«Πόλεμος» ξεσπάει ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς η Σύνοδος πρυτάνεων ξεχώρισε σε πρόσφατο πόρισμα της τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα.

«Η επιχειρούμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙαντιστρατεύεται τους παράλληλους, διακριτούς και νομοθετημένους στόχους των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης· του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού.Οι δύο αυτοί τομείς προσφέρουν διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, με τα ΤΕΙ να εστιάζουν στην τεχνολογική εκπαίδευση, ενώ τα Πανεπιστήμια να αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, έντονη και συνεχή ερευνητική δραστηριότητα που στηρίζει συστηματικά τους τρεις κύκλους σπουδών» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ψήφισμα των διοικήσεων των πανεπιστημίων.
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων κρίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας διακριτή ταυτότητα μεταξύ προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να αναδειχθεί ο ουσιώδης και βάσει νόμου ρόλος των ΤΕΙ ως πυλώνας της τεχνολογικής εκπαίδευσης» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Να υπενθυμιστεί βέβαια, ότι τα ΤΕΙ ανωτατοποιήθηκαν πριν από δεκατέσσερα χρόνια χωρίς να προηγηθεί αξιολόγησή τους και από τότε οι διοικήσεις τους διεκδικούν ισότιμη αντιμετώπιση με τα Πανεπιστήμια.
Σε σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα απο τους προέδρους των ΤΕΙ αναφέρεται ότι «Διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με «την επιχειρούμενη πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Φαίνεται ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων αφού «έλυσε» τα προβλήματα που αφορούν «τον οίκο της», αφού «πέτυχε» τον εξοβελισμό από την Ανώτατη Εκπαίδευση των αμφιβόλου ποιότητας Κολλεγίων, έστρεψε τώρα, στο όνομα της διασφάλισης της ποιότητας, το ενδιαφέρον της και στα ΤΕΙ και ανέλαβε να «λύσει» και τα δικά τους προβλήματα».
«Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, αλλά το ενδιαφέρον αυτό με τον τρόπο που εκφράζεται και με το περιεχόμενο που φαίνεται να έχει, μάλλον σε περισσότερο πολύπλοκες και προβληματικές καταστάσεις θα οδηγήσει. Και τούτο διότι βρίσκεται σε πλήρη διάσταση τόσο με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της τελευταίας 20ετίας, όσο και με τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στη χώρα μας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα» αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
«Τα τελευταία 15-20 χρόνια στη χώρα μας Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ως ΑΕΙ που διέπονται από την ίδια νομοθεσία, λειτουργούν 4ετή Προγράμματα Σπουδών (τα 5ετή Προγράμματα κάποιων ελληνικών ΑΕΙ αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα) στα οποία διδάσκουν Καθηγητές με τα ίδια τυπικά προσόντα, διεξάγουν τεχνολογική και εφαρμοσμένη έρευνα, αξιολογούνται από την ίδια ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΙΠ) και μέσω των ίδιων Επιτροπών, ενώ οι όποιες αδυναμίες αλλά και οι διακρίσεις διαφοροποιούνται, και δεν είναι ίδιον μιας κατηγορίας Ιδρυμάτων. Διαχέονται οριζόντια στα Ιδρύματα και των δύο Τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» συνεχίζει η ίδια ανακοινωση.
«Εδώ και 1-2 χρόνια έχουμε την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων, των οποίων η λειτουργία δεν διέπεται από την κοινή νομοθεσία για τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία κοινή νομοθεσία προσφέρει τις ελάχιστες διασφαλίσεις σε θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης.
Εδώ και αρκετά χρόνια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ διοργανώνουν από κοινού και επί ίσοις όροις Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, πολλές φορές δε την πρωτοβουλία γι΄ αυτά έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Αλλά και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα που διοργανώνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια ένα σημαντικό μέρος των φοιτητών που τα παρακολουθούν είναι απόφοιτοι των ΑΕΙ Τ.Τ, η επιλογή των οποίων εξηγείται από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν λάβει στα Ιδρύματα προέλευσής τους» τονίζεται στην ίδια ανακοινωση.
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων φαίνεται να αγνοεί με προκλητικό τρόπο όλα τα παραπάνω. Παραμένει προσκολλημένη σε παρωχημένα σχήματα και παρωχημένες καταστάσεις που εκφράζουν άλλες εποχές οι οποίες έχουν προ πολλού παρέλθει και μάλιστα ανεπιστρεπτί» τονίζεται ακόμη στο ίδιο κείμενο.
«Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα, τα όποια προβλήματα απασχολούν την Ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει να επιλύονται σε συνεργασία και πάντα με βάση την πραγματική κατάσταση και τη διεθνή εμπειρία. Προσκόλληση σε παρωχημένες συνθήκες και καταστάσεις θα οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτα ολισθήματα και εγκληματικές αμέλειες με θύμα, πάντα, τη νέα γενεά της Πατρίδας μας» καταλήγουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ