Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι σύροι πρόσφυγες πολέμου, πολλοί από τους οποίους κάνουν και απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος από τις 19 Νοεμβρίου, ζητώντας η πολιτεία να τους αναγνωρίσει ως θύματα ενόπλων συρράξεων, να τους διευκολύνει να μεταβούν σε άλλα κράτη και να αναλάβει μέριμνα για τις βασικές τους ανάγκες.
Άστεγοι οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, παραμένουν διαμαρτυρόμενοι μπροστά στη Βουλή.
Τα αιτήματά τους προς την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές, όπως τα διατύπωσαν οι εκπρόσωποί τους, είναι:
1. Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων.
2. Μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον ΠΔ 80/2006.
3. Ο ελληνικός λαός να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα και στα αιτήματά τους.
Αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη, σύμφωνα με δηλώσεις των δύο αντιπεριφεριαρχών, κυρίας Κατερίνας Θανοπούλου (αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας) και Ερμίνας Κυπριανίδου (αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας) που παρέστησαν στη συνέντευξη Τύπου, να παράσχει άμεσα και με δικά της μέσα σίτιση, ρούχα και σκεπάσματα στην ομάδα των προσφύγων στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την οποία η Περιφερειακή Αρχή ήλθε εκ νέου σε επικοινωνία, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας για τους πιο ευάλωτους (γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, πιθανά τραυματίες) στον Άγιο Δημήτριο και στη Βουλιαγμένη. Η Περιφέρεια είναι στη διάθεση των δήμων ώστε να συντονίσει καλύτερα τις σχετικές δράσεις.
Μάλιστα η Περιφέρεια καλεί τους δήμους της Αττικής και τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες συλλογικότητες να συνδράμουν όπως και όσο μπορούν περισσότερο. Σύμφωνα με τη νέα περιφερειακή Αρχή, υπάρχει άμεση ανάγκη για ουσιαστικό πολιτικό μεταναστευτικό πλαίσιο, με όρους ένταξης και αξιοπρέπειας.
«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά το αυτονόητο»
Οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εμείς, οι σύροι πρόσφυγες, που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που εδώ και πέντε ημέρες είμαστε σε απεργία πείνας, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στον δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή.
Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη.
Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για μας και για τις οικογένειές μας: Το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή σε έναν νέο τόπο, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας.
Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».
Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, μίλησαν εκπρόσωποι από τους αλληλέγγυες οργανώσεις υπογραμμίζοντας το δίκαιο του αγώνα τους και ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ανάμεσά τους παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Βασιλική Κατριβάνου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), Ιωάννα Κούρτοβικ (δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών), Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό), Θανάσης Καραμπέλης (Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης), Νίκη Αργύρη (ΚΕΕΡΦΑ), Μάνια Μπαρσέφσκι (Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Τζήμας (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ), Νασίμ Λομανί (Συνέλευση Αλληλεγγύης).
Την Κυριακή 30/11 διοργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 16:00 στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση. Οι αλληλέγγυοι απηύθυναν επίσης κάλεσμα για καθημερινή παρουσία στην πλατεία και για καλύτερη οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης.