Χωρίς να δεσμευτεί για τον χρόνο κατάθεσης της ρύθμισης, που θα επιτρέπει σε κρατούμενους και στον Νίκο Ρωμανό να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από τα κελιά και με την παρουσία καθηγητών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, παρέμβαση νομοθετική «για να καλύψει το κενό που έχει ο νόμος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση απαιτεί και σύμφωνη γνώμη του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος όμως λείπει στην Κίνα.

Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε επέμενε ότι οι δικαστές αποφάσισαν για τη μη χορήγηση άδειας στον κρατούμενο λόγω του ότι είναι είναι υπόδικος και εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα σύλληψης για κακουργήματα. «Ορθώς το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα για άδεια στον Ρωμανό» πρόσθεσε. Μάλιστα όταν ερωτήθηκε γιατί δεν παρεμβαίνει, είπε: «Ο Θεός ο ίδιος να κατέβει δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια. Υπάρχουν νόμοι…» Όπως εξήγησε στη συνέχεια υπάρχει κενό στη νομοθεσία, αφού οι υπόδικοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια αν δεν δώσει τη σύμφωνη γνώμη και ο αρμόδιος ανακριτής…

Για το ενδεχόμενο της συνάντησής του με την οικογένεια Ρωμανού ο κ. Αθανασίου είπε ότι «ζήτησα από το γραφείο μου να επικοινωνήσουν μαζί τους για να συναντηθούμε», ενώ εξέφρασε την ανθρώπινη συμπαράστασή του για το ότι μια ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο! Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η οικογένεια έπειτα και από συμβουλή του ιδίου του απεργού πείνας δεν προτίθεται να συναντήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε σχέση με τις συνθήκες φοίτησης κατά τη νέα ρύθμιση ο κ. Αθανασίου ανέλυσε με λεπτομέρειες πώς καθηγητές θα παρακολουθούν τους φοιτητές, πώς θα διαβάζουν από δωρεάν βιβλία για να δίνουν εξετάσεις, αλλά και πώς η διαδικασία εξετάσεων θα εξελίσσεται εντός των φυλακών με τις ίδιες συνθήκες που γίνεται και στα εξεταστικά κέντρα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ…

Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού είπε πως ενημερώνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι «παίρνει υγρή τροφή, αλλά έχει χάσει δέκα κιλά και έχει αυξημένους σφυγμούς…» Κατέληξε ότι «ανθρώπινα θέλουμε να σταματήσει την απεργία πείνας, χωρίς να μπει σε κίνδυνο η υγεία του».

Επιτέθηκε εναντίον της πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης επιδεικνύοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «κακώς και οι δικηγόροι του δεν ενημερώνουν τους γονείς του για τα νομικά επιχειρήματα των δικαστών».

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

«Οχι» είπαν οι δικαστές για την εκπαιδευτική άδεια

Με την πρόταση του εισαγγελέα συντάχθηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και εξέδωσαν απορριπτικό βούλευμα στο αίτημα του καταδικασθέντος Νίκου Ρωμανού ο οποίος ζητούσε να του χορηγούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες προκειμένου να εξέρχεται της φυλακής και να παρακολουθεί τις σπουδές του σε ΤΕΙ στο Αιγάλεω όπου και έχει εισαχθεί δίνοντας εξετάσεις.

Πρόκειται για το 943/2014 βούλευμα του Συμβουλίου, στο οποίο προσέφυγε η πλευρά Ρωμανού μετά τις απορριπτικές αποφάσεις και του Συμβουλίου των Φυλακών. Απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα προς το Συμβούλιο.

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, βρίσκει τον Νίκο Ρωμανό στην 23η ημέρα απεργίας πείνας και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη με παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου η κυβέρνηση θα συντάξει τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως για τους κρατουμένους που τους απορρίπτεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, με τη συνεργασία βέβαια του υπουργείου Παιδείας, αλλά κυρίως των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία έχουν εισαχθεί.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό, Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, καθώς και για τις επόμενες ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και αυταρχική η απόφαση

Απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «ο νεαρός φοιτητής που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο δικαίωμά στη μόρφωση μετά την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ’ ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης».

Το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η περίπτωση του Ρωμανού δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 58, του νόμου 2776/99, με βάση το οποίο για την έκδοση εκπαιδευτικής άδειας υπόδικου κρατούμενου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτησή του, εν προκειμένω του κ. Ευτύχη Νικόπουλου, ειδικού εφέτη ανακριτή.

Νομικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι το θέμα περιπλέκεται, καθώς ο Ρωμανός είναι μεν υπόδικος (έχει μπροστά του ακόμη δυο δίκες), με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση –Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς–, πλην όμως το πρώτο δικαστήριο που έχει ολοκληρωθεί τον έχει ήδη αθωώσει ως προς το συγκεκριμένο σκέλος. «Υπάρχει εκκρεμοδικία» τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Δεν μπορεί να δικαστεί για την ίδια κατηγορία, συνεπώς τα επόμενα δικαστήρια δεν μπορεί παρά να είναι αθωωτικά».

Δραματική έκκληση Ρωμανού μετά την απόφαση

Δραματική έκκληση του Ν. Ρωμανού από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» που τιτλοφορείται «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 ημέρες» αποτελεί το κείμενο που έστειλε και στο «Βήμα» μέσω των συνηγόρων του.

«Προσπαθώ να αποτυπώσω γράφει σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις νέες εξελίξεις» γράφει μεταξύ άλλων νεαρός απεργός πείνας.

Μιλάει επίσης και για το θέμα της αναγκαστικής του σίτισης ενώ αμφισβητεί την αναρμοδιότητα που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ανακοίνωσή του πριν από δύο ημέρες. Ο Ρωμανός σημειώνει επίσης ότι η απόρριψη του αιτήματός του είναι «η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή μου».

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες

Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας.

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχα πει στην παρέμβασή μου στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο ότι η απορριπτική απάντηση του Νικόπουλου ο οποίος τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή μου. Αυτή η πολιτική εκτίμηση επιβεβαιώθηκε απολύτως. Αρχικά με την εντολή της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελίας Μαρσιώνη για αναγκαστική μου σίτιση, πράξη που συνιστά πραγματικό βιασμό και έχει οδηγήσει στο θάνατο μεταξύ άλλων τόσο του Xολγκερ Μάινς στην Γερμανία όσο και μελών της GRAPO στην Ισπανία. Προς τιμήν τους οι ιατροί του νοσοκομείου πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή και αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα.

Εν συνεχεία η προσφυγή μου σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή.

Για όσους έχουν την στοιχειώδη αντίληψη από πολιτική η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τεχνηέντως ότι ο Αθανασίου δεν είναι αρμόδιος για να προσθέσει παρακάτω: «Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο συμβούλιο (της φυλακής), στο οποίο προΐσταται ο εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υπόδικους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση».

Με λίγα λόγια η εγκυρότητα της προσφυγής ακυρώνεται δια στόματος υπουργού απλά και ξεκάθαρα. Όλο αυτό ντυμένο με την ανυπόστατη πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους.

Με την ίδια ακριβώς λογική σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήριά μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία «του σωφρονισμού» και της δικαιοσύνης. Ανθρώπινη πρόοδος ή εκφασισμός… η ιστορία θα κρίνει.

Σε αυτό το σημείο έχει αξία να αναφέρω και τον ρόλο του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς πολιτικές εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γι’ αυτό άλλωστε και όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε αυτόν.

Αντάλλαγμα για αυτό του το λειτούργημα θα είναι η προαγωγή του στον Άρειο Πάγο, όπως άλλωστε συνέβη και με τον προκάτοχό του Δημήτρη Μόκα, που είχε πρωτοστατήσει σε δεκάδες αντιαναρχικές, κατασταλτικές εκστρατείες. Τώρα απολαμβάνει τον παχυλό μισθό της δικαστικής ελίτ του Αρείου Πάγου. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Ή ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος με δολοφονήσει με την στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου. Ας ελπίσουμε μόνο να βρεθούν εκείνα τα ελεύθερα πνεύματα που θα δικάσουν το δίκαιο της δικαιοσύνης τους με τον τρόπο τους.

Κλείνοντας θέλω να στείλω την συνενοχή μου και την φιλία μου σε όσους στέκονται δίπλα μου με όλα τα μέσα.

Τέλος δύο λόγια για τα αδέρφια μου, τον Γιάννη που βρίσκεται και αυτός στο νοσοκομείο, τον Αντρέα, τον Δημήτρη και αρκετούς ακόμα.

Ο αγώνας κυοφορεί και απώλειες αφού στα μονοπάτια προς μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να πάρουμε από το χέρι τον θάνατο, ρισκάροντας να τα χάσουμε όλα για να κερδίσουμε τα πάντα. Ο αγώνας συνεχίζεται με Γροθιά στο μαχαίρι, ξανά και ξανά.

ΓΙΑ ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ!

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ.

ΥΣ: Προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται. Πάντως όσοι Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανισθεί έχουν φάει πόρτα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ενώ ξανατονίζω ότι έχω υπογράψει επισήμως την άρνηση μου για οποιαδήποτε χορήγηση ορού.