Ακαρπες ήταν οι έρευνες των αστυνομικών που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης σε ξενοδοχείο του Πειραιά όπου φέρεται να διέμενε ο αλβανός μακελάρης και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κλαμπ όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου πυροβόλησε με καλάσνικοφ και τραυμάτισε 15 άτομα, κάποια εκ των οποίων σοβαρά. Η έρευνα έγινε παρουσία εισαγγελέα.

Στο δωμάτιο που φέρεται να διέμενε ο δράστης βρέθηκαν γεμιστήρες για καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου αναγνώρισαν σε φωτογραφία τον 31χρονο από την Αλβανία και ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι διέμενε από την Πέμπτη έως και χθες. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν εξονυχιστικά το δωμάτιο αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να τους οδηγήσει στα ίχνη του δράστη και των συνεργών του.
Εκτιμάται πως ο 31χρονος βγαίνοντας από το κλαμπ πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, πήρε το καλάσνικοφ που το είχε καλά κρυμμένο για να μην εντοπιστεί από τους υπαλλήλους όταν καθάριζαν το δωμάτιο και επέστρεψε στο μαγαζί σκορπώντας τον πανικό.
Επίσης οι αστυνομικοί εξετάζουν τη μαρτυρία για το χρονικό διάστημα διαμονής του στο ξενοδοχείο καθώς θεωρούν πιο πιθανό το σενάριο να διέφυγε με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του και είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά πριν την ένοπλη επίθεση,

Την Τρίτη τα στοιχεία του δράστη

Την Τρίτη αναμένεται να δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα από την Αστυνομία η φωτογραφία και τα στοιχεία του 31χρονου από την Αλβανία ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου πυροβόλησε με καλάσνικοφ στην είσοδο νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στο Μικρολίμανο τραυματίζοντας 15 άτομα, κάποια εκ των οποίων σοβαρά.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα τροπολογία από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου που έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και προβλέπει ότι πλέον θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας δράστη όταν αυτός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Για το θέμα αυτό είχε στείλει επιστολή προς τον κ. Αθανασίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας ζητώντας την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Όπως έλεγε στην επιστολή, «είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος, τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».
Η Εισαγγελία Πειραιά από την Κυριακή το πρωί ολοκλήρωσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.
Τι λέει ο νόμος
Αναφορικά με το γεγονός ότι η φωτογραφία του δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα αλλά έχει διαρρεύσει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπήκε το 2013 στον σχετικό νόμο 2472/97 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διευκρινίζει ότι για να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως των εγκλημάτων που έχει τελέσει, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί ειδική διάταξη, να επιδοθεί στην οικία διαμονής του και να περάσουν 48 ώρες (το χρονικό περιθώριο λήγει την Τρίτη), καθώς ο ίδιος νόμος του δίνει το δικαίωμα για προσφυγή.
Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει ότι οι διατάξεις που είναι άμεσα εκτελεστέες (σ.σ. δηλαδή, άμεση δημοσιοποίηση φωτογραφίας ενός ατόμου) είναι αυτές που αφορούν μόνο εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης, η παράβαση του άρθρου 187. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν υποθέσεις παιδεραστίας, η φωτογραφία του δράστη δημοσιοποιείται άμεσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Φόβος, έρευνες και τζιπ
Εν τω μεταξύ μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αστυνομικοί για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 31χρονο αλλοδαπό καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για ασήμαντη αφορμή να χρησιμοποιήσει και πάλι καλάσνικοφ και να πυροβολήσει κατά αστυνομικών. Οι κατ’ οίκον έρευνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν απέδωσαν καρπούς ενώ δεν αντλήθηκε κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο και μετά τον εντοπισμό ενός τζιπ Ford Maverick το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε σε προηγούμενες ένοπλες επιθέσεις, όπως αυτή στο Μεταξουργείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το όχημα ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων ωστόσο δεν είχε νοικιαστεί με τα στοιχεία του 31χρονου ούτε και κάποιων εκ των συνεργών του δράστη που επίσης αναζητούνται και εκτιμάται πως φρόντισαν για τη διαφυγή του μετά το περιστατικό στο Μικρολίμανο.
Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τρία τουλάχιστον οχήματα που απομακρύνονται από το σημείο της επίθεσης και έχουν μπει στο «μικροσκόπιο». Επίσης θα εξεταστούν τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από κινητά τηλέφωνα από τη περιοχή λίγο πριν και λίγο μετά τους πυροβολισμούς στο κλαμπ.