«Δίκτυο» με ισραηλινά drones στα σύνορα αλλά και στην ενδοχώρα για την αποτροπή ενόπλων επιθέσεων προτίθεται να ενεργοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν στο διήμερο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ισραήλ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας. Η απόκτηση των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων που θα φέρουν θερμικές κάμερες προωθήθηκε από τον κ. Κικίλια ύστερα και από άγνωστη έως σήμερα «εμπλοκή» με τις πτήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. στη μεγάλη φυγή των καταζητούμενων ληστών του Διστόμου τον περασμένο Αύγουστο.
Ο κ. Κικίλιας θα ζητήσει κατά τη συνάντησή του στο Ισραήλ αρωγή στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αλλά και στο θέμα της διαχείρισης τζιχαντιστών, ενώ ο υπουργός μεταφέρει «μηνύματα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για θέματα της κυπριακής ΑΟΖ, των τουρκικών αντιδράσεων αλλά και για γεωστρατηγικές συμμαχίες.
Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρεται να έχει και το επόμενο ταξίδι του κ. Κικίλια, στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αναμένεται να ζητήσει νέα βοήθεια από τη Σκότλαντ Γιαρντ και την ΜΙ-6 στο ζήτημα της αντιμετώπισης του εγχώριου «αντάρτικου πόλης». Μια υποβοήθηση αντίστοιχη της συνεργασίας που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2000-2002 για την εξάρθρωση της 17Ν μετά τη δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς στην Αθήνα.
Η ληστεία του Διστόμου


Το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου 2014, όταν δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. το «σήμα» για τη ληστεία που είχε διαπραχθεί με λεία 300.000 ευρώ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο Βοιωτίας, ζητήθηκε να απογειωθεί το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπίσει τον τρόπο διαφυγής των τριών δραστών που είχαν συνεργασθεί και με τον Νίκο Μαζιώτη σε άλλες επιδρομές. Σε δεύτερο χρόνο απογειώθηκε και άλλο ελικόπτερο.
Η καθυστέρηση όμως στη διαδικασία απογείωσης και το πρόβλημα με την τροφοδοσία καυσίμων οδήγησαν στην «εξαφάνιση» των δραστών, οι οποίοι διέσχισαν, κρατώντας όμηρο, ανενόχλητοι τον Κορινθιακό κόλπο με ταχύπλοο και «χάθηκαν» από τότε στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Εκείνη την ημέρα λοιπόν ο κ. Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στη λεωφόρο Κατεχάκη προσπαθώντας να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «τι πήγε λάθος» στην κατόπτευση του χώρου με τα ελικόπτερα και την αντίστοιχη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ.
Ηταν η ημέρα που φέρεται να κρίθηκε απαραίτητη η απόκτηση των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων για παρόμοιες επιχειρήσεις εντοπισμού δραστών σημαντικών ενόπλων επιθέσεων. Οπως εξάλλου και για τη «σάρωση» των θαλασσίων συνόρων προκειμένου να εντοπίζονται πλοιάρια με λαθρομετανάστες προτού διέλθουν τα θαλάσσια σύνορά μας και φθάσουν στα νησιά μας.
Οι δυνατότητες και η χρήση τους


Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έχουν μήκος από 1 έως 4 μέτρα, ακτίνα πτήσης από 30 έως 300 χιλιόμετρα, αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα την ώρα έχοντας τη δυνατότητα κατόπτευσης κύκλων ακτίνας ενός τουλάχιστον χιλιομέτρου. Διαθέτουν δυνατότητα ενσωμάτωσης σειράς συσκευών, όπως θερμικές κάμερες για κατόπτευση χώρων.
Τα drones μπορεί να «κλειδώσουν» κάποιον στόχο και να μεταδίδουν εικόνα ή άλλα δεδομένα σε έναν σταθμό βάσης της ΕΛ.ΑΣ., από όπου και κατευθύνονται.
Σύμφωνα με τη μελέτη των συνεργατών του κ. Κικίλια, τα κατευθυνόμενα αυτά αεροσκάφη θα διασκορπιστούν σε όλη τη χώρα, ενώ μπορεί να τα μεταφέρουν στο σημείο «ενδιαφέροντος» οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με «εκτοξευτήρα» για την απογείωσή τους. Σημειώνεται ότι το 2009 στην απαγωγή της συζύγου επιχειρηματία αλλά και το 2013 στην καταδίωξη των αλβανών δραπετών από τη φυλακή Τρικάλων είχε επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν πειραματικά τέτοιου είδους αεροπλάνα, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Σημείο τριβής όμως εξακολουθεί να είναι η αδειοδότηση των πτήσεών τους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Κικίλιας στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Γιοράμ Κοέν, τον σύμβουλο Αμυντικής Ασφαλείας κ. Αμος Τζιλάντ και τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας κ. Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου θα παρακολουθήσει αντιτρομοκρατική άσκηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Συνοριακής Αστυνομίας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που έχει τα τελευταία χρόνια καλλιεργήσει καλές σχέσεις με ισραηλινούς κυβερνητικούς παράγοντες, θα συζητήσει και τα ζητήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η «ατζέντα» όμως αυτών των συνομιλιών και τα μηνύματα που μεταφέρονται από τον Πρωθυπουργό μέσω του κ. Κικίλια στην ισραηλινή πλευρά θεωρούνται απόρρητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ