Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται και το επόμενο ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στις 10 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο. Κύρια αφορμή αυτού του ταξιδιού είναι ένα «γενικό» προσκλητήριο που έχει απευθύνει ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον για τη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας, ύστερα βέβαια και από τις νέες καταγγελίες για τις υποθέσεις παιδεραστίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο τη δεκαετία του ’80.
Η βρετανική πλευρά έχει ζητήσει να ενωθούν όλες οι τράπεζες δεδομένων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για τους παιδόφιλους αλλά και να δημιουργηθεί δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων σε όλες τις χώρες για την παρακολούθηση των υποστηρικτών της παιδικής πορνογραφίας. Η ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο με τη χρήση του συστήματος TLO που ανιχνεύει αμέσως ειδικές σημάνσεις στο πορνογραφικό υλικό και εντοπίζει αμέσως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διακινούν πορνογραφικό υλικό με παιδιά. Μάλιστα προσφάτως η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της επιχείρησης Hydra, έστειλε στοιχεία σε 32 χώρες για τη δράση κυκλώματος παιδόφιλων.
Ο κ. Κικίλιας θα ζητήσει τη συνδρομή των βρετανικών υπηρεσιών και σε θέματα ερευνών – ανάλυσης πληροφοριών για την αντιμετώπιση των ελληνικών ενόπλων οργανώσεων. Στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της διέλευσης και της παρουσίας τζιχαντιστών στο ελληνικό έδαφος –μέχρι στιγμής έχουν σχηματιστεί περίπου 150 σχετικοί φάκελοι στις ελληνικές Αρχές –προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δράση των επονομαζόμενων «μοναχικών λύκων» του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ