Από την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου οι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας έχουν ξεκινήσει μαζική απεργία πείνας με αιτία τον θάνατο του κρατούμενου, Μοχάμεντ Ασφάκ, λόγω της αδιάφορης στάσης των ανθρωποφυλάκων που αγνοούσαν τα επανειλημμένα αιτήματά του για μεταφορά σε νοσοκομείο και αφορμή την συμμετοχή στις κινηματικές διαδικασίες της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Να πεθάνεις, τι μας νοιάζει;»

Ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, Τζαβέντ Ασλάμ, μίλησε στο in.gr, δηλώνοντας:

«Η απεργία πείνας συνεχίζεται στην Αμυγδαλέζα εξαιτίας του θανάτου του κρατούμενου, Μοχάμεντ Ασφάκ, και την συμμετοχή των κρατουμένων στις κινητοποιήσεις της 17 Νοέμβρη, με μοναδικό αίτημα τον υπέρτατο δικαίωμα της ελευθερίας».

Όσον αφορά την στάση της αστυνομίας τόνισε ότι «οι αστυνομικοί ασκούνε πιέσεις στους κρατούμενους για να σταματήσουν την απεργία, δίχως αυτήν την φορά να τους χτυπάνε λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το γεγονός».

Ο κ. Ασλάμ σημείωσε πως ο κρατούμενος που κατέληξε είχε αναπνευστικά προβλήματα, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες 15 μέρες παρακαλούσε να τον μεταφέρουν σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως δεν τον άκουγε κανείς. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί του απαντάγανε: να πεθάνεις, τι μας νοιάζει;»

Σχετικά με την αδιαφορία των αστυνομικών, αλλά και την ημερομηνία και την αιτία θανάτου του Μοχάμεντ Ασφάκ, δήλωσε ότι «στο διάστημα ανάμεσα σε 1 και 2 Νοεμβρίου κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των συγκρατούμενών του, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι κρατούμενοι να ξεσηκωθούν για να μπορέσει επιτέλους να τον δει κάποιος γιατρός. Τότε αποφάσισαν να τον πάνε σε κάποιο νοσοκομείο. Ο Μοχάμεντ μπορεί να πέθανε και εκείνη την μέρα, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί η ημέρα θανάτου, ενώ δεν υπάρχει και ιατρικό πόρισμα για την αιτία αυτού».

«Η πρεσβεία υπακούει στις επιταγές της αστυνομίας»

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του κ. Ασλάμ για την αντιμετώπιση του εν λόγω θανάτου από την πακιστανική πρεσβεία στην Ελλάδα, καθώς χαρακτηριστικά είπε:

«Στις 6 Νοεμβρίου ενημερώθηκε από τις αστυνομικές αρχές η πρεσβεία του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να έρθει σε επικοινωνία με τους συγγενείς του στο Πακιστάν, από τους οποίους ζήτησε να μην κοινοποιήσουν το γεγονός, αφού ο άτυχος Μοχάμεντ ήταν ήδη νεκρός και δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι… Αυτό δείχνει ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα υπακούει πλήρως στις επιταγές των αστυνομικών αρχών, ξεχνώντας τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει».

Τέλος, αξίζει να προστεθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος Μοχάμεντ Ασφάκ είχε ξυλοκοπηθεί βίαια πριν από 5-6 μήνες, όταν ήταν έγκλειστος στο κέντρο κράτησης Κορίνθου, κάτι που είχε επιβαρύνει πολύ την υγεία του.