Ως μία «ολιγομελή ομάδα αγωνιστών του λαϊκού κινήματος» που προχωρά σε «αναβαθμισμένες στρατιωτικά επιθέσεις» αλλά και απευθύνει συνέχεια προσκλητήρια για «μαζικό ένοπλο αγώνα» αυτοπαρουσιάζεται η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που φέρεται να κρύβεται πίσω από τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ, προ πέντε ημερών, εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ωστόσο για την ΕΛ.ΑΣ πρόκειται για μία οργάνωση με σειρά ιδιοτυπιών αφού «εμφανίσθηκε από το… πουθενά λίγους μήνες μετά την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη, αργεί χαρακτηριστικά να στείλει προκήρυξη _από έναν έως έξι μήνες_ δεν έχει σταθερό τρόπο αποστολής κειμένων, έχει κτυπήσει μόνο χειμώνα, χρησιμοποιεί συνήθως αυτοκίνητα και όχι μοτοσικλέτες στις επιθέσεις, έχει άριστα οργανωμένες επιθέσεις με καλάσνικοφ αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις εκτοξεύσεις ρουκετών με σύστημα RPG που διαθέτει». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συνδέουν την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών με ένα τμήμα του εγχώριου αντάρτικου πόλης (με την συμμετοχή 5-7 αντιεξουσιαστών) «χωρίς συνεχόμενη δράση, που έχει εμπλακεί σε διάφορες «αποσπασματικές» ενέργειες, έχει λειτουργήσει την περίοδο 2003-2007 σαν σύστημα υποστήριξης του Επαναστατικού Αγώνα, έχει προχωρήσει πιθανόν σε ληστείες τραπεζών ενώ έχει καλλιεργήσει επαφές με ποινικούς».

Με κύριο ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ να δοθεί απάντηση «γιατί η οργάνωση αυτή επέλεξε τώρα επίθεση εναντίον Ισραηλινού στόχου αφού η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει συνδεθεί με τη οικονομική κρίση, έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία (τουρκικοί στόχοι έχουν γίνει συχνά στόχοι, λόγω και του κουρδικού ζητήματος, της 17Ν και άλλων οργανώσεων), είχε ενθαρρύνει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και η αιματηρή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας έχει «απομακρυνθεί» χρονικά». Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να πιθανολογούν ότι «ίσως η ΟΛΑ να σχετίζεται με μικρό τμήμα του ενόπλου χώρου που ασχολείται ακόμη με το ζήτημα του Ισραήλ και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού». Ενώ αναφέρουν ότι «τελικώς η πολυσυζητημένη δράση του Νίκου Μαζιώτη, μετά την εξαφάνισή του το καλοκαίρι του 2012 ταυτοποιείται, πέρα από ληστείες με ποινικούς, με μία και μοναδική επίθεση του αναδημιουργηθέντα Επαναστατικού Αγώνα, τον Απρίλιο του 2014, εναντίον του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής».
Οι επιθέσεις
Η πρώτη επίθεση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ήταν η ένοπλη επίθεση στις 14 Ιανουαρίου 2013, από δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες ενόπλους (περιγράφεται ένας ψηλός και ένας κοντός) που επιχείρησαν αποτυχημένα να ρίξουν ρουκέτα και πυροβόλησαν εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Η οργάνωση έστειλε προκήρυξη σχεδόν έξι μήνες μετά, λέγοντας σαν δικαιολογία για την καθυστέρηση ότι «επιλέξαμε – με όλο το ρίσκο που εμπεριείχε μια τέτοια τακτική να μην διεκδικήσουμε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την ευθύνη της. Την αφήσαμε λοιπόν για χρονικό διάστημα που εμείς κρίναμε εύλογο, χωρίς την απαραίτητη πολιτική της επένδυση, για να διαλεχτεί άμεσα και ως έχει με την εργατική λαϊκή συνείδηση». Εκείνο ωστόσο που ανησυχεί και τώρα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι πίσω από αυτό το σκεπτικό της «ωρίμανσης της προκήρυξης» υποκρυπτόταν ο σχεδιασμός της οργάνωσης για μία άλλη επίθεση που ματαιώθηκε για άγνωστους λόγους. Με τον φόβο, κάτι τέτοιο να σχεδιάζεται και τώρα. Επιπλέον τότε είχε διατυπωθεί η άποψη ότι τα μέλη της ΟΛΑ, εν όψει κάποιων αποφάσεων σε δικαστήρια με κατηγορούμενους αντάρτες πόλεων, δεν ήθελαν η ανάληψη ευθύνης να λειτουργήσει επιβαρυντικά γι’ αυτούς.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διαπίστωναν τότε αρκετές ομοιότητες στην επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με αντίστοιχες ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, του ήδη άφαντου Νίκου Μαζιώτη και υποστήριξαν ότι είναι δικό του έργο. Μία από τις αιτίες αυτού του συνδυασμού ήταν οι αναφορές της ΟΛΑ στην υπόθεση του ορυχείου χρυσού στην Χαλκιδική που ήταν και ένα από τα ζητήματα που προέβαλε συχνά ο συγκεκριμένος αντάρτης πόλης. Κι αυτό παρότι ο Νίκος Μαζιώτης, μετά την επίθεση στην λεωφόρο Συγγρού, είχε στείλει επιστολή με τα όνομά του στο διαδίκτυο, με αναλύσεις διαφόρων άλλων θεμάτων.
Η δεύτερη διπλή εμφάνιση της ΟΛΑ ήταν πάλι με μία άρτια οργανωμένη στρατιωτικού τύπου _με τον αρχηγό να δίνει «παραγγέλματα» σε αυτούς που πυροβολούσαν_ επίθεση με δεκάδες σφαίρες εναντίον της κατοικίας του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στις 30 Δεκεμβρίου 2013. Ακολούθησε μια προβληματική εκτόξευση ρουκέτας, στις 12 Ιανουαρίου 2014, με στόχο αντιπροσωπεία γερμανικών αυτοκινήτων στην Βαρυμπόμπη. Τότε η οργάνωση στην προκήρυξή της, που έστειλε σε εβδομαδιαία εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο τελευταίο χειρόγραφο σημείωμα που είχε αφήσει αυτόχειρας στην πλατεία Συντάγματος και ανέφερε για τη ρουκέτα στην Βαρυμπόμπη που δεν έγινε αντιληπτή, με δόση αυτοκριτικής «είτε έχει γίνει μια άθλια απόπειρα συγκάλυψης της ενέργειας (η οποία θα διαφανεί τις επόμενες μέρες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης) είτε λόγω δικής μας λανθασμένης επιλογής σημείου βολής (πιθανόν μακριά απ’ το στόχο) η ρουκέτα δεν διένυσε την επιθυμητή απόσταση και βρίσκεται περιμετρικά των εγκαταστάσεων της Mercedes –Benz». Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε υπάρξει σειρά αναφορών για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι εκτοξευτήρες και οι ρουκέτες της οργάνωσης. Από τότε η ΟΛΑ δεν είχε εμφανισθεί πάλι και ο Νίκος Μαζιώτης είχε αρνηθεί συσχετισμό μαζί της επικαλούμενος «ρήξη» που είχε με άγνωστο πρόσωπο την περίοδο της σύλληψής του, την άνοιξη του 2010.