Απίστευτες εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση της Siemens. Την ώρα που οι εισαγγελείς απήγγελλαν κατηγορίες για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα και η Επιτροπή Επενδύσεων της εξωδικαστικής συμφωνίας Δημοσίου – Siemens όχι μόνο απέρριπτε το «επενδυτικό» σχέδιο της εταιρείας για «ΙΕΚ» στην Ελλάδα, αλλά και τερμάτιζε τις εργασίες της ζητώντας την καταγγελία της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε στη Βουλή των Ελλήνων ότι οι εργασίες της Επιτροπής συνεχίζονται κανονικά, και μάλιστα αναμένει από την εταιρεία να καταθέσει το επενδυτικό της σχέδιο.
Πρόκειται για πρωτοφανή «παραφωνία» του υπουργείου Οικονομικών, διευθύντρια του οποίου ηγείται της Επιτροπής Εποπτείας της εφαρμογής της σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς αμφισβητεί ευθέως την απόρριψη της πρότασης της Siemens για δημιουργία ενός κέντρου κατάρτισης στο βιομηχανικό λογισμικό της αντί της επένδυσης 60 εκατ. ευρώ για παραγωγική μονάδα 700 θέσεων εργασίας, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία που κυρώθηκε το 2012 από τη Βουλή, από την Επιτροπή Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση γραπτής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πολύκροτη υπόθεση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Σύμβασης και διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών κυρία Πηνελόπη Παγώνη αναφέρει: «Η Επιτροπή Εποπτείας αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή Επενδύσεων» (κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens) και «η οποία έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση πραγματικών και ουσιαστικών τομέων επενδύσεων από τη Siemens στην Ελληνική Δημοκρατία», σύμφωνα με τη Συμφωνία Συμβιβασμού. «Επιπλέον, η αναφερόμενη στον όρο ΙΙΙ.4 (γ) της Συμφωνίας Συμβιβασμού εξεταζόμενη επένδυση αφορά στην πραγματοποίηση μιας νέας επένδυσης, η οποία θα μπορούσε να είναι, μεταξύ άλλων, και η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου» σημειώνει.
Μάλιστα, η κυρία Παγώνη αποκάλυψε στη Βουλή ότι η Επιτροπή Εποπτείας αποδέχθηκε τη θέση της Siemens ότι η διφορούμενη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 157 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές της Siemens AE, Siemens Diagnostics και Kintec, που έγινε το 2012, συνιστά εκπλήρωση άλλης δέσμευσης της εταιρείας για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στις συνδεόμενες με αυτήν επιχειρήσεις της.
Ωστόσο αυτή η στάση της κυρίας Παγώνη γεννά ερωτήματα, καθώς εγγράφως έχει ενημερωθεί ότι οι εργασίες της Επιτροπής Επενδύσεων έχουν λήξει από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά την πανηγυρική απόρριψη του σχεδίου «ΙΕΚ Siemens» από σχεδόν όλα τα μέλη της. Μάλιστα ερωτήματα εγείρονται και για τον λόγο για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών προώθησε το έγγραφο στη Βουλή, καθώς έχει πλήρη ενημέρωση για το αδιέξοδο το οποίο δημιούργησε η εταιρεία.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Επενδύσεων, τα οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ήδη από τον Μάιο του 2014 ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πέτρος Σελέκος είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την ανεδαφική πρόταση και την κωλυσιεργία των Γερμανών, με επιστολή η οποία τον καλούσε να προβεί σε δήλωση διαμαρτυρίας προς τη Siemens για παραβίαση της συμφωνίας. Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, με άλλο έγγραφο προς τον κ. Χαρδούβελη, με το οποίο τον ενημέρωνε ότι το σχέδιο για ΙΕΚ απορρίφθηκε και του ζητούσε να προχωρήσει δήλωση διαμαρτυρίας προς τη Siemens για παραβίαση της συμφωνίας. Από τα πρακτικά προκύπτει ότι την ίδια πληροφόρηση είχε και η κυρία Παγώνη.