Ήρθε ο καιρός που οι πόλεις σε όλη τη χώρα βάζουν τα γιορτινά τους για να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα και τον καινούργιο χρόνο, ελπίζοντας το 2015 να φέρνει μαζί του καλύτερες ημέρες για όλους. Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο αγκαλιάζοντας μικρούς και μεγάλους μέσα σε ατμόσφαιρα παραμυθιού.
Στην Αθήνα μετά μουσικής…
Η Αθήνα εισέρχεται και επίσημα στην εορταστική περίοδο μετά μουσικής. Για διάστημα 13 ημερών, από το Σάββατο 13 ως το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, 14 συγκροτήματα και 100 μουσικοί υπόσχονται να μας βάλουν σε εορταστικούς ρυθμούς με χορό, τραγούδι και πολλή μουσική στην πλατεία Συντάγματος. Η Big Band του Δήμου Αθηναίων, η οποία απαρτίζεται από τους ικανότερους έλληνες σολίστ που διακρίνονται από την υψηλή δεξιοτεχνία τους στον τζαζ αυτοσχεδιασμό μαζί με τη συμμετοχή της νεαρής καλλιτέχνιδας Θωμαής Απέργη της Panik Records, θα παρουσιάσουν μια μοναδική συνεργασία στις 22 Δεκεμβρίου.
Την παραμονή των Χριστουγέννων όσοι επισκεφθούν το κέντρο της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα φαντασμαγορικό σόου από τους Circus Explosiva. Εννέα περφόμερ, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ακροβάτες υπόσχονται να γοητεύσουν και να ξαφνιάσουν το κοινό με το πάθος, την ενέργεια, την εκφραστικότητα και τα επικίνδυνα ακροβατικά τους. Συνδυάζουν τη μουσική, τον χορό και τα εικαστικά, χρησιμοποιώντας πάντα τις τέχνες αυτές για να διηγηθούν μια ιστορία.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία στις 27 Δεκεμβρίου θα συμπράξει με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων για να ταξιδέψουν μουσικά το κοινό στον κινηματογράφο και στην όπερα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΝΔΑ.
Παιδότοποι στις γειτονιές του Πειραιά
Γεμάτα μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εορταστικές μελωδίες, χριστουγεννιάτικες γιορτές θα είναι τα εφετινά Χριστούγεννα στον Πειραιά. Ο δήμος έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά του σε τέσσερα μεγάλα πάρκα της πόλης, που θα χαρίσουν στιγμές ξενοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους.
Τα παιδιά και εφέτος έχουν την τιμητική τους, καθώς έπειτα από δωρεά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού έχουν δημιουργηθεί υπέροχοι παιδότοποι σε όλες τις γειτονιές της πόλης που περιλαμβάνουν παγοδρόμιο, παιχνίδια, φουσκωτά, Αγιοβασίληδες και πλούσια δώρα. Παράλληλα, εορταστικό θα είναι το κλίμα στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου. Στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι με επίκεντρο το εντυπωσιακό παγοδρόμιο, έχουν στηθεί καρουζέλ, παιδότοπος, τρενάκι, τραμπολίνο, το Σπίτι του Άγιου Βασίλη, φουσκωτό πάρκο και πολλές δραστηριότητες για ατέλειωτο παιχνίδι με συμβολικό τίμημα. Γιορτινά ντύθηκαν επίσης η πλατεία Τετρακόμων στα Καμίνια, ο προαύλιος χώρος της Αγίας Σοφίας στα Μανιάτικα, καθώς και των Αγίων Αναργύρων στην Παλαιά Κοκκινιά. Οι χριστουγεννιάτικοι παιδότοποι θα είναι στη διάθεση των λιλιπούτειων δημοτών ως την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου.
Αγώνας δρόμου για παιδιά «Fit kids Run» διοργανώνεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τον ιστότοπο 4moms.gr και τη γνωστή γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη-Ίβιτς. Η εκκίνηση θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 11.00. Επίσης, ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι αλληλεγγύης και προσφοράς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων «Ανακούφιση» από την ομάδα κοινωνικής δράσης «For A Reason» μαζί με την εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων «Action Εστί» σε συνεργασία με την ΚΟΔΕΠ. Η είσοδος γίνεται με την προαιρετική προσφορά ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Από το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου ως την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό bazaar στην πλατεία Κοραή για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του εκπαιδευτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου μια μοναδική συναυλία του συγκροτήματος Onirama στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο «Νότιος Πόλος» στη Μαρίνα Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου «φοράει» και εφέτος τα γιορτινά της και μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ξεχωριστό πολικό σκηνικό, χαρίζοντας χαμόγελα και μοναδικές στιγμές, παρέα με το σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου, που δεν είναι άλλο από τη μεγαλύτερη παγοπίστα των νοτίων προαστίων. Οι εφετινές εορταστικές εκδηλώσεις, με θέμα «Χριστούγεννα στον Νότιο Πόλο», ξεκινούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τα Θεοφάνεια.
Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί η τελετή που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων. Θα πραγματοποιηθούν πολλά εντυπωσιακά δρώμενα ξεκινώντας φυσικά με την παραδοσιακή φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, την οποία θα κάνει ο Άγιος Βασίλης που θα φτάσει δια θαλάσσης. Πιγκουίνοι θα τον βοηθήσουν να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις για να δώσει το έναυσμα της γιορτής και της εκτόξευσης πολύχρωμων πυροτεχνημάτων που θα γεμίσουν τον ουρανό με χριστουγεννιάτικη μαγεία και λαμπερά χρώματα. Κάλαντα, μελωδίες από dj set, ψυχαγωγοί και ανιματέρ θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους, ενώ καλλιτέχνες του face-painting θα τους μεταμορφώσουν σε πιγκουίνους και ζώα των πάγων.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Μαρίνα Φλοίσβου υποστηρίζει τους Συλλόγους «Αλμα» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φιλοξενώντας στον χώρο της τα χριστουγεννιάτικα bazaar τους, το πρώτο και δεύτερο Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων αντίστοιχα. Στους πάγκους τους οι επισκέπτες θα διαλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία από στολίδια ως υπέροχα, γιορτινά δώρα για οικογένεια και φίλους. Επιπλέον, η Μαρίνα Φλοίσβου υιοθετεί και στηρίζει τον θεσμό του Δέντρου της Αγάπης και της Προσφοράς του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, που σκοπό έχει την ενεργή συνδρομή στη συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο του δήμου.
Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις στον ιστότοπο της Μαρίνας.
Ένας «Αστερόκοσμος» στη Θεσσαλονίκη

Μια χριστουγεννιάτικη, παραμυθένια πολιτεία, 27.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει στηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, φωτισμένη από 5.700.000 λαμπιόνια, για να δώσει εορταστικό ρυθμό στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015. Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου, στις 20.00, θα γίνει η φωταγώγηση του μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου, οπότε και οι πόρτες του «Αστερόκοσμου» θα ανοίξουν επίσημα.
Το Παγωμένο Δάσος, το Πέτρινο Χωριό του Αϊ-Βασίλη, το Εργοστάσιο Παιχνιδιών, το Χωριό από Ζαχαρόπαστα, τα διαδραστικά και παραμυθένια εργαστήρια, το μεγαλύτερο λούνα παρκ, τα δύο παγοδρόμια επιφάνειας 600 τ.μ. και τα καθημερινά θεατρικά, ακροβατικά και μουσικά δρώμενα είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα του φετινού «Αστερόκοσμου». Παράλληλα, «φορά» τα γιορτινά του και το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας, που θα φιλοξενήσει ένα εντυπωσιακό σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Στα Εργαστήρια ο Αϊ-Βασίλης θα υποδεχθεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε μια παραμυθένια πολιτεία. Κάθε εργαστήρι βασίζεται σε διαφορετικό σενάριο. Το Εργαστήρι Βιβλιοφιλίας, το Εργαστήρι με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, το Εργαστήρι πηλού, το Εργαστήρι της διατροφής, του περιβάλλοντος, της μουσικής, του κινούμενου σχεδίου και της συσκευασίας δώρου, συνθέτουν το υπερθέαμα των διαδραστικών εργαστηρίων.
Ακόμη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπροστά στα μάτια των μικρών και των μεγάλων θα ζωντανέψει ο πραγματικός Αστερόκοσμος του Αϊ-Βασίλη, o οποίος έχει πανέμορφα εργαστήρια κατασκευών και δώρων, τους αγαπημένους βοηθούς του, τον Παιχνιδομάστορα και τη Ράφτρα του, το μεγάλο και επιβλητικό Γραφείο του και βέβαια το Ταχυδρομείο του, όπου δέχεται τα γράμματα των παιδιών.
Στο καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Θεατρικές παραστάσεις, ακροβατικά με ακροβάτες από μεγάλες σκηνές από όλο τον κόσμο, παντομίμες, stand up comedies, αλλά και jazz festival. Τέλος, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει στον Αστερόκοσμο οργανώνοντας τη «Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Βιβλίου –Bazaar».
Η γενική είσοδος στον Αστερόκοσμο (ατομικό εισιτήριο) κοστίζει 7 ευρώ και περιλαμβάνει επίσκεψη σε όλο το θεματικό πάρκο -εκτός από το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας- και απεριόριστη συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια, δράσεις και θεάματα, καθώς και δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo (είσοδος από πύλη Εμπορίου). Τα παιδιά ύψους έως 1 μέτρο δεν πληρώνουν. Η γενική είσοδος που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας είναι 9 ευρώ.
Όλο το Ηράκλειο μια γιορτή

Με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 20:00. Ακολούθως, σε καθημερινή βάση θα δίνονται χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τοπικά σχήματα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στον Θεατρικό Σταθμό.
Στον χώρο μπροστά από το «Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη» στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις για παιδιά, από τις 17:00 ως τις 22:00, που θα περιέχουν θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές με πηλό, ξύλο και χαρτί, ζωγραφική, ανάγνωση παραμυθιών, συναυλίες χορωδιών, και άλλα happenings. Επίσης, «Το καραβάνι της χαράς» με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του δήμου, ξυλοπόδαρο και Αϊ-Βασίλη που θα μοιράζει δώρα στα παιδιά και πρόσκοπους με τραγουδοπαίχνιδα, θα επισκεφθεί από τις 16 έως τις 22 Δεκέμβριου όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 21:00 θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο καράβι, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μανώλη Λιδάκη. Θα προηγηθούν μουσικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ νωρίτερα, στις 17:30, στον Θεατρικό Σταθμό, το Θέατρο ΟΜΜΑ Στούντιο θα παρουσιάσει την οικολογική παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετά». Στις 20:30, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα δοθεί ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού.
Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα ακουστούν τα παραδοσιακά κάλαντα από τη Φιλαρμονική του δήμου. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 21.00, θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα με έντεχνα ελληνικά τραγούδια και στις 23.00 τη σκυτάλη θα πάρει η Φιλαρμονική για την αλλαγή του χρόνου. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.heraklion.gr.
Ξωτικά στα Τρίκαλα
Ήδη μετρά τρεις επιτυχημένες χρονιές και εφέτος, στην τέταρτη, ο «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρίκαλα φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολλών επισκεπτών από την υπόλοιπη χώρα. Από τις 30 Νοεμβρίου, ο Δήμος Τρικκαίων, ο Αϊ-Βασίλης, τα ξωτικά του, οι Νεράιδες και οι Μάγοι των Χριστουγέννων υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες και τους ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του «Μύλου των Ξωτικών».
Για τη διασκέδασή τους τούς περιμένουν ως τις 4 Ιανουαρίου μια τεράστια ρόδα στο Χριστουγεννιάτικο FunPark, το Παγοδρόμιο των Ξωτικών, η περιπετειώδης διαδρομή του Roller Coaster, η Χριστουγεννιάτικη και η Γλυκιά Αγορά, αλλά και -φυσικά- ο Μαγεμένος Μύλος.
Δεν λείπουν και οι δωρεάν δράσεις, όπως το Σπίτι του Αϊ-Βασίλη, το Νεραϊδόσπιτο και το Μαγεμένο Δάσος, το Εργαστήρι Αναρρίχησης, του Ταχυδρομείο των Ξωτικών, ο Φούρνος των Ξωτικών, το Ξύλινο ποδήλατο, καλλιτέχνες θα επιδίδονται σε ζωγραφική προσώπου μικρών και μεγάλων, ενώ υπάρχει ακόμη το Playmobil Magic και για τα e-Xotika του Μύλου το 3DSocialSpot.
Περισσότερες πληροφοίες για τις εκδηλώσεις καθημερινά στο www.milosxotikon.gr.