14:46 Ολοκληρώνονται οι πορείες – Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

13:20 Την πορεία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ακολουθεί η πορεία των αντιεξουσιαστών – Το ΠΑΜΕ στην Αμαλίας

13:15 Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν 30.000 διαδηλωτές

12:44 H κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στην πλατεία Συντάγματος

12:42 Περισσότεροι από 20.000 οι διαδηλωτές – Η πορεία του ΠΑΜΕ έχει φτάσει στο Σύνταγμα – Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Β. Γεωργίου Α.

12:40 Η πορεία από το Μουσείο κατευθύνεται προς Κλαυθμώνος

12:35 Στο σταθμό μετρό στο Σύνταγμα ανοιχτή μόνο η έξοδος προς την Οθωνος.

12:15 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται στην κορυφή της πορείας του ΠΑΜΕ προς το Σύνταγμα

12:00 «Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δε μπορεί να ζήσει με ψίχουλα», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ομόνοια, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

11:42 Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο

11:41 Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας

11:40 Στους 15.000 οι διαδηλωτές στις τρεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

11:35 Σε εξέλιξη συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο που διοργανώνουν η εξωκοινοβουλευτικήαριστεράκαιο αντιεξουσιαστικός χώρος

11:30 Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

11:00 Αρχίζουν οι συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Η απεργία της Πέμπτης

Παραλύει την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό του 2015.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 το πρωί, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Δείτε πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Δηλώσεις Τσίπρα στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου

«Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο της στρατηγικής της υποταγής και της υποτέλειας στις πιο παράλογες εντολές και επιθυμίες της τρόικας. Σήμερα επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της στρατηγικής του καλού και υπάκουου μαθητή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και δυόμισι χρόνια. Και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ΄ αυτήν που ήμασταν το 2012» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή πανελλαδική παενργατική απεργία.

Και πρόσθεσε: «Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος της ρήξης με τον παραλογισμό των απαιτουμένων και των προαπαιτουμένων της λιτότητας, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κι αυτό το δρόμο της ρήξης μπορούμε αποτελεσματικά να τον διαβούμε μόνο αν στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας. Όπως σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στους δρόμους από δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Κυρίως όμως μέσα από την αναπόφευκτη αλλά και αναγκαία προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που θα δώσει μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, ανοίγοντας προοπτική, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική για όλη την Ευρώπη, για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και νομίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα γι αυτό το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα».

Ανακοινώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «τη δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών που συνεχίζονται μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό».

«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων.

» Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας.

» Είμαστε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, οι οποίες ανακυκλώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.

» Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.

» Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση».

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των νέων» και προσθέτει ότι η απεργία της Πέμπτης θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση:

» 1. Στο νέο σχέδιο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, στην πολιτική πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την τελευταία τετραετία το Δημόσιο, ωθούμενοι σε συνταξιοδότηση, χιλιάδες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευτεί σε άλλες 5.500 απολύσεις, αναζητώντας νέες δεξαμενές για ανθρωποθυσίες μέσω του προσχηματικού επανελέγχου της διαδικασίας μονιμοποίησης υπαλλήλων. Ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ευρισκομένων σε διαθεσιμότητα και επανατοποθέτηση τους στις θέσεις τους.

» 2. Στη νέα απομείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει με την ψήφιση του νέου μισθολογίου που επιχειρείται να συνδεθεί είτε με το πρόσχημα της εξίσωσης των μισθών σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, είτε με το τέχνασμα της αξιολόγησης.

» 3. Αυτό που γίνεται σαφές από το ΥΔΜΗΔ είναι ότι οι μειώσεις των αποδοχών θα αφορούν όλες τις κατηγορίες και κλάδους, αφού θα μειωθεί ο κατώτερος βασικός μισθός που αποτελεί τη βάση κάθε μισθολογίου. Η κυβερνητική προπαγάνδα, για δήθεν βελτίωση των αποδοχών κάποιων κλάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν.

» 4. Στο Νομοσχέδιο επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, με το οποίο επιχειρείται νέα έφοδος στις θέσεις ευθύνης προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος στη διοικητική ιεραρχία και να επιβληθεί πλήρης συμμόρφωση στους μνημονιακούς σχεδιασμούς με ταυτόχρονη διεύρυνση του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων.

» 5. Στην εκχώρηση των νευραλγικής σημασίας τομέων του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

» 6. Στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό και θα συνοδεύεται από νέες ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Οι δανειστές βάζουν κυριολεκτικά «φωτιά» στο Ασφαλιστικό με την απαίτησή τους να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας 2015 – 2017. Μια τέτοια εξέλιξη δεν ακυρώνει απλώς τον πρώτο μνημονιακό ασφαλιστικό νόμο των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αλλά τον τροποποιεί σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι κύριες συντάξεις να μειωθούν άμεσα από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, μέσω της επίκλησης των αναλογιστικών μελετών οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαφάνιση καθώς προαναγγέλλεται πως θα περικοπούν μέχρι και 80%.

» 7. Στην επιδίωξη για δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση την ώρα που υποτίθεται πως ανθίσταται στις απαιτήσεις της τρόικα για πλήρη και με νόμο, απελευθέρωση των απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει αποδεχθεί πλήρως το σχέδιο περιορισμού των συνδικάτων και κατάργησης της απεργίας. Αυτό επιβεβαιώνουν οι παρατεταμένες συζητήσεις που προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία (50% +1) και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ».