«Το πήραμε;» Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ρωμανός έκανε το πρώτο βήμα προς τη ζωή αποφασίζοντας να διακόψει την απεργία πείνας, που σήμερα συμπλήρωνε την 31η ημέρα.
Την ίδια ώρα ζήτησε να ενημερωθεί από τη συνήγορό το Λίλα Ραγκούση, η οποία παρακολουθούσε από το πρωί την εξέλιξη της διαδικασίας στη Βουλή.
Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ρωμανός, όσο του επιτρεπόταν έβλεπε και εκείνος τηλεόραση και ρωτούσε κάθε τόσο, αν υπάρχει κάποιο νέο από την διαδικασία. Η κρίσιμη στιγμή, που τον έκανε να αποφασίσει τη διακοπή της απεργίας ήταν όταν άκουσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι αποδέχεται και ψηφίζει την τροποποίηση στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο νεαρός κρατούμενος ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει, αφού συναντήθηκε και με τους δυο γονείς του, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί στο μεταξύ.
Ναι, σταματάει επιβεβαίωσαν οι Γ. Ρωμανός και Παυλίνα Νάσιουτζικ, που έφτασε στο Νοσοκομείο κλαίγοντας και πετώντας από τη χαρά της, όταν έμαθε για την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια εκτυλίχτηκαν συγκινητικές σκηνές και μέσα στο δωμάτιο του Νίκου Ρωμανού.
Σχεδόν όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου άρχισε να κινητοποιείται και να οργανώνει πώς θα του χορηγηθεί σιγά – σιγά η τροφή, χωρίς να του δημιουργηθεί οργανικό πρόβλημα.
Ο ίδιος ο Ρωμανός βγήκε από την κακή διάθεση και άρχισε να αναρωτιέται «τι να φάω; σουβλάκι;». Του εξήγησαν ότι δεν μπορεί να φάει κάτι τέτοιο και ότι πρέπει σιτιστεί σταδιακά.
Τον επισκέφτηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο οποίος του είπε να προσέξει τον εαυτό του και ότι είναι στη διάθεσή του σε ότι έχει ανάγκη. Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές τις ημέρες το προσωπικό προσπαθούσε να τον συνδράμει σεβόμενο την επιθυμία και βούλησή του.
Η πρώτη τροφή, που πήρε ήταν φρυγανιά βουτηγμένη σε τσάι και φυσικά του χορήγησαν ορούς για να πάρει όλες τις απαραίτητες ουσίες, που είχε στερηθεί επί 31 ημέρες.

Τις πρώτες επτά ημέρες θα τρώει κάθε 20 λεπτά μικρά και ελαφριά γεύματα, όπως μία σούπα ή φρυγανιά, με τις μερίδες να αυξάνονται σταδιακά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο οργανισμός του 21χρονου κρατούμενου έχει υποστεί σοκ μετά από 31 ημέρες πλήρους ασιτίας – υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Νοεμβρίου το μόνο που δεχόταν ήταν η κατανάλωση υγρών -, με αποτέλεσμα η επανασίτιση του να προϋποθέτει «λεπτό» ιατρικό χειρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζουν ότι η άμεση λήψη τροφής, σε μεγάλες ποσότητες, θα έθετε το ήδη βεβαρημένο και εξουθενωμένο οργανισμό του εκ νέου σε κίνδυνο.

Μετά το κρίσιμο στάδιο των επτά ημερών, θα ακολουθήσει ακόμη μία εβδομάδα νοσηλείας στο «Γ. Γεννηματάς». Κατά τη περίοδο αυτή, η συχνότητα των γευμάτων του Νίκου Ρωμανού θα μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Κατά τη διαδικασία αυτή ο νεαρός κρατούμενος θα υποβάλλεται καθημερινά σε ιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο, για να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός του επανακάμπτει χωρίς επιπλοκές.

Τα ευχάριστα τα έμαθε και η σύζυγος του Βιργινία, που τον είδε στο πρωινό επισκεπτήριο, αλλά γύρισε πίσω για να μοιραστεί και εκείνη τη χαρά για την απόφαση του συντρόφου της. Η παρουσία της διακριτική όλες αυτές τις ημέρες που ήταν στο Νοσοκομείο.
Ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε στο Βήμα αμέσως μετά την λήξη της απεργίας: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Εγώ δηλώνω ότι ο Νίκος Ρωμανός θα σεβαστεί όλους αυτούς, που τον υποστήριξαν θα παρακολουθήσει τις σπουδές του και δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη τους».

Μήνυμα Ρωμανού: Σταματάω έχοντας σημειώσει νίκη

«Αυτη η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές» λέει ο Νίκος Ρωμανός σε μήνυμά του που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ρωμανού:

Γιατί η Νίκη είναι υπόθεση όλων μας

«Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταματάω την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη.

» Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμενα,ειχε μεγάλες διάφορες από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτηση μου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να «φοράω βραχιολάκι».

» Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά,πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.

» Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατουμενοι,βγαινουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μαχη.
Υψώνω την γροθιά μου στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη μου σε όλους εκείνους τους συντρόφους που στάθηκαν δίπλα μου ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ!

» ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

» ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

» ΥΓ1: Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες

» ΥΓ2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνηθήκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν».

Η ψυχίατρος, οι γιατροί και οι νοσηλευτές σκιαγραφούν το προφίλ του Ν. Ρωμανού

Ως «έξυπνο και τρυφερό παιδί που μπορεί να κάνει θετικά πράγματα στη ζωή του» χαρακτήρισε τον Νίκο Ρωμανό η κυρία Μαρία Διαλυνά, η ψυχίατρος που τον παρακολουθούσε τις 31 μέρες της απεργίας πείνας. «Ο Νίκος είναι διαυγής συνειδησιακά, δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις, είναι ψυχικά υγιής και μπορεί να αποφασίσει για τη ζωή του» είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στις 3.30 το μεσημέρι –μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επανασίτισης του Ν. Ρωμανού– από τους εκπροσώπους της διοίκησης και τους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» αναφέρθηκε ότι ουδέποτε δέχθηκαν πιέσεις για αναγκαστική σίτιση του νοσηλευόμενου απεργού, ούτε έλαβαν εισαγγελική παραγγελία. «Ακόμη και να με έπαιρνε κανείς τηλέφωνο, για μένα προέχει η ιατρική δεοντολογία» τόνισε η κυρία Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Γεννηματάς».

Ο Ν. Ρωμανός θα παραμείνει στο νοσοκομείο για περίπου άλλες δύο εβδομάδες και θα υποβάλλεται συνεχώς σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Άλλωστε, όπως επισήμαναν οι γιατροί, η περίοδος της επανασίτισης είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με λίγες φρυγανιές και χαμομήλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι είχαν επαφή με τον Ν. Ρωμανό θέλησαν να μιλήσουν γι’ αυτόν. Και μίλησαν με πολύ τρυφερά λόγια. Ανάμεσά τους η νοσηλεύτρια κυρία Γιαννούλα Νταβώνη, η οποία στην ερώτηση αν ο Ρωμανός ζητούσε τσιγάρα, απάντησε: «Εμείς δεν τους απαγορεύσαμε τίποτα».

Χ. Αθανασίου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Ρωμανού

Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης αναφορικά με την φοίτηση των κρατουμένων (καταδίκων και υποδίκων) φοιτητών και σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:

«Με πολλά κόμματα του Κοινοβουλίου μας χωρίζει χάσμα ιδεολογικό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό. Όμως, σήμερα, η Βουλή, με την ομόφωνη αποδοχή και υπερψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης για το ζήτημα της φοίτησης των κρατουμένων, απέδειξε πως, όταν επικρατεί σύνεση, μπορεί να ομονοεί. Εύχομαι αυτό να το κάνει και για σπουδαιότερα ζητήματα για τη λειτουργία του πολιτεύματος, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για “ανάλγητη στάση της κυβέρνησης”, είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός του δεν έχει όρια. Κι αυτό διότι η διέξοδος που δόθηκε με την τροπολογία μας στο πρόβλημα της φοίτησης των κρατουμένων στηρίζεται στο νομοθέτημα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) των κρατουμένων, νομοθέτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες βράδυ δεν είχε πρόταση για λύση στο ζήτημα των κρατουμένων φοιτητών και για τριάντα ημέρες επιδίδετο σε ανούσιες ασκήσεις εντυπωσιασμού.

Αυτό και αν δεν είναι αναλγησία!».