησαν σε εκβίαση και ξυλοδαρμό ιδιώτη στον οποίο εκ του πονηρού του καταλόγιζαν ότι είχε οικονομική εκκρεμότητα με Αλβανό, ύστερα από την συμμετοχή του σε παιχνίδι του ΟΠΑΠ. Στην κατοχή ορισμένων εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν και ποσότητες ναρκωτικών. Ανάμεσα στα άλλα η ΕΛ.ΑΣ απέδιδε σε μέλος της ίδιας συμμορίας ότι είχε ύποπτες συναλλαγές με ιερέα στον Πειραιά για να καταθέσει στοιχεία ότι «είχε ενάρετο βίο και είχε μετανοήσει για τα αδικήματα του».
Το εντυπωσιακό είναι ότι καταστηματάρχες που καταδυναστεύονται από τις συμμορίες βρέθηκαν προ μίας πρωτοφανούς κατάστασης. Και αυτό γιατί είχαν βρεθεί και πάλι σε καθεστώς εκβιασμού. Ωστόσο πιέζονταν να μην καταθέσουν επιβαρυντικά σε βάρος του 40χρονου προκειμένου άλλος κρατούμενος ποινικός να βρει την ευκαιρία όταν ο κατηγορηθείς βγει από την φυλακή να τον σκοτώσει λόγω «παλιών διαφορών». Πάντως σύμφωνα με ορισμένες πηγές στην δικογραφία που σχηματίστηκε τώρα υπάρχουν ορισμένες καταθέσεις επιχειρηματιών που παραδέχονται την εκβίασή τους από την ίδια σπείρα εκβιαστών.

Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται συνολικά 13 άτομα (4 ημεδαποί και 9 αλλοδαποί), ), ηλικίας από 26 έως 42 ετών τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε κακουργηματικού βαθμό και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, επτά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά της.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν και δύο Αλβανοί υπήκοοι, ο ένας για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο άλλος για ναρκωτικά, ενώ ως περιφερειακά μέλη κατηγορούνται άλλοι δύο έλληνες.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε και υπόθεση εκβίασης και διάπραξης σωματικών βλαβών, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οργάνωσης, σε βάρος ιδιώτη, για δήθεν οικονομικές οφειλές του προς τρίτο πρόσωπο και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 12.250 ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι «πουλούσαν προστασία» σε 24 καταστήματα στην Αττική, από τα οποία εισέπρατταν από 200 έως 700 ευρώ το μήνα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 4.000 ευρώ σε μετρητά, 2 πιστόλια, 543 φυσίγγια, αλεξίσφαιρο γιλέκο, στιλέτο, ποσότητα κάνναβης, 26 κινητά τηλέφωνα και 4 ΙΧΕ αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.