Δεν έχει προσβληθεί από Έμπολα, αλλά από ελονοσία ο Φιλιππινέζος που αρρώστησε σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο, το οποίο έπλεε ανοιχτά της Πελοποννήσου, ενώ είχε ξεκινήσει από το Κόνακρι της Γουινέας.

Το πλοίο απέπλευσε από την Αθήνα στις 6.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ ο Φιλιππινέζος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Τη Δευτέρα οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), επιβαίνοντας σε πλωτό μέσο, επισκέφθηκαν το πλοίο για να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσαν την αρχική τους εκτίμηση, ότι δηλαδή το περιστατικό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για έμπολα.

Το πλοίο, της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Common Progress, ξεκίνησε από τη Γουινέα με κατεύθυνση την Ουκρανία και μετέφερε βωξίτη και το πρωί της Δευτέρας ενώ ήταν ανοιχτά της Πελοποννήσου ανέφερε ότι φιλιππινέζος εργαζόμενος παρουσίασε υψηλό πυρετό και αιμορραγικό επεισόδιο. Ενημερώθηκαν τότε το Λιμεναρχείο Πειραιά και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Ενημέρωση του Λιμενικού

Από το Λιμενικό εξεδόθη σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό:

«Πρωινές ώρες, σήμερα (σ.σ. Δευτέρα), η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε από την Υγειονομική Υπηρεσία Πειραιά, ότι το Φ/Γ πλοίο “ΜΑΓΔΑ Π” Ν.Π. 12028, ελληνικής σημαίας, πρόκειται να καταπλεύσει απογευματινές ώρες, σήμερα, στο αγκυροβόλιο του κεντρικού λιμένα Πειραιά. Το πλοίο απέπλευσε από τον λιμένα Γουινέας και έχει ως τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Σύμφωνα, με τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου “ΜΑΓΔΑ Π”, ένα μέλος του πληρώματος έχει εκδηλώσει συμπτώματα υψηλού πυρετού και πόνου στην πλάτη. Παράλληλα, στο ίδιο πλοίο έχει διαπιστωθεί ότι άλλο μέλος πληρώματος, ελληνικής υπηκοότητας, έχει τραυματισθεί στον ώμο.

Λόγω του λιμένα απόπλου του πλοίου η Λιμενική Αρχή του Πειραιά έχει ενημερώσει σχετικά το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας, καθώς, επίσης και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας του Πειραιά, προκειμένου να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των περιστατικών και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Στο πλοίο, το οποίο έχει προορισμό την Ουκρανία, επιβαίνουν συνολικά είκοσι τέσσερα (24) μέλη πληρώματος (10 Έλληνες και 14 αλλοδαποί)».