Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο όλων των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας βρίσκονται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, που έδωσαν σήμερα την τελευταία τους προειδοποίηση στην Πολιτεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «προειδοποιούμε ότι θα κλείσει ντε φάκτο το πανεπιστήμιο. Όταν κλείσει, δεν θα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε».

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε, αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα να το κάνουμε. Απλά δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη τις σκέψεις μας. Και ότι κάνουμε θα το κάνουμε συλλογικά»
είπε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κ. Γάτσιος, που σχολίασε ακόμη ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρ. Λοβέρδος συμπαρατάσσεται με τις απόψεις τους, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης όχι. «Να τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως ενιαία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γάτσιος.
Ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ζήτησαν σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία σε σκληρό τόνο αναρωτήθηκαν: «Υπάρχει κυβέρνηση; Υπάρχει κοινή γραμμή των υπουργών της; Είναι δυνατόν ο ένας υπουργός να λέει ναι και ο άλλος όχι;».

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ, αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους»
τόνισε ο κ. Γάτσιος.

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα της με καθαρότητα και εντιμότητα και να το διορθώσει, όπως το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες της
» συμπλήρωσε.

«Το Πανεπιστήμιο δεν θα αντέξει»
είπε σε δραματικό τόνο ο πρύτανης της Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ι. Γκόλιας. «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς ήδη έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και αν δεν γίνει κάτι πρέπει πλέον να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο γα τουρισμό και τελείωσε. Όμως εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόλιας.

«Μας λοιδόρησαν, υποτιμηθήκαμε, χαρακτηριστήκαμε ως συντεχνία. Συνεχίζουμε να είμαστε συντεχνία όταν οι περισσότεροι από εμάς εξελέγησαν με τον νέο νόμο, αλλά και πάλι τα ίδια λέμε;
» είπε ο κ. Γάτσιος.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκόλιας ανέφερε ότι τα ΑΕΙ δυσφημίστηκαν υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια, με προφανή σκοπιμότητα.

«Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε καλημέρα»
είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδ. Φορτσάκης που επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του έχει διοικητικά καταρρεύσει.

«Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην παιδεία»
είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δ. Αναγνωστόπουλος.

«Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μην διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο»
είπε ο πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου κ. Γρ. Τσάλτας.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, που απεργούν Τετάρτη και Πέμπτη, ζήτησαν από από τους πρυτάνεις να κλείσουν όλα τα ΑΕΙ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Πιστεύουμε στο ανοικτό πανεπιστήμιο. Νόμιμο δεν είναι να κλείσουμε τις πόρτες, αλλά φυσικά οι καθηγητές μας μπορούν αν το αποφασίσουν να απεργήσουν. Η πόρτα δεν θα κλείσει ποτέ, αλλά φυσικά το πανεπιστήμιο μέσα μπορεί να μην λειτουργεί
» είπε ο κ. Φορτσάκης.

«Τα πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε
» απάντησε ο κ. Γάτσιος. «Αλλά φυσικά αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας πραγματικό δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».
Να σημειωθεί ότι συνεντεύξεις Τύπου με τα ίδια μηνύματα έδωσαν σήμερα και οι πρυτάνεις των υπολοίπων ΑΕΙ της χώρας.