Παρά την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει «ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει».

Κύμα αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας: Υπό κατάληψη η ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακά κτίρια, δημαρχεία, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και σε γειτονιές της Αθήνας.

Επιστολή συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό δημοσιοποίησε ο Γιάννης Μιχαηλίδης, που επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ρωμανό σημειώνει: «Αδερφέ κράτα γερά, τους ανακάτεψες τη γιορτή αρκετά καλά ως τώρα. Εσύ δεν κάμπτεσαι, άρα θα λυγίσουν αυτοί. Μένω δίπλα σου ως την τελική νίκη.

Παράλληλα, απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, λέγοντας: «Είμαι πολύ πεινασμένος. Αν δολοφονήσεις το Νίκο, το μόνο πράγμα που θα μπορέσει να με χορτάσει ξανά είναι το λαρύγγι σου».

    Την ίδια ώρα, ενισχύεται το κύμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Από το βράδυ της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, πανεπιστημιακά κτίρια όπως το ΤΕΙ Αθήνας και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και δημαρχεία όπως στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

    Υπό κατάληψη και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

    Υπό κατάληψη τελεί, ως πράξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ακόμη και σε γειτονιές της Αθήνας.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, ενώ κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας υπάρχει για το μεσημέρι από το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.

    Συμπαράσταση στον Νίκο Ρωμανό εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων

    Δήλωση υποστήριξης του Νίκου Ρωμανού έστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μία ημέρα μετά την άρνησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο να τεθεί προς ψήφιση κείμενο συμπαράστασης στον απεργό πείνας.

    Στη δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι ένα κράτος δικαίου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την άσκηση δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως πρέπει αν βρεθεί ουσιαστική και άμεση λύση στο θέμα.

    «η ελληνική και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία» και ότι «γι’ αυτό τον λόγο η Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες» τονίζει και συμπληρώνει: «Εκ μέρους και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, εκφράζω την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού».

    Αναλυτικά η επιστολή:

    «Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη, το οποίο η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει.

    »Πρόκειται για συνταγματική επιταγή που αφορά όλους, ακόμη και τους φυλακισμένους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης. Γιατί σκοπός της ποινής δεν είναι η εξόντωση του κρατουμένου, αλλά ο σωφρονισμός και η προετοιμασία του να επιστρέψει στην κοινωνία.

    »Η ελληνική και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους, σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες.

    »Ένα κράτος δικαίου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την άσκηση των δικαιωμάτων, με την απαραίτητη προϋπόθεση της τήρησης των νόμων. Εκ μέρους και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, εκφράζω την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού».

    Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Καμίνης αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία ψήφισμα της «Ανοιχτής Πόλης» όπου χαρακτηρίζεται «ακραία αυθαιρεσία» η άρνηση εκπαιδευτικών αδειών, η οποία «φανερώνει εκδικητικό πρόσωπο που δεν αντιπροσωπεύει και δεν αξίζει στην Ελληνική Δημοκρατία». Στο απορριφθέν ψήφισμα τονίζεται ότι «είναι μεγάλο λάθος η Δημοκρατία να εκδικείται. Αντιθέτως, όταν τηρούνται ισότιμα οι νόμοι και τα δικαιώματα για όλους, η Δημοκρατία ενισχύεται».