Απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση και πορεία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας από το πρωί της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με εντολή της αστυνομίας, κλειστοί θα είναι από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου οι σταθμοί Μετρό Πανεπιστήμιο, Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, ενώ στον Σταθμό του Συντάγματος ανοιχτή είναι μόνο η έξοδος προς τη λεωφόρο Αμαλίας.

Μαθητές κυρίως συγκεντρώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κάλεσμα φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά κατειλημμένα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, αλλά δύο προβληματίζουν τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τη σημερινή ημέρα: το κτίριο του Πολυτεχνείου και της ΓΣΕΕ, όπου έχουν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Χάος την Παρασκευή

Το μεσημέρι της Παρασκευής χάος επικρατούσε στους δρόμους της Αθήνας καθώς είχε διακοπεί η κυκλοφορία για να περάσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής «δεν επιτρέπεται, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου μέχρι και την 15:00 ώρα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου», στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Χατζηκωνσταντή – αριστερά Λάμψα – δεξιά Φλώρου – δεξιά Μεταξά – Πλατεία Δάφνης – δεξιά Χλόης – αριστερά Υακίνθων – δεξιά Βίκτωρος Ουγκώ – έναντι Βεάκη – συνέχεια Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Μέτρα Τροχαίας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν επίσης τη Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε ανακοίνωση της Τροχαίας αναφέρεται πως: «Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα στις: Λεωφ. Βασ. Σοφίας σε όλο το μήκος της, λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Μεσογείων στο τμήμα της από οδό Κατεχάκη έως τη λεωφ. Βασ. Σοφίας και οδό Μιχαλακοπούλου (ρεύμα καθόδου προς κέντρο)»

Εναλλακτικές διαδρομές

Η ΕΛ.ΑΣ. προτείνει εναλλακτικές διαδρομές για τους οδηγούς. Ειδικότερα όσοι κατευθύνονται από τα βόρεια προάστια προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω λεωφόρου Κηφισίας και λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από βόρεια προάστια προς νότια προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού και προς Πειραιά μέσω λεωφόρου Κηφισού.

Όσοι κινούνται από τα νότια προάστια προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους και προς τα βόρεια προάστια μέσω περιφερειακής Υμηττού.

Όσοι κατευθύνονται από Πειραιά προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω της οδού Πειραιώς και προς τα βόρεια Προάστια μέσω λεωφόρου Κηφισού.

Επίσης παρακαλούνται οι οδηγοί για τη διευκόλυνση τους να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.