Οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων περιοχών της πρωτεύουσας. Τεμπέληδες αποδεικνύονται όσοι ζουν στα βόρεια προάστια της Αθήνας, καθώς χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το αυτοκίνητό τους και λιγότερο το λεωφορείο και τα …πόδια τους. Αυτά καταδεικνύονται από νέα έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό του WWF Ελλάς, σχετικά με τις αστικές μετακινήσεις στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής ευρήματα:
– Το λεωφορείο κονταροχτυπιέται με το ΙΧ για τη θέση του συχνότερου μέσου μετακίνησης των Αθηναίων, καθώς το 33% των πολιτών προτιμά το πρώτο έναντι του 34% που επιμένει στο αυτοκίνητο.
– Δεύτερος πλέον προσφιλής τρόπος μετακίνησης αναδεικνύεται το Μετρό με ποσοστό 31%.
– Το 27% των κατοίκων της πρωτεύουσας φαίνεται πως εμπιστεύεται… τα πόδια του για τις καθημερινές του μετακινήσεις.
– Ηλεκτρικός, τρόλεϊ και τραμ συγκεντρώνουν το 21% των προτιμήσεων, με τα ποσοστά να κινούνται στο 10%, 9% και 2% αντίστοιχα
– Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μετακίνησης, διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, «δεν τα χρειάζονται / είναι όλα κοντά» (38%) και «δεν τους εξυπηρετούν τα δρομολόγια» (34%).
– Το 56% των νοικοκυριών της Αττικής δηλώνει ότι κατέχει ένα αυτοκίνητο και το 22% δύο.
Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στις επιλογές μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής ανάλογα με την περιοχή κατοικίας.
Για παράδειγμα, για το 56% των κατοίκων των βορείων προαστίων το αυτοκίνητο αποτελεί το συχνότερο μέσο μετακίνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 21% για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων. Τέλος, πρωταθλητές στη χρήση λεωφορείου αναδεικνύονται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων και του Πειραιά.
Το WWF Ελλάς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τις «Συγκοινωνίες Αθηνών» (ΟΑΣΑ Α. Ε) παρουσίασε και μίαδιαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίσουν το κόστος της χρήσης ΙΧ σε σχέση με την επιλογή κάποιου Μέσου.
Επίσης ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας των δύο φορέων με μια πρωτότυπη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών της Αθήνας για τη σημασία των Μέσων αστικών συγκοινωνιών με τίτλο «Pandaμε Μέσα». Μια αρκούδα panda θα κυκλοφορεί σε συρμούς και λεωφορεία και θα καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πρωτότυπες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς. Επίσης το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα άδυτα των αστικών μετακινήσεων και ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για τα οφέλη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Η νέα εκστρατεία αποτελεί μέρος του προγράμματος «WWF –Καλύτερη Ζωή», του οποίου αποκλειστικός δωρητής είναι τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος(http://www.snf.org/).