Απολύτως άσχετος με την υπόθεση της διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης του πλοίου «Noor 1» δηλώνει ο 52χρονος επιχειρηματίας Αιμίλιος Κ., στενός συνεργάτης γνωστού εφοπλιστή που σχετίζεται και με μεγάλη ΠΑΕ, στην κατάθεσή του στις 12 Νοεμβρίου 2014 στην 3η ανακρίτρια Πειραιά, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Ο επιχειρηματίας, που έχει ασχοληθεί με το εμπόριο αυτοκινήτων, παραδέχεται επικοινωνίες του με τους κατηγορουμένους την επίμαχη περίοδο μεταφοράς της ηρωίνης, τις οποίες αποδίδει είτε σε έναν γενικότερο ρόλο «μεσιτείας» σε πετρελαιοειδή που είχε ή επειδή ενδιαφερόταν για «τιμές πετρελαίου».

Τα τελευταία 24ωρα έχουν κληθεί να απολογηθούν δύο επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι είχαν άμεση σχέση με το δρομολόγιο, από το Ντουμπάι στην Αθήνα, του έμφορτου με ηρωίνη πλοίου. Ωστόσο η υπόθεση ολοένα περιπλέκεται καθημερινά σε έναν πρωτοφανή φαύλο κύκλο που αφορά την πρώτη αγορά, την ίδρυση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τη μεταπώληση, τη ναύλωση, την επιλογή του πληρώματος, την πρακτόρευση, την επισκευή βλαβών, τη χρηματοδότηση για τη διέλευση από το Σουέζ, τον ελλιμενισμό στην Ελευσίνα του «Noor 1» και ακολούθως τον τρόπο μεταφοράς της ηρωίνης. Δεκάδες τα αναφερόμενα πρόσωπα σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Ντουμπάι κ.α., τον ρόλο των οποίων επιχειρούν να διευκρινίσουν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί.
Στα πετρέλαια

Ο 52χρονος επιχειρηματίας σε κανένα σημείο της κατάθεσής του δεν μνημονεύει τον γνωστό εφοπλιστή, ούτε και στην αναφερόμενη σύννομη κοινή δραστηριοποίησή τους στον ναυτιλιακό τομέα στη Μέση Ανατολή.
Οπως καταθέτει, «το «Noor 1″ αρχικά ανήκε σε άλλον επιχειρηματία που τον γνώριζα γιατί αγόραζε –όπως και ένας συνεταίρος του –αυτοκίνητα από εμένα. Από το 2012 ως το 2014 επισκέφθηκα το Ντουμπάι 4-5 φορές. Ο γαμπρός μου, Θ. Αν., ασχολείται με τα πετρέλαια 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο και έχει γραφεία στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Στο πελατολόγιό μου έχω όλους τους ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών. Σκέφθηκα μήπως μέσω του γαμπρού μου έκανα επαφές στο Ντουμπάι με εταιρείες πετρελαιοειδών για να ασχοληθώ και εγώ με αυτό το αντικείμενο, κάνοντας μεσιτείες με πετρέλαια υπό την έννοια οι ιδιοκτήτες των ναυτιλιακών εταιρειών που γνωρίζω να συνεργαστούν με τις εταιρείες που συνεργάζεται ο γαμπρός μου».
Παραδέχεται ότι γνώριζε τον ήδη κατηγορούμενο 41χρονο επιχειρηματία, ιδιοκτήτης βίλας στη Φιλοθέη, όπου βρέθηκε μεγάλης ποσότητας ηρωίνη. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή, μέσω ενός τραγουδιστή και ενός δημοσιογράφου που ήταν κουμπάροι του. Οπως αναφέρει, «μερικές φορές τον συναντούσα από τότε για να παίξουμε μπιρίμπα».
Στη συνέχεια ο 52χρονος καταθέτει ότι είχε μεσολαβήσει για τη ναύλωση του «Noor 1» σε άλλον ήδη κατηγορούμενο ιδιώτη και περιγράφει σειρά σχετικών συνεννοήσεων και προβλημάτων στη διαδικασία. Δηλώνει ωστόσο ότι σε αυτήν είχε μόνο τον ρόλο μεσάζοντα. Συμπληρώνοντας: «Μετά τη ναύλωση του «Noor 1» τηλεφώνησα στον Μπ. (σ.σ.: κατηγορούμενο ως αυτόν που έδωσε εντολή για τη φόρτωση της ηρωίνης) για να τον ρωτήσω για κάτι τιμές πετρελαίου». Στην κατάθεση του 52χρονου δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη μεταφορά ηρωίνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί από τον δικαστικό λειτουργό κ. Αριστείδη Κορέα, αρμόδιο για θέματα «αθλητικής διαφθοράς», προς την ανακρίτρια Πειραιά κυρία Μαρία Σκάρπου, που ερευνά την υπόθεση της ηρωίνης, ζήτημα αποστολής υλικού με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του 52χρονου επιχειρηματία. Η τηλεφωνική παρακολούθησή του είχε γίνει με άδεια των δικαστικών αρχών στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων βίαιων επιθέσεων και παράτυπων συνεννοήσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και αυτό διότι σε ορισμένες συνομιλίες φέρεται να μνημονεύονται και ζητήματα που αφορούν και τις συναλλαγές του ιδίου και άλλων προσώπων στη Μέση Ανατολή.


Τα κρασιά στην Ελευσίνα

Την ίδια ώρα νέες καταθέσεις που έχουν ενταχθεί στη δικογραφία από άτομα που σχετίζονται με την πρακτόρευση και τον ελλιμενισμό του πλοίου επιρρίπτουν έμμεσα ή άμεσα ευθύνες σε διαφορετικά πρόσωπα, ενώ αναδεικνύεται και ο ρόλος άλλων, όπως γραμματείς ναυτιλιακών εταιρειών στο Ντουμπάι.
Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης περιέχεται κατάθεση ότι ένας εκ των κατηγορουμένων κερνούσε μπουκάλια κρασί στην Ελευσίνα εν όψει άφιξης του «Noor 1». Τέλος, «Το Βήμα» επικοινώνησε με «μυστηριώδη» επιχειρηματία που εμφανιζόταν να έχει δώσει προκαταβολή πολλών χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αγοράσει τον χώρο όπου «έδεσε» το «Noor 1» στην Ελευσίνα. Η συναλλαγή αυτή γέννησε πολλές υποψίες αφού θεωρήθηκε ότι είχε άμεση σχέση με τον «ασφαλή ελλιμενισμό» του πλοίου και την ανενόχλητη μεταφόρτωση της ηρωίνης. Ωστόσο ο ίδιος αποσαφήνισε ότι «σχετιζόταν με μια επιχείρηση για την ανέλκυση ναυαγίων από τον Σαρωνικό και τη μεταφορά τους στον συγκεκριμένο χώρο όπου υπήρχε δυνατότητα διάλυσής τους και μετατροπής τους σε σκραπ».

HeliosPlus