«Σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της» είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Αβραμόπουλος μετέβησαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής όπου παρουσιάστηκε στον Επίτροπο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον κ. Αβραμόπουλο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου σε 1.526 περιπτώσεις είχαν συλληφθεί 36.993 μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Ο αριθμός των συλληφθέντων παρουσιάζει αύξηση κατά 252% σε σχέση με το 2013 που ήταν 10.508. Επίσης φέτος έχουν διασωθεί 11.084 μετανάστες έναντι 2.511 το 2013. Επιπλέον το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 48 μετανάστες έναντι 28 το περσινό έτος.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Επίτροπος και ο υπουργός είχαν συνάντηση εργασίας στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη διάρκεια της οποίας, θα περιγραφεί από τον κ. Βαρβιτσιώτη, συνολικά ο σχεδιασμός και το έργο του υπουργείου για την παράνομη μετανάστευση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδείξουμε τη μεγάλη πρόκληση που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα μας στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, στην αντιμετώπιση όλων των κινδύνων που προέρχονται από διαφορετικές δράσεις στη θάλασσα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνεχής και τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει τη προσοχή μας στο να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε στο χώρο του Αιγαίου, να ζητήσουμε την διεύρυνση της ευρωπαϊκής συνδρομής και να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο ο οποίος μας διατίθεται για αυτό το σκοπό».

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την μεγάλη ασύμμετρη απειλή της παράνομης μετανάστευσης και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και πιέσεων και να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ πιο κοντά στις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης και βέβαια κοντά στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος της δικής μας συνεργασίας είναι πρώτο και πάνω από όλα να αναδείξουμε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα αυτής της επιχείρησης η οποία μέχρι σήμερα μόνο το 2014 έχει καταφέρει να σώσει πάνω από 11.000 ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους στη θάλασσα» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε πως «για εμάς δυο είναι τα δόγματα τα οποία υπηρετούμε χωρίς να αποστέλλουμε ποτέ τις σημαίες. Πρώτα είναι το δόγμα της φύλαξης και προστασίας των θαλασσίων συνόρων και το δεύτερο είναι το δόγμα ότι δεν χάνουμε καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι επιτυχής και αποτελεσματική η αντιμετώπιση από το Λιμενικό του μεγάλου ζητήματος των μεταναστών και της διάσωσης τους.

Και συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οφείλουμε όμως Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη – μέλη να εξασφαλίσουμε σε μόνιμη πλέον βάση τις πρέπουσες συνθήκες υποδοχής για τους μετανάστες που μπαίνουν στις χώρες μας με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα τους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία ότι έχει αναβαθμίσει και βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, κάτι που πλέον αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στο έγγραφο της για το ελληνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο δίνει εύσημα στη βελτίωση που υπάρχει.

Τόνισε επιπλέον πως «στο θέμα της διαχείρισης των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικότατη πρόοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν. Και αυξάνονται αν λάβουμε υπόψη μας την επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης η οποία επικρατεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο».

Αναφερόμενος στη Frontex ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει για αυτοτελή οικονομική υποστήριξη αλλά για να συντονίζει και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνικών και ανθρώπινων πόρων σε συντονισμένες επιχειρήσεις. Επομένως υπάρχουν όρια στις δυνατότητες χρηματοδότησης από τη πλευρά της Frontex. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει τροπολογία για αύξηση κατά 20 εκατομμύρια για το 2015 και ελπίζω να υπάρξει θετική ανταπόκριση δεδομένης της πίεσης που ασκείται αυτό τον καιρό στα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεση της από τα ευρωπαϊκά ταμεία δίνοντας προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ανάγκες της».

Επιπροσθέτως τόνισε: «Έχω πλήρη επίγνωση των μεταναστευτικών πιέσεων στο Αιγαίο. Το 2ο14 οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2013. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει αυτή η πίεση στα σύνορα μας για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη χώρα με κάθε υπάρχον μέσο. Επίσης η Επιτροπή είναι έτοιμη να απελευθερώσει επιπλέον 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ποσού που υπάρχει για όλα τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση των τρεχουσών καταστάσεων. Αυτή η χρηματοδότηση θα διατεθεί πρώτα για τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες για τους μετανάστες αλλά και για την κάλυψη κόστους για επιπλέον προσωπικό για το Λιμενικό Σώμα».

Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τη χώρα για περαιτέρω βελτιώσεις για να μπορέσει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις είπε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ο ρόλος της Ελλάδος είναι σημαντικός.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας είχε συναντηθεί πριν δυο εβδομάδες ο κ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια ενώ για το ίδιο ζήτημα είχε ενημερώσει πρόσφατα ο κ. Βαρβιτσιώτης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.