Ηχηρή και πλήρης αποδείξεων ήταν η διαμαρτυρία των καθηγητών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκαναν την Τρίτη «ανοικτό» μάθημα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τους τεράστιους αριθμούς μετεγγραφομένων φοιτητών.

Στο αμφιθέατρο του κτιρίου του Χημείου, στην οδό Ναυαρίνου, η εικόνα την Τρίτη το μεσημέρι ήταν απογοητευτική. Δεκάδες φοιτητές όρθιοι, με τα ρούχα και τα χαρτιά τους κάτω, τις θέσεις όλες κατειλημμένες και τους καθηγητές να εναλλάσσονται στη έδρα, με μάθημα τη… διαμαρτυρία.
Στο τμήμα, όπως έγινε γνωστό, με τις εφετινές μετεγγραφές οι φοιτητές του έχουν αυξηθεί κατά 148% –ανάλογα, μικρότερα βέβαια, ποσοστά έχουν προκύψει και σε άλλα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τον ίδιο λόγο εκδόθηκε ανακοίνωση από την πρυτανεία του ιδρύματος στην οποία αναφέρεται ο αριθμός των νεοεισαχθέντων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, καθώς και ο αριθμός των φοιτητών που αιτήθηκαν μεταφορά θέσης στο ίδρυμα με την κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων και η εγγραφή τους είναι σε εξέλιξη.
«Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών η επιβάρυνση είναι με τα σημερινά δεδομένα μη διαχειρίσιμη. Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση καταλήγει σε διπλασιασμό ή υπερδιπλασιασμό του αριθμού των εισακτέων!» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
«Επαναλαμβάνουμε: Η Πολιτεία καλείται επειγόντως να πράξει το καθήκον της απέναντι στο τόσο πλέον επιβαρημένο ΕΚΠΑ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Χωρίς ενισχύσεις σε κάθε επίπεδο (διδακτικό προσωπικό, διοικητικά στελέχη, οικονομικοί πόροι) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του. Ο σεβασμός στη δημόσια παιδεία από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να γίνει τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανής, και οι πραγματικές προθέσεις σαφείς» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας.
Πάντως σήμερα στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών οι εικόνες αποδείκνυαν τις λέξεις. Η πρόεδρος του τμήματος κυρία Ευγενία Φλογαΐτη και η καθηγήτριά του κυρία Θάλεια Δραγώνα δήλωσαν ότι πρακτικά δεν μπορεί να γίνει μάθημα με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Όπως ανέφεραν, στο τμήμα έχουν εγγραφεί 181 νεοεισερχόμενοι φοιτητές-τριες: 159 από πανελλαδικές εξετάσεις και 21 από ειδικές κατηγορίες. Ακόμη έχει εγκριθεί η μετεγγραφή 176 φοιτητών, ενώ αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά κριτήρια.
Το δε τμήμα έχει 22 μόνιμους διδάσκοντες. Να σημειωθεί βέβαια ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας η πρόσληψη 12 συμβασιούχων καθηγητών για τις αυξημένες ανάγκες των τμημάτων του.
«Δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να κλείσουμε το πανεπιστήμιο» είπαν οι καθηγητές του Ιδρύματος. «Απλά ότι πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο και να ζητήσουμε σε συνεργασία με τη πρυτανεία του ιδρύματος και το υπουργείο Παιδείας να βρεθεί λύση» κατέληξαν. Και δήλωσαν ότι έχουν μια εξαιρετική εξωτερική αξιολόγηση για τα προγράμματά τους, την οποία και μπορεί να χάσουν δεν λυθούν αντίστοιχα προβλήματα.