Σε συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καθώς μέσα σε 48 ώρες στην Αθήνα σημειώθηκαν δυο τρομοκρατικές ενέργειες.

Λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής άγνωστοι πυροβόλησαν με δυο καλάσνικοφ κατά του κτιρίου της πρεσβείας του Ισραήλ χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον τοίχο και σε παράθυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας το μεσημέρι της Παρασκευής οι 54 κάλυκες που περισυλλέγησαν το πρωί της ίδιας ημέρας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ είναι από τα ίδια όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της οικίας του γερμανού Πρέσβη τον Δεκέμβριο του 2013.

Την Τετάρτη τα ξημερώματα στο στόχαστρο τρομοκρατών είχε μπει το ΑΤΜ του υποκαταστήματος της Eurobank στο Χαλάνδρι ωστόσο η βόμβα δεν εξερράγη.

Μέχρι στιγμής και για τις δυο ενέργειες δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης επίσημα. Οι αστυνομικοί περιμένουν την επίσημη ανάληψη ευθύνης που θα εξηγεί για πιο λόγο επελέγη ο συγκεκριμένος στόχος, την συγκεκριμένη χρονική.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την επίθεση στην οικία του γερμανού Πρέσβη -τα όπλα της οποίας είναι ίδια με αυτά της νέας επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία- είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Σημειώνουν επίσης πως είναι η πρώτη φορά που τρομοκράτες «χτυπούν» την πρεσβεία του Ισραήλ – ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτίρια στην Αθήνα – και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην προκήρυξη να γίνεται λόγος για το θάνατο παλαιστίνιου υπουργού που έγινε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά από ξυλοδαρμό από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στο twitter: «Χτες η Πρεσβεία του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. στον χειρισμό της υπόθεσης».

Οπως έγινε γνωστό, αναμένεται να έρθει στη χώρα μας κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ για να συνδράμει στις ελληνικές έρευνες.

Στη πρεσβεία του Ισραήλ μετέβη στις 10.30 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα. Η πολιτεία είναι απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ταξης.

«Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» δήλωσε προσερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου έχει συνάντηση με την πρεσβευτή Ιρίτ Μπεν-Άμπα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Να αφήσουμε τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους και λίαν συντόμως θα έχουμε πράγματα να πούμε. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το σημείο της επίθεσης

Αποκαταστάθηκε η κίνηση στον ανισόπεδο κόμβο Κατεχάκη – Κηφισίας.

Η επίθεση στην πρεσβεία

Από την έρευνα των αστυνομικών προκύπτει ότι στο «χτύπημα» συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα τα οποία επέβαιναν σε δυο μοτοσικλέτες με τους συνεπιβάτες να πυροβολούν κατά της πρεσβείας με καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσέγγισαν το σημείο μέσα από στενά του Ψυχικού και βγήκαν στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας στο ρεύμα ανόδου προς Μαρούσι.

Στάθηκαν λίγο μετά τη διασταύρωση της Κηφισίας με την λεωφόρο Κατεχάκη μπροστά σε ένα γυμναστήριο που βρίσκεται στο σημείο και πυροβόλησαν από την απέναντι πλευρά κατά του κτιρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συνεπιβάτες κρατώντας τα καλάσνικοφ να αποβιβάστηκαν από τις μοτοσικλέτες και να πυροβόλησαν κατά του κτιρίου.

Ένα άλλο σενάριο που μελετούν σοβαρά οι αστυνομικοί με βάση μαρτυρίες είναι οι δράστες να επέβαιναν σε όχημα τύπου βαν και οι μοτοσικλετιστές να ήταν η «ομάδα υποστήριξης».

Ωστόσο, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, από τα αποτελέσματα της αυτοψίας στο χώρο της επίθεσης σε συνδυασμό με τις εικόνες που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας και της ευρύτερης περιοχής και των καταθέσεων που έχουν ληφθεί θα αντληθεί ασφαλές συμπέρασμα για τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών.

Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή πιθανόν προς τα στενά του Ψυχικού καθώς στη λεωφόρο Κηφισίας υπάρχουν κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και θα κατέγραφαν τις κινήσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως ο σκοπός που ήταν τη στιγμή εκείνη στο κουβούκλιο επί της λεωφόρου Κηφισίας ανέφερε πως άκουσε τους πυροβολισμούς αλλά δεν είδε μέσα στο σκοτάδι και υπό βροχή τους δράστες και δεν διευκρίνισε τον τρόπο προσέγγισης και διαφυγής τους. Άμεσα ωστόσο ενημέρωσε τους συναδέλφους του και μέσα σε λίγα λεπτά επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουν στοιχεία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας: «Μέχρι στιγμής από τον χώρο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ όπου τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι προέβησαν σε ρίψη πυροβολισμών έχουν περισυλλεγεί 54 κάλυκες 7,62 mm καλάσνικοφ. Δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου. Η αυτοψία συνεχίζεται. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».


Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατική σημειώνουν πως η επίθεση στην πρεσβεία έχει κοινά στοιχεία με το «χτύπημα» πριν από ένα χρόνο – τέλη Δεκεμβρίου του 2013- με δυο καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» η οποία είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ

Σε απόλυτη καταδίκη της επίθεσης με Καλάσνικοφ κατά της πρεσβείας του Ισραήλ προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρές και ουδείς δεν μπορεί να τις πλήξει με τέτοιες ενέργειες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα σήμερα τα ξημερώματα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να διασφαλίσει την προστασία όλων των Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έσπευσαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στην πρεσβεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία. Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΑΡ: «Ο αγώνας των Παλαιστινίων δεν υπηρετείται από αυτόκλητους τιμωρούς»

«Η απομόνωση της τρομοκρατίας είναι η μόνη απάντηση που μπορούν και οφείλουν να δώσουν οι πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις», τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με την οποία καταδικάζει απερίφραστα το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό.

«Ο αγώνας των Παλαιστινίων δεν υπηρετείται από αυτόκλητους τιμωρούς», προσθέτει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Το Ποτάμι: «Περίεργη και ύποπτη η χρονική στιγμή της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ»

Απερίφραστα καταδικάζει το Ποτάμι την τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.
«Είναι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, «πολύ περίεργη και ύποπτη η χρονική στιγμή της επίθεσης που συμπίπτει με τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους συνεργασία με το Ισραήλ».

Το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστίνη γα την επίθεση στην πρεσβεία στην Αθήνα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα αποτελεί συνέπεια της «εκστρατείας υποκίνησης μίσους την οποία διεξάγουν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες».

Η επίθεση αυτή «είναι η πιο πρόσφατη εκ των βίαιων ενεργειών που αποτελούν συνέπεια της εκστρατείας υποκίνησης μίσους την οποία διεξάγουν διεθνώς οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις», υποστήριξε το ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του η οποία καταλήγει:

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την εκστρατεία αυτή και τις συνέπειές της».