«Δεσποινίς, είναι κακό το 156;» ρώτησε ο κ. Γιώργος τη νοσηλεύτρια στο άκουσμα του αποτελέσματος της μέτρησης σακχάρου. «Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να κάνετε μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης» του απάντησε εκείνη σε φιλικό τόνο. «Ποιος έχει λεφτά αυτή την περίοδο να πάει σε γιατρό; Ευτυχώς που κάνουν και αυτές τις δωρεάν εξετάσεις» είπε χαμηλόφωνα εκείνος στους συνεπιβάτες του που περίμεναν στη σειρά για τη δική τους δωρεάν μέτρηση σακχάρου. «Καλά τα λέει η κοπέλα, αλλά πού να της εξηγήσεις ότι δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε τα φάρμακά μας» σχολίασε ένας άλλος.
Ενημέρωση και μετρήσεις


Με σύνθημα«Πάμε Αιγαίο!.. για να αλλάξουμε τον διαβήτη!»την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 τοπλοίο της Hellenic Seaways «Νήσος Μύκονος», σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk Ελλάς, που ηγείται παγκοσμίως στον χώρο του διαβήτη, υπό την αιγίδα τηςΕλληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ταξίδεψε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με αφορμή τηνΠαγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη.

«Είναι μια δράση που γίνεται ενδεχομένως για πρώτη φορά στην ελληνική ακτοπλοΐα και είχε μεγάλη επιτυχία. Συμβολικά επιλέξαμε αυτή τη γραμμή που είναι η μακρύτερη που έχουμε για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο»
λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών της Hellenic Seaways κ. Αρης Κατσαΐτης.
Σε όλη τη διάρκεια του δρομολογίου –ξεκινώντας από τον Πειραιά και περνώντας από Σύρο, Μύκονο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο και καταλήγοντας στο λιμάνι της Καβάλας –οι επιβάτες του πλοίου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω αφισών, ενημερωτικών φυλλαδίων και βίντεο που προβάλλονταν στα σαλόνια του πλοίου για τα συμπτώματα του διαβήτη, την πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση.

«Εμπνευστήκαμε την εκστρατεία αυτή θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη του διαβήτη μέσω της ενημέρωσης στο κοινό του Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου που οι περισσότεροι αφήνουμε πίσω μας μετά τις διακοπές. Την ιδέα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της Hellenic Seaways και από κοινού καταλήξαμε ότι το «Νήσος Μύκονος» που απέπλεε κατά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από τον Πειραιά για να φτάσει στην Καβάλα θα ήταν το κατάλληλο «όχημα» για να μεταφέρουμε το μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης του διαβήτη μέσω της απλής εξέτασης σακχάρου αίματος»
δήλωσε η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk κυρία Μαίρη Καραγεώργου.

«Εγιναν 150 μετρήσεις σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από αυτούς ένας μόνο ήταν πολύ υψηλά, γύρω στο 380, ο οποίος όμως έπαιρνε κορτιζόνη και ο γιατρός του δεν τον είχε ενημερώσει σχετικά»
λέει στο «Βήμα» η νοσηλεύτρια που προέβη στις μετρήσεις κυρία Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου. Από τους υπολοίπους που αποδέχθηκαν το κάλεσμα των δύο εταιρειών πέντε έπασχαν από διαβήτη και έχρηζαν ρύθμισης της φαρμακευτικής τους αγωγής και εννέα εμφάνισαν υψηλό σάκχαρο και θα έπρεπε να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Ανησυχητικά νούμερα


Τα στοιχεία καταδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 2013 είχαν διαβήτη περίπου 584.600 πολίτες, ενώ έως το 2035 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 694.660. Ανησυχητικά όμως παραμένουν τα στοιχεία που δημοσιεύει για το 2013 η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 79.000 παιδιά παγκοσμίως αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1.
Με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Καβάλας πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στην οποία η κυρία Γαϊτανίδου ως πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών της πόλης απένειμε τιμητική πλακέτα στον πλοίαρχο κ. Ευάγγελο Αράθυμο για τη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού και στη φιλοξενία της αποστολής εν πλω. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος της πόλης κυρία Δήμητρα Τσανάκα, ο γιατρός διαβητολόγος και πρώην υφυπουργός υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και ο κ. Κατσαΐτης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι «έτσι ώστε όλοι οι επιβάτες των γραμμών μας να μπορούν να τύχουν όλης αυτής της σωστής διαχείρισης απέναντι στον σακχαρώδη διαβήτη».


«Κεραυνός εν αιθρία»
«Προσαρμόζουμε τη νόσο στη ζωή μας, όχι το αντίθετο»

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τις κυρίες Αθανασία Γαϊτανίδου και Μάλαμα Σιδηροπούλου, μητέρες και μέλη του συλλόγου διαβητικών Καβάλας «Γλυκιά αγκαλιά», η ανακοίνωση των γιατρών ότι τα παιδιά τους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.
«Ο γιος μου εμφάνισε διαβήτη όταν ήταν ενάμισι έτους, η διάγνωση από εμένα δεν ήταν εύκολη, γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει νεανικός διαβήτης.

Εμφανίστηκε έπειτα από μια ίωση, οπότε θεωρούσα πως το παιδί δεν είχε αναρρώσει. Εκ των υστέρων έμαθα ότι αυτή η κατάσταση δημιουργείται μέσα σε ένα μήνα συν-πλην κάποιες ημέρες
» λέει στο «Βήμα» η κυρία Σιδηροπούλου.
«Στην αρχή ήταν αρνητικός με τις μετρήσεις, ήταν 5,5 ετών και άρχιζα να τον δελεάζω με παιχνίδια, επί ένα χρόνο ο μισθός μου όλος πήγαινε στα παιχνίδια. Αλλά δεν στερήθηκε τίποτα» σχολιάζει χαριτολογώντας η κυρία Γαϊτανίδου. Σήμερα ο γιος της σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ.
«Προσάρμοσε τον διαβήτη στη ζωή του και όχι τη ζωή του στον διαβήτη» σχολιάζει η κυρία Σιδηροπούλου σημειώνοντας πως ο διαβήτης παραμένει ταμπού στη χώρα μας, γεγονός που δείχνει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
«Στο θέμα του διαβήτη τρομάζει ο άλλος στη θέα των ενέσεων. Αν θεραπευόταν ή αντιμετωπιζόταν μόνο με χάπι ή με κάτι άλλο δεν θα γινόταν τόσος ντόρος, δεν θα ήταν ταμπού».
«Αν τον έβλεπαν με μισό μάτι ήταν περισσότερο επειδή ήταν το παιδί της δασκάλας και όχι επειδή ήταν διαβητικό» καταλήγει η κυρία Γαϊτανίδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ