Με αφορμή ανάρτηση στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού» όπου σχολιάζεται αρνητικά μια φωτογραφία το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Στο βιβλίο αυτό και συγκεκριμένα στη σελίδα 19, στο κεφάλαιο που γίνεται αναφορά στα μείγματα, έχει αποτυπωθεί η εικόνα του έργου του ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο, το οποίο απεικονίζει ένα μπλεντερ στο οποίο αλέθονται ανθρώπινα σώματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου, «πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για σχεδόν δέκα χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.

Δεν χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς, την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μείγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μειγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δεν θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως επίσης θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Το επίμαχο έργο ονομάζεται «Μπλέντερ» και είναι πίνακας (ακρυλικό σε μουσαμά, 290Χ210,5 εκ.), ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα. Στο βιβλίο «Ερευνώ και ανακαλύπτω» βρίσκεται στη «ράχη» του δισέλιδου 18-19, με αρκετά δυσδιάκριτα τα αντικείμενα μέσα στη γυάλα της συσευής, γι’ αυτό πιθανώς δεν είχε προκαλέσει θόρυβο νωρίτερα. Εντύπωση προκαλεί πάντως η σύγχυση με το θέμα που εικονίζεται και πώς υπέπεσε σε τέτοιο ατόπημα η συγγραφική ομάδα.

Ο 49χρονος Άιντα Μακότο είναι γνωστός καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης και από τα τρομερά παιδιά της Ιαπωνίας, που δεν περιορίζονται μόνο στη ζωγραφική αλλά και στα πασίγνωστα manga, σε video-art, σε φωτογραφία, σε γλυπτική αλλά και σε εγκαταστάσεις, προκαλώντας συχνά με τα έργα του. Ζει και δημιουργεί στην πόλη Καναγκάουα.

Παρόμοιου θέματος, με αραδιασμένα ανθρώπινα σώματα, έργο είναι τα «Βουνά της χρωματιστής στάχτης», ενώ ένα από τα βίντεό του τιτλοφορείται «Ο άνθρωπος που αυτοαποκαλείται Μπιν Λάντεν μένει στην Ιαπωνία» (2005).