Με το νέο νόμο για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» και από μία κακή εκτίμηση δικαστικών λειτουργών φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Αύγουστο, παρ’ ότι είχε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, ο επικίνδυνος 31χρονος αλβανός κακοποιός που πρωταγωνιστεί σε τουλάχιστον τρεις αιματηρές επιθέσεις, η μία στο Μικρολίμανο, και συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης στο Γουδή.

Ήδη οι αστυνομικοί αναζητούν τους συνεργούς του 31χρονου που είναι σεσημασμένοι, ενώ επιχειρούν να τεκμηριώσουν την εμπλοκή τους εκτός από το αιματοκύλισμα στο Μικρολίμανο και σε άλλες επιθέσεις στο Μεταξουργείο, στον Άγιο Παντελεήμονα και αλλού.

Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», η συμπεριφορά του 31χρονου μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα και η τάση του να δικτυώνεται με αλλοδαπούς κακοποιούς, να γίνεται αρχηγός «συμμοριών», είχε οδηγήσει τους υπευθύνους του υπουργείου Δικαιοσύνης να μετακινούν τον αλβανό κακοποιό από φυλακή σε φυλακή σε λίγους μήνες και τα δικαστικά συμβούλια να μην επιτρέπουν την αποφυλάκισή του.

Όμως με τον νέο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του 2014 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του, αφού είχε εκτίσει τα προαπαιτούμενα δύο πέμπτα της ποινής του. Δεν εκτιμήθηκε ωστόσο από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς, που έλαβαν την απόφαση, το σύνολο της συμπεριφοράς του μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο 31χρονος είχε καταδικασθεί τελεσίδικα από δικαστήριο της Σύρου σε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών στη Μυτιλήνη, εγκλήματα που είχε διαπράξει το 2008. Στον πρώτο βαθμό η ποινή του ήταν μεγαλύτερη, κάτι που τον είχε οδηγήσει, όπως ανέφεραν στο «Βήμα» παρόντες στο περιστατικό, σε «λεκτική επίθεση» προς την έδρα του δικαστηρίου φωνάζοντας: «Δεν σκότωσα και κανέναν» .

Άρχισε λοιπόν να περιφέρεται στις φυλακές της χώρας (Χίος, Κορυδαλλός, Δομοκός, Χανιά, Μαλανδρίνο και άλλες) επειδή, όπως ανέφεραν αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, «είχε σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων, διεκδικούσε αρχηγικό ρόλο μέσα στις φυλακές, είχε “επαφές” με μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας Αλβανών που πρωταγωνιστεί σε έναν εμφύλιο αλλοδαπών κρατουμένων. Παράλληλα ήταν εριστικός, δημιουργούσε επεισόδια με συγκρατούμενος για διαφόρους λογους και ανάμεσα σε αυτά για το ποδόσφαιρο».

Επιπλέον αρνιόταν να προχωρήσει στα επονομαζόμενα «μεροκάματα». Παρ’ ότι λοιπόν είχε εκτίσει περίπου έξι από τα 7,5 χρόνια φυλάκισής του δεν είχε αποφυλακισθεί. Είναι ενδεικτικό ότι είχε μετακινηθεί στις αρχές του 2014 στις φυλακές Χανίων από τις φυλακές Δομοκού• εκεί έμεινε μέχρι τις 27 Ιουνίου 2014 στο πλαίσιο «ανακύκλωσης» των επικίνδυνων κρατουμένων. Μετήχθη στο Μαλανδρίνο όπου τελικά αποφυλακίστηκε ύστερα από δύο μήνες.

Σε ανακοινώσεις για τη δράση του 31χρονου και τις διαδικασίες σύλληψής του θα προχωρήσουν οι διωκτικές αρχές το μεσημέρι της Πέμπτης.