Υπόμνημα στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών με το οποίο αμφισβητεί με επιχειρήματα την εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου ότι η δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής άρχισε το 2008 κατέθεσε η πολιτική αγωγή των αιγύπτιων αλιέων που δέχτηκαν επίθεση στο Πέραμα.

Το Υπόμνημα της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του πολιτικού ενάγοντα κ. Δ. Ζώτος επιχειρηματολογεί στο 223 σελίδων υπόμνημα ότι η δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή από το 1987 και καταγεγραμμένη, όπως αναφέρει, «τουλάχιστον από το έτος 1992, από δε το 1996 και με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μελών της, τα οποία καταδικάστηκαν με αυτήν τους την ιδιότητα».
Στην εισαγωγή του υπομνήματος η πολιτική αγωγή αναφέρει επί λέξει: «Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα την 18-9-2013, από δομημένη ως «τάγμα εφόδου» ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» συντάραξε το πανελλήνιο και αποτέλεσε το έναυσμα για σειρά ογκωδέστατων αντιφασιστικών διαδηλώσεων. Υπό την πίεση της αγανάκτησης της κοινής γνώμης για την κλιμακούμενη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής –δράσης γνωστής ήδη από το 1987 και καταγεγραμμένης τουλάχιστον από το έτος 1992, από δε το 1996 και με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μελών της, τα οποία καταδικάστηκαν με αυτήν τους την ιδιότητα, στο πλαίσιο της «δράσης» της –η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να προβεί στο αυτονόητο: να υποβάλει την από 19-09-2013 αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δυνάμει της οποίας παραγγέλθηκε στη συνέχεια την 22-09-2013 από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα, δε, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 4183α/28-9-2013 Αναφορά του διενεργήσαντος την προκαταρκτική εξέταση Εισαγγελικού Λειτουργού προς την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «…προέκυψαν πλέον ή επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση της προσήκουσας ποινικής δίωξης και ειδικότερα για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187 Π.Κ. έγκλημα (εγκληματική οργάνωση με τη μορφή της ένταξης σ’ αυτή, που είναι και διαρκές έγκλημα)…»».