Την τύχη της αγοράς της Χαλκίδας καλείται να κρίνει για άλλη μια φορά την Πέμπτη, το κοινό όργανο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Είναι η πολλοστή φορά που εξετάζεται ο χαρακτηρισμός, ή μη, ως μνημείου του ιστορικού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, το οποίο είχε χτιστεί σε δύο φάσεις, τις δεκαετίες 1880 και 1930.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό του θέματος. Το συγκρότημα μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το 2006, χαρακτηρίσθηκε μνημείο με σχετική Υπουργική Απόφαση («Χαρακτηρισμός ως μνημείου του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας,Φερομένηςιδιοκτησίας του Δήμου Χαλκιδέων» ΦΕΚ Β 604/15.5.2006)
Ο τότε Δήμαρχος Χαλκίδας όμως, έκανε τον Σεπτέμβριο του 2006 αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο με απόφασή του (970/2013) ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση για τυπικούς λόγους. Ο λόγος ήταν η απουσία ενός μέλους του ΚΣΝΜ, το οποίο δεν είχε προσκληθεί.
Ωστόσο, στο πρακτικό 11/22-3-2006 της Γραμματείας του ΚΣΝΜ αναφέρεται ότι το μέλος «δεν προσήλθε αν και προσκλήθηκε με νόμιμο τρόπο».
Η απόφαση του ΣτΕ όριζε την επανεξέταση του θέματος, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, το οποίο και έγινε τον Μάρτιο 2014. Κατά την κοινή συνεδρίαση ΚΑΣ-ΚΣΝΜ, η πλειοψηφία των μελών γνωμοδότησε και πάλι υπέρ του συνολικού χαρακτηρισμού της Αγοράς ως μνημείου. Και ενώ αναμενόταν η υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα, το θέμα του χαρακτηρισμού θα επανεξετασθεί ξανά από το κοινό όργανο.
Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας έχουν κάνει δύο αιτήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, μία ακόμη με εισαγγελική παραγγελία και μία τέταρτη στον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να δουν τον φάκελο της υπόθεσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Γιατί ενώ γνωμοδότησε το Κοινό Όργανο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ στις 13/3/2014 υπέρ του Χαρακτηρισμού ο Υπουργός δεν υπέγραψε για να εκδοθεί σχετική απόφαση; Μήπως επειδή 9 μέλη ψήφισαν να χαρακτηρισθεί μνημείο στο σύνολο, ενώ 8 να χαρακτηρισθεί ένα μέρος; Εάν ήταν ανάποδα το 9-8 … θα έκανε το ίδιο;», αναφέρει η Τοπογράφος Μηχανικός κυρία Κατερίνα Παππά, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας.
Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα ιστορικών κτιρίων της πόλης. Το μνημείο βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς τα τελευταία χρόνια η εγκατάλειψη, οι βανδαλισμοί, η απαξίωση αποτελούν τη μόνη «φροντίδα» γι’ αυτό. «Οι Δημοτικές Αρχές όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητά του, λόγω των αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών, ιστορικών και κοινωνικών του αξιών, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στην απαξίωσή του, έχοντας θέσει ως κύριο στόχο την κατεδάφισή του», καταγγέλλουν τέσσερις οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.
Η οργάνωση ΙCOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών –Ελληνική Εθνική Επιτροπή), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η οργάνωση MOnuMENTA για την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, ζητούν τον συνολικό χαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς ως μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλευρό τους, βρίσκονται αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και επιστημονικοί φορείς, πολιτικοί όλων των παρατάξεων και χιλιάδες πολίτες.