Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποβίβασης των περίπου 700 μεταναστών από το φορτηγό πλοίο«Μπάρις»,που αγκυροβόλησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Υδρα».

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης:

Οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και εκατοντάδες γυναικόπαιδα, επιβιβάζονται σε πλωτό του Λιμενικού που τους μεταφέρει στη στεριά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr., ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν πάνω από 100 παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών ενώ μεγάλο είναι και ο αριθμός των γυναικών οι οποίες ξεπερνούν τις 150. Μία από αυτές και μάλιστα έγκυος, έχει ήδη μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάουγια εξετάσεις.

Ωστόσο, κάποιοι από τους μετανάστες αρνούνται να κατέβουν από το πλοίο «Baris», ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μετέβη στο πλοίο με μεταφραστή, για να τους πείσει να αποβιβαστούν στην Ιεράπετρα.

Πληροφορίες λένε ότι οι επιβαίνοντες που δεν ήθελαν να αποβιβαστούν είναι από το ιράν ενώ στο πλοίο είναι και μετανάστες από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν καθώς και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πολέμου οι οποίο διαθέτοην εξάμηνη άδεια παραμονής στη χώρα και θα είναι ελεύθεροινα πράξουν κατά βούληση.

Στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί στελέχη του λιμενικού και γιατροί. Το λιμενικό παρέσχε στους μετανάστες φαγητό και νερό.

Στο πλοίο έχουν ανεβεί γιατροί που εξετάζουν τους μετανάστες, με αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα για ασθενείς με ιό Εμπολα.

Λιμενικοί έχουν ήδη εφοδιάσει με τρόφιμα και νερό τους μετανάστες, που μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Νωρίτερα είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο άνδρες του κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και της μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού για ελέγχους.

Ορισμένοι από τους μετανάστες που αντέδρασαν έντονα στην παρουσία των αντρών του Λιμενικού απομονώθηκαν από τους Λιμενικούς σε χώρο του πλοίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους ελέγχους δεν έχει προκύψει παρουσία όπλων στο πλοίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο πλοίο βρίσκονται περίπου 200 γυναίκες και παιδιά.

Ολοι οι μετανάστες θα καταλύσουν στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας.

Σύσκεψη στον δήμο

Στο μεταξύ στην Ιεράπετρα έφθασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης είχε αρχίσει η διαδικασία ρυμούλκησης του ακυβέρνητου φορτηγού πλοίου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ένοπλοι είναι οι διακινητές των μεταναστών ενώ από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο υπάρχουν όπλα ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Το χρονικό

Το φορτηγό πλοίο «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, τα ξημερώματα της Τρίτης έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας – εκείνη την ώρα οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες

Η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού είχε αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κοντά στο πλοίο βρίσκονταν, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετούσε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο φορτηγό πλοίο είχε κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών.

Υστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, η φρεγάτα «Υδρα» είχε αναλάβει να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.

Η επιχείρηση διεξαγόταν σε απόσταση 60-70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Δήλωση Αβραμόπουλου

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης διάσωσης εξέφρασε από το Στρασβούργο ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της και αλληλέγγυα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» δήλωσε.