Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρό νοσοκομείο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένο ιατρικά και ξενοδοχειακά, διαθέτει 70 κλίνες νοσηλείας, πισίνες και ειδικές μπανιέρες, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας λειτουργεί σαν τμήμα εξωτερικών ιατρείων που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Κατά τον φυσιοθεραπευτή κ. Γιώργο Γερνά, για να τεθεί σε κανονική λειτουργία το Κέντρο της Αμφιλοχίας χρειάζονται 80 άτομα προσωπικό. «Σήμερα είμαστε 15 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων» λέει.
Τα περισσότερα κέντρα που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι κλειστά –περίπου 19 δημόσια «αραχνιάζουν» -, ενώ σαν μανιτάρια φυτρώνουν ανά την Ελλάδα τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Ελάχιστα δημόσια δεν έχουν «λουκέτο» αλλά και αυτά υπολειτουργούν ελλείψει φυσικοθεραπευτών και ιατρικού προσωπικού. Από τα 19 κέντρα τα επτά είναι αυτόνομα και τα υπόλοιπα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν στο πλαίσιο δημοσίων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας ανθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), στην Ελλάδα λειτουργούν 69 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, εκ των οποίων τα εννέα στη Λάρισα. Με άλλα λόγια, η ονομαζόμενη «αρχόντισσα» του Θεσσαλικού Κάμπου διαθέτει σε αριθμό περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης από όσα λειτουργούν συνολικά στο Βέλγιο (μόνο επτά).
Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών, αν λειτουργούσαν κανονικά τα υφιστάμενα δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες της χώρας και δεν θα «αιμορραγούσε» οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δαπανά σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης περί τα 6 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή του claw back η δαπάνη θα κλείσει στα 52-53 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 72 εκατ. ευρώ. Η κλειστή περίθαλψη των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης είχε κλείσει πολύ πιο ψηλά το 2012 και το 2013 (πάνω από 80 εκατ. ευρώ).

Πρόσθετη επιβάρυνση

«Τα 69 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα επί της ουσίας επιδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργώντας συνθήκες προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας»
δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Γιώργος Μπάκας. «Στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης οδηγούνται περιστατικά που δεν χρήζουν ανάλογης φροντίδας. Και όχι μόνον αυτό, νοσηλεύονται κιόλας. Μιλάμε για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας ή σε κατ’ οίκον νοσηλεία» εξηγεί. Το νοσήλιο που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του (κλειστό νοσήλιο) ανέρχεται σε 150 ευρώ. Το ανοιχτό νοσήλιο (επίσκεψη χωρίς να υπάρχει νοσηλεία) ανέρχεται σε 70 ευρώ. «Μπορεί το Ταμείο να καλύπτει αυτά τα ποσά, ο ασθενής όμως έχει και πρόσθετη επιβάρυνση» τονίζει ο κ. Μπάκας.
Οπως επισημαίνει, τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Δημοσίου είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα. «Αντί να τα θέσουν σε λειτουργία, τα αφήνουν και ρημάζουν» προσθέτει ο κ. Μπάκας. «Σκεφθείτε ότι παλαιότερα το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους είχε λίστα αναμονής ως και οκτώ μήνες και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει θέση άμεσα. Δυστυχώς οι γιατροί και γενικότερα το σύστημα προωθούν τα περιστατικά στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης».
Οι φυσικοθεραπευτές έχουν θέσει επανειλημμένως την κατάσταση αυτή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την τελευταία τετραετία. Τελευταίως το θέμα της παραβατικότητας από την πλευρά των κέντρων αποκατάστασης απασχολεί εντόνως στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Εχουν διαπιστώσει ότι πολλά ιδιωτικά κέντρα βαφτίζουν τα χρόνια νοσήματα ως οξέα και τα εισάγουν για αποκατάσταση. «Τα χρόνια ακριβοπληρώνονται για δήθεν αποκατάσταση» επισημαίνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.

Πόρισμα των «Ράμπο»
Η κατάσταση των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης αποτυπώνεται και σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Οι «Ράμπο» διενήργησαν έλεγχο στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου και των φορέων που υπάγονται σε αυτό. Διαπίστωσαν ότι το Κέντρο λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει επίσημη παραλαβή, σύμφωνα με έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Δεν βρέθηκε οικοδομική άδεια, ενώ υπάρχουν ελάχιστα κτιριακά ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η συντήρησή του σε ικανοποιητικό βαθμό.
Το Κέντρο λειτουργεί σε πενθήμερη βάση, από τις 7.00 ως τις 15.00, έχοντας ως αντικείμενο την έγκαιρη διάγνωση και αξιολόγηση ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους και την παρακολούθηση των παιδιών από γιατρό. Επίσης, θεωρητικά, στο Κέντρο μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία. Υπό κανονικές συνθήκες θα αφορούσε παιδιά αλλά και ενηλίκους, πλην όμως η πισίνα αποκατάστασης είναι σε αχρησία από την έναρξη λειτουργίας του. Το όχημα μεταφοράς των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν λειτουργεί από το 2009, ενώ ο εξοπλισμός των αιθουσών εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας είναι απαρχαιωμένος και ελλιπής.

Ρημάζει το «στολίδι» του Δημοσίου στην Αμφιλοχία

Στην Αμφιλοχία το φυσικοθεραπευτήριο δέχεται καθημερινά 30 ασθενείς και άλλους 15-20 T ορθοπαιδικός του Κέντρου. «Αν το Κέντρο λειτουργούσε κανονικά, θα είχε 70 εσωτερικούς και περίπου 100-120 εξωτερικούς ασθενείς. Αυτό είχαμε δει πριν από τρία-τέσσερα χρόνια. Τότε το Κέντρο λειτούργησε κανονικά με συμβασιούχους. Την περίοδο της κρίσης το προσωπικό έφυγε καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις. Ετσι τα βαριά περιστατικά οδηγούνται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης» λέει στο «Βήμα» ο φυσικοθεραπευτής κ. Γιώργος Γερνάς.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο λειτουργεί μόνο με ανοιχτή περίθαλψη.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φιλιατρών Μεσσηνίας, στο οποίο δεν λειτουργεί ούτε κλειστή (νοσηλεία) ούτε ανοιχτή (εξωτερικά ιατρεία) περίθαλψη, καθώς διαθέτει μόνο έναν φυσιοθεραπευτή και έναν εργοθεραπευτή, ούτε εργάζεται γιατρός σε μόνιμη βάση. Ενας ψυχίατρος το επισκέπτεται ως εξωτερικός γιατρός για τις ανάγκες των ασθενών στο φυσικοθεραπευτήριο.

INFO

19 δημόσια (τα περισσότερα υπολειτουργούν ή είναι κλειστά)

69 ιδιωτικά (τα 9 μόνο στη Λάρισα)

€52.000.000 με claw back (από €72.000.000) οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ τον χρόνο για υπηρεσίες στα ιδιωτικά

€80.000.000+ οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ το 2012 και το 2013

€150 το κλειστό νοσήλιο

€70 το ανοιχτό νοσήλιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ