Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, καθώς η ανακοίνωση της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία στην ουσία καταργούσε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, αναζωπύρωσε εντάσεις που φαινόταν να καταλαγιάζουν προσωρινά. Το απόγευμα της Τετάρτης τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι τελούσαν υπό κατάληψη από φοιτητές. Το πρωί της Πέμπτης συμβολική κατάληψη έξω από το κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια πραγματοποίησαν φοιτητές του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) που πρόσκειται στο ΚΚΕ, οι οποίοι και ανήρτησαν πανό.

Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη για λήψη αποφάσεων από φοιτητές μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Ο αναβρασμός που επικρατεί στα ΑΕΙ και ειδικότερα στο Καποδιστριακό είναι έντονος και σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανής τους.

Κατάληψη από αύριο, Παρασκευή, οργανώνεται και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ρεθύμνου.

Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα», αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο κ. Φορτσάκης απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των σχολών και των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν και προσπάθησαν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Συγκλήτου να τοποθετηθούν επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο. Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Πηγές από το ΕΜΠ τονίζουν στο «Βήμα» ότι ο πρύτανης θα κάνει προσπάθεια να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους απέναντι στην κατάληψη που βρίσκεται εν εξελίξει.

Η σκυτάλη στις καταλήψεις πέρασε αργά το απόγευμα στη Νομική Σχολή έπειτα από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών που συνεδρίαζαν από το πρωί της Τετάρτης. Η Σχολή θα παραμείνει κλειστή ως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές. Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται ακόμη το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανακοίνωση για την κατάληψη από την πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τις υπογραφές του πρύτανη κ. Ι. Γκόλια και των καθηγητών Δ. Παπαντώνη, Σ. Μαυράκου και Α. Σιόλα. Σε αυτήν εξιστορείται πώς το πρωινό περιστατικό εξελίχθηκε σε «αυθαίρετη κατάληψη», «επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτηµα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».

Για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

Αλληλοκατηγορίες παρατάξεων

Πάντως, οι φοιτητικές παρατάξεις αλληλοκαταγγέλλονται για την ένταση και τα επεισόδια που εξελίσσονται στα πανεπιστήμια με αφορμή το κείμενο των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ που έγινε γνωστό την Τρίτη και πρότεινε «ηλεκτρονικά» δημοψηφίσματα για τις καταλήψεις.

Σήμερα, Τετάρτη, η ΔΑΠ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) «επιτέθηκαν χθες απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».

«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με “δημοκρατικές” μπουνιές, “δημοκρατικές” κλωτσιές και “δημοκρατικές” φτυσιές φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους μας απώθησαν βίαια έξω από αυτή» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη, βίντεο στο οποίο φοιτητής ακούγεται να απωθεί βίαια και να ασκεί παράλληλα και λεκτική βία σε φοιτήτρια για να την αναγκάσει να αποχωρήσει από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν.