Εντελώς απρόκλητη και αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ τη Δευτέρα στη διάρκεια της πορείας για την εξέγερση των φοιτητών στις 17 Νοεμβρίου 1973, κατήγγειλαν σήμερα, Τρίτη, σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε. «Ήδη από το ξεκίνημα της διαδήλωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, το μπλοκ μας περικυκλώθηκε χωρίς κανένα απολύτως λόγο από διμοιρίες των ΜΑΤ και διάφορους παρατρεχάμενούς τους που παρεμπόδιζαν προκλητικά και συστηματικά το έργο της περιφρούρησης που ήταν ισχυρή και οργανωμένη. Τελικά, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο μπλοκ μας εντελώς απρόκλητα, στο ύψος του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, με αδιανόητη μανία, χτυπώντας τυφλά με τα κλομπ τους ιδιαίτερα νέους και κορίτσια, εκτοξεύοντας πλήθος χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και μια αναρίθμητη ποσότητα χημικών» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους –η επίθεση αυτή, όπως αναφέρουν, έχει καταγραφεί σε βίντεο.
«Εκτίμησή μας είναι ότι η Αστυνομία χθες (σ.σ. Δευτέρα) ήθελε να δημιουργήσει πάση θυσία ένταση, επέλεξε το δικό μας μπλοκ για να τη δημιουργήσει, ώστε στη συνέχεια να προκύψει γενικευμένη ταραχή που θα επέτρεπε στο κράτος να επικαλεστεί συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος. Από το μπλοκ μας δεν εκτοξεύθηκε ούτε ένα πλαστικό ποτήρι. Είναι ένα ειρηνικό μπλοκ» επισήμανε ο κ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος και μέλος της ΑΠ Ροσινάντε.
Επίσης, τα μέλη της Πρωτοβουλίας καταγγέλλουν «τα έργα και τις ημέρες» συγκεκριμένου διοικητή διμοιρίας, ο οποίος, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, στεκόταν στη γωνία της Βασιλίσσης Σοφίας και ενημέρωσε τους άνδρες του ότι «στρίβει το πανό της «Ροσινάντε», βάλτε μάσκες και ετοιμαστείτε».
«Εάν θέλετε να κάνω μια παρατραβηγμένη τοποθέτηση, θεωρώ ότι κομμάτια της Αστυνομίας ήθελαν χθες ακόμα και να υπάρχει νεκρός ή δεν θα είχαν πρόβλημα εάν υπήρχε» εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι αυτό φάνηκε και από τη δράση της Αστυνομίας μετά τη λήξη της πορείας στην πλατεία Εξαρχείων.
Έκκληση για φωτογραφίες και βίντεο
Χαρακτηρίζοντας δολοφονική την επίθεση από τους άνδρες της Αστυνομίας απέναντι στα μέλη του μπλοκ της «Ροσινάντε», έκανε λόγο για τυφλά χτυπήματα με κλοπ, κυρίως προς νεαρά κορίτσια, μεγάλο αριθμό χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και μεγάλη ποσότητα χημικών. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις τραυματισμών, αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και σεξιστικών επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών.
Ειδικά για την περίπτωση της 17χρονης μαθήτριας με άσθμα, η οποία αφού δέχθηκε επίθεση με μια μπουκάλα ψεκασμού χημικών, μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου της χορηγήθηκε για ώρες οξυγόνο, γίνεται έκκληση για φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης. Επώνυμες μαρτυρίες αυτοπτών βρίσκονται ήδη στη διάθεση της Πρωτοβουλίας, όπως επίσης και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ όποιος έχει στη διάθεσή του αντίστοιχα στοιχεία παρακαλείται να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους της «Ροσινάντε» για να το δημοσιοποιήσουν.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η Αντιεξουσιστική Κίνηση (ΑΚ), το μπλοκ της οποίας ακολουθούσε αυτό της Ροσινάντε, το μέλος Βαγγέλης Νάνος ανέφερε: «Αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας είχαν μαζί τους σε «κοινή θέα» μολότοφ. Αυτό το γεγονός το είδαμε και το μυρίσαμε σε αρκετούς της κρατικής ασφάλειας. Δεν είμαστε από αυτούς που προβοκατορολογούν, γι’ αυτό θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις και αν δεν δοθούν θα τις πάρουμε».
ΠΟΕΣΥ: Απρόκλητη επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών

Η μεταφορά της έντασης στην πλατεία Εξαρχείων με το τέλος της πορείας είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό από αστυνομικό της φωτορεπόρτερ του «Vice» Αλεξίας Τσαγκάρη, η οποία μάλιστα σύρθηκε από τα μαλλιά επάνω στην πλατεία. Ακολούθησε επίσης επίθεση προς τον δημοσιογράφο Αντώνη Ντινιακό του ίδιου δικτύου από άνδρες της ομάδας Δέλτα, που τον χτύπησαν με τις μηχανές στο χέρι και στο γόνατο και στη συνέχεια τον πέταξαν στο έδαφος. Και οι δύο μεταφέρθηκαν με κακώσεις στον Ευαγγελισμό. Για αυτές τις επιθέσεις διατάχθηκε ΕΔΕ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Βασίλη Κικίλια, ενώ σχετικά με επίθεση σε πολίτες σε περίπτερο της πλατείας Εξαρχείας που απεικονίζεται σε βίντεο το οποίο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, το Aρχηγείο της EΛ.AΣ. κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής έρευνας και παράλληλα προανάκριση από τη Διεύθυνση Eσωτερικών Yποθέσεων.
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για την άγρια επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τον ξυλοδαρμό των φωτορεπόρτερ και μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι εντόπισε τη διμοιρία των δραστών, το ίδιο σκηνικό και ακόμη αγριότερο επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας και της απρόκλητης επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών, με σφοδρότητα, ύβρεις και χυδαίες χειρονομίες.
Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά πολλά ΜΜΕ, για την κάλυψη των γεγονότων αρκέστηκαν σε αναπαραγωγή των ανακοινώσεων του γραφείου τύπου της ΕΛ.ΑΣ., διαστρέφοντας την πραγματικότητα που βίωσαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, αναπαράγοντας την ψευδή εικόνα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δήθεν προκλήθηκαν από τους «νεαρούς διαδηλωτές» και αναγκάστηκαν να απαντήσουν με ρήψη χημικών και χρήση…λελογισμένης βίας» καταλήγει η ανακοίνωση.