Προειδοποιήσεις για να κρυφθούν τα όπλα της Χρυσής Αυγής, ομολογίες για ξυλοδαρμούς πολιτικών αντιπάλων, παραδοχές για σχέσεις με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «υπονοούμενα» για βομβιστικές επιθέσεις, «συσχετισμοί» της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ολα αυτά περιλαμβάνονται – ανάμεσα στα άλλα – σε ηχητικά ντοκουμέντα συνδιαλέξεων μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης τις οποίες αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» και περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης. Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται νέες φωτογραφίες με βουλευτές να χαιρετίζουν ναζιστικά έχοντας πλάι τους ένα αγοράκι που τους αντιγράφει αλλά και φωτογραφίες μελών να εμφανίζονται σαν εκπαιδευόμενοι στρατιώτες του Γ’ Ράιχ.{{{ audio1 }}}

«Φαντάζομαι να έχει πέσει σύρμα»
Ενας από τους «στόχους» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που είχαν ξεκινήσει ακόμη και προ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, ήταν ένας 26χρονος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στενός συνεργάτης του αρχηγού της ακροδεξιάς οργάνωσης. Ενα 24ωρο μετά το αιματηρό συμβάν συνελήφθη και καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο σε δύο χρόνια φυλακή για οπλοκατοχή.

Σε συνομιλία (κωδικός 8999 στη δικογραφία) που είχε με άλλο μέλος της οργάνωσης στις 19 Σεπτεμβρίου σημειώνει για το «κρυφό οπλοστάσιο»: «Φαντάζομαι να έχει πέσει σύρμα στους δικούς μας να μην υπάρχουν τίποτα πράγματα παντού». Για να του απαντήσει ο συνομιλητής του: «Ναι, έχει πέσει σύρμα, αλλά σκέψου ότι εγώ έχω έναν καραγκιόζη μέσα στο σπίτι και δεν μ’ αφήνει να τα βγάλω».

Σε καταγεγραμμένη συνομιλία του (κωδικός 9296) στις 22 Σεπτεμβρίου με μέλος της οργάνωσης στις Αχαρνές που συμμετείχε σε συμπλοκή (παρενέβη και η Αστυνομία) ο δεύτερος ακούγεται να λέει: «Ευτυχώς εκείνη την ημέρα δεν ήμουν φορτωμένος, αλλιώς θα με πήγαιναν και μένα φυλακή».

Εντύπωση προκαλούν και όσα διαμείβονται σε συνομιλία με τον ήδη προφυλακισμένο βουλευτή Γιάννη Λαγό. Σε διάλογο που είχε με τον παρακολουθούμενο 26χρονο το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου (δύο ημέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα) ο βουλευτής ακούγεται να λέει: «Τουλάχιστον να ξέρω ότι αν με πιάσουν θα υπάρχουν τουλάχιστον 10 άτομα από πίσω που θα πάνε να τους γ…σουν». Για να συμπληρώσει: «Εμείς θα τους τα κάνουμε λαμπόγυαλο άμα είναι να το φτάσουν μέχρι εκεί. Εμείς θα τους το κάνουμε λαμπογυαλάκι. Το δικό μας θα γίνει τελικά. Το δικό μας θα γίνει…».{{{ audio2 }}}

«Χτυπάω έναν στα δόντια…»
Ενδεικτικό της αποθράσυνσης των χρυσαυγιτών είναι ο διάλογος που έχει ο παρακολουθούμενος με ήδη προφυλακισμένο μέλος του περιβόητου «πυρήνα» της Νίκαιας. Θέμα τους τα επεισόδια με οπαδούς του ΛΑΟΣ στη διάρκεια εκδήλωσης στον Μελιγαλά, τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Αναφέρει το μέλος του «πυρήνα Νίκαιας»: «Μου λέει ο Γιάννης ο Λαγός, πέντε άτομα και διώξε τους. Κι εγώ χτυπάω έναν στα δόντια και έτρεχαν τα αίματα και είχαν πιτσιλίσει την άσπρη μπλούζα του Λαγού κι έμοιαζε σαν σκυλάκι Δαλματίας. Και πάνω που πήγα να αφηνιάσω και να βαράω ανεξέλεγκτα μπήκανε και με μαζέψανε. Σήμερα χαίρομαι που υπερίσχυσε το κομματικό της Χρυσής Αυγής. Το «γα…με και δεν ξεχνιόμαστε». Οχι τα φλούφλικα. Τι να πω, ήταν η μέρα του Λαγού σήμερα. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως φάνε στραβή οι μεγάλοι με αυτό που έκανα. Αλλά εφόσον μου είπε ο Λαγός ότι «καλά έκανες». Ξέρεις πώς συμπεριφέρομαι εγώ, Γκεστάπο…».

Για να σπεύσει να τον καθησυχάσει ο συνομιλητής του: «Ρε, είσαι τρελός; Δεν έχεις καταλάβει δύο πράγματα. Σιγά τώρα…».

Ενα άλλο στέλεχος σε διάλογο (κωδικός 9296 στις 22.9.2013) σημειώνει για τον Φύσσα: «Μας λένε ότι αυτός ήταν και θεούσος». Για να παρέμβει ο συνομιλητής του: «Σεσημασμένο ήταν το μ…πανο». Ο διάλογος ολοκληρώνεται με τον έναν να λέει: «Και καλά του κάνανε του μου…ού, να ξεβρωμίσουμε». Για να συμπληρώσει ο πρώτος: «Ρε συ, κάνε υπομονή δέκα ημέρες και ύστερα θα τους γα…με τις μανάδες, όπως το κάναμε και πριν»!{{{ audio3 }}}

Οι σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ.
«Εχουν τον Δούρειο Ιππο μέσα τους»
Εκείνο που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι οι αναφορές για τις σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή. Οπως αναφέρει το εξοργισμένο μέλος της οργάνωσης σε συνομιλητή του (κωδικός 9175 στις 21.9.2013), «η μισή Αστυνομία, ρε, είναι δική μας. Και όταν θα έλθει η ώρα, θα τους γα…σει από μέσα. Εχουν σαπίσει από μέσα και δεν το ξέρουν. Εχουν τη Λερναία Υδρα, έχουν τον Δούρειο Ιππο μέσα τους και δεν το έχουν καταλάβει…».

Σε συνομιλία (κωδικός 9538, στις 25.9.2013) ο 26χρονος, μέλος της ΚΕ, μιλάει για αλλαγές στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της ΕΛ.ΑΣ. αφήνοντας υπονοούμενα για ένοπλες επιθέσεις. Οπως λέει, «μα τι έγινε στα ΤΕΕΜ; Τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με το ΤΕΕΜ; Ομως από εδώ και πέρα θα έχει!».{{{ audio4 }}}

Σε διάλογο (κωδικός 9019) το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου 2013 ο ίδιος μνημονεύει: «Ο ταξίαρχος που φέρεται να έδωσε την εντολή για την έρευνα μας είπε ότι δεν είχε ιδέα και ότι ήταν εντολή του (σ.σ.: τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης) Δένδια». Εντυπωσιάζει επίσης σειρά αναφορών για τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. και τις αποχωρήσεις «φίλα προσκείμενων αξιωματικών» σε διάλογο (κωδικός 9552) της 26ης Σεπτεμβρίου 2013.

Αφού οι συνομιλούντες καθυβρίζουν τον Παύλο Φύσσα, ένας εξ αυτών λέει (διάλογος 9443 στις 24.9.2013 με μέλος της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη): «Ο Ρουπακιάς, ρε, δεν μπορούσε να σκοτώσει μυρμήγκι. Αλλιώς έγιναν τα πράγματα». Σε άλλον διάλογο σημειώνει: «Ασε δύο εβδομάδες να κρυώσει και θα δούμε. Γιατί είναι καρμπόν ο Κορκονέας (σ.σ.: ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον Δεκέμβριο του 2008). Μοιάζουνε πολλά. Γιατί καμιά «που…α» δεν βγήκε να πει στις τηλεοράσεις ότι εξοστρακίστηκε η σφαίρα…».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ