Ο Φέλιξ Κάντι είναι ο μεγάλος νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου 2014, τερματίζοντας πρώτος στο Καλλιμάρμαρο με ρεκόρ αγώνα! Ο σπουδαίος Κενυάτης δρομέας κάλυψε τη διαδρομή των 42 χλμ. σε 2:10:36.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι, με χρόνο 2.10.55 που του είχε δώσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες 2004 της Αθήνας!

Δεύτερος τερμάτισε ο Ράιμοντ Μπετ και τρίτος ο Τσομπέι. Ο περσινός νικητής του Μαραθωνίου, Χίλαρι Γέγκο τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Η Ναόμι Μάγιο είναι η γυναίκα που τερμάτισε πρώτη στον φετινό Μαραθώνιο με χρόνο 2.41.05» και ακολούθησε η Νάνσι Ρότιχ με χρόνο 2.41.28». Και οι δυο είναι από την Κένυα.

Ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον Μαραθώνιο ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο δυο ώρες και 25 λεπτά. Ο αθλητής από τον Βροντάδο Χίου, τερματίζει για 2η συνεχή χρονιά πρώτος μεταξύ των Ελλήνων.

Παράλληλα η 26χρονη Σοφία Ρήγα είναι η Ελληνίδα δρομέας που τερμάτισε 1η στον φετινό Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 45 λεπτά και 36 δευτερόλεπτά. Ακολούθησε η Μάγδα Γαζέα σε 2 ώρες, 47 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα από τη Ζάκυνθο.

Ο Κώστας Γκελαούζος και η Αναστασία Καρακατσάνη ήταν οι νικητές στους άνδρες και στις γυναίκες, στα 10 χλμ. του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, με επιδόσεις 31:39 και 35:28, αντίστοιχα.

Στα 5χλμ. ο Κώστας Νακόπουλος κατάφερε να τερματίσει για τρίτη φορά συνεχόμενη πρώτος με 15.26. Ο πρωταθλητής των 800 μ., κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στον κλειστό στίβο, είχε καταφέρει να επικρατήσει τόσο το 2012 όσο και το 2013. Όσον αφορά τις γυναίκες, πρώτη βγήκε η Ελένη Θεοδωροπούλου, με 17.39.


Σημαντικές προσωπικόιτητες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αθλητικής και καλλιτεχνικής ζωής κατέβηκαν το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στους αγώνες των 5 και 10 χλμ., στον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό, και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Κι αφού τερμάτισαν και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και γέμισε τις κερκίδες λίγο πριν παραλάβουν τα μετάλλια τους μας είπαν:

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους και έχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Μαραθωνίων. Είναι γιορτή και για μας τους ερασιτέχνες δρομείς και τρέχουμε για να ευχαριστηθούμε την άθληση μαζί με τις οικογένειες μας. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και για μας που δεν έχουμε πολύ χρόνο για να γυμνασθούμε, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που δοκίμασε τις δυνάμεις του στον αγώνα των 5ο χλμ.

Ευδιάθετος και ικανοποιημένος μετά τον τερματισμό του στον αγώνα των 5 χλμ ο Ολυμπιονίκης, Βασίλης Πολύμερος, δήλωσε: «Τρέξαμε για να εκπροσωπήσουμε εδώ το Σύλλογο των Ολυμπιονικών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να στείλουμε μήνυμα σε όλους για την άθληση».

Στη διαδρομή των 10 χλμ της μόλις τερμάτισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα, τον Μαραθώνα, όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική, όλοι θέλουν να τρέξουν, να διασκεδάσουν να το χαρούν. Ενωμένοι όλοι οι Ελληνες τρέξαμε και δείξαμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ετρεξα με τα παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας και έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση».

«Αγώνα ζωής και Ιστορίας» χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Πρόκειται για έναν αγώνα που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτου φύλου, φυλής, ηλικίας στον αγώνα τον καλο».

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος της Αθήνας για τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, Γιώργος Καμίνης : «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα. Ο Μαραθώνιος έχει γίνει θεσμός πλέον για την πρωτεύουσα και ο Δήμος Αθηναίων έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση στέλνοντας μήνυμα για την άθληση. Χαιρόμαστε όλοι για τους δρομείς, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια τους».

Δυναμικότερο βλέπει το μέλλον του Μαραθωνίου ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. «Έχω προχωρήσει σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό με την κ. Δούρου και τον κ. Καμίνη. Ο Μαραθώνιος ανήκει στον κόσμο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να τα φέρουμε».

Συμμετοχή ρεκόρ

Με τη συμμετοχή 35.000, περίπου, δρομέων, από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Νοεμβρίου ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος. Τα εγκαίνια της έκθεσης που περιλαμβάνεται στις παράπλευρες εκδηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος και οι έλληνες πρωταθλητές Λούης Τσάτουμας, Λυκούργος Τσάκωνας, Ελισάβετ Πεσιρίδου.

Ο κ. Παναγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου αναφέρεθηκε στο ρεκόρ συμμετοχών, που ξεπερνούν τις 35.000 σε όλες τις αποστάσεις. Ενθουσιασμένος από την συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο, ήταν ο Πάκο Μποράο: «Έχοντας τα γραφεία μας στην Ελλάδα, κερδίζουμε σε συναίσθημα και αναγνώριση. Εκ μέρους της AIMS εύχομαι σε όλους νέες επιτυχίες στον ΑΜΑ και καλό καιρό την Κυριακή», είπε ο Μποράο, που έκανε γνωστό, πως φέτος θα τρέξει στην αυθεντική διαδρομή.

Να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του τουρισμού στην Αθήνα, καθώς οι κρατήσεις ξενοδοχείων κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού κλάδου η ζήτηση λόγω του αγώνα είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο εξαιτίας του μεγέθους και της προβολής της διοργάνωσης. Η εικόνα που παρουσιάζουν πλέον τα ξενοδοχεία της πόλης είναι πολύ διαφορετική από άποψη πληροτήτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ένωση Ξενοδόχων αναμένεται να έχει επίσημα πλήρη στοιχεία για τα ποσοστά και την αύξηση πληροτήτων στο τέλος του μήνα.

Στη διάρκεια των αγώνων θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις παιδιών από τις 9.15 πμ στους επτά Δήμους από τους οποίους θα διέλθουν οι δρομείς. Θα γίνει και ο αγώνας των Special Olympics και των 1500μ. παιδιών. Καλούμε τον κόσμο όπως κάνει κάθε χρονιά να ενισχύσει όλη αυτή την προσπάθεια με την ολόθερμη παρουσία του κατά μήκος της διαδρομής αλλά και μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο».

Αναφερόμενος σε τεχνικά ζητήματα ο Τεχνικός διευθυντής Μαραθωνίου, Βαγγέλης Παπαποστόλου ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ομάδα σε άτομα είναι οι εθελοντές, ακολουθεί η Αστυνομία, μετά το ΕΚΑΒ που διαθέτει όλες τις δυνάμεις του ενώ έχουμε και 400 διασώστες που θα βρίσκονται ανά 200 μέτρα σε όλο το μήκος της διαδρομής. Η ιδιαιτερότητα είναι πως πρέπει να μετατραπούν οι δρόμοι σε αγωνιστικό χώρο και τα πεζοδρόμια σε κερκίδες και όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια.

Πρόβλημα με τον καιρό και αλλαγή προγραμματισμού

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα, ανάγκασε την οργανωτική επιτροπή του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της Αφής Φλόγας στον Τύμβο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ το Σάββατο (8/11) θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η Οργανωτική Επιτροπή, αποφάσισε ότι η τελετή δεν θα γίνει στον ιερό χώρο, αλλά σε στεγασμένο χώρο, που βρίσκεται στην ιστορική αφετηρία στον Μαραθώνα.

Κιμέτο, Κίπλαγκατ και Γουίτενμπεργκ στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο

Ο Ντένις Κιμέτο έγινε ο πρώτος δρομέας στην ιστορία του αγωνίσματος, που κατάφερε να τρέξει τον μαραθώνιο, κάτω από 2 ώρες 03.

Ο Κενυάτης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα, προκειμένου να βραβευτεί από την AIMS ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σεζόν.

Μαζί του και η νέα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο, Φλόρενς Κίπλαγκατ, που θα παραλάβει το βραβείο της κορυφαίας γυναίκας.

Οι δύο αθλητές μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο, μίλησαν στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου του 32ου Μαραθωνίου.

Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από τον φετινό Μαραθώνιο του Βερολίνου με 2.02.57 χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την βράβευσή του από την AIMS ως κορυφαίου μαραθωνοδρόμου της χρονιάς .

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά νιώθω μεγάλη τιμή που βραβεύομαι από την AIMS. Ελπίζω να παραμείνω σε ψηλό επίπεδο κερδίζοντας μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και βέβαια να ξανάρθω στην Ελλάδα για να βραβευτώ. Όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Όλοι οι μαραθωνοδρόμοι θέλουν να αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Αθήνας», είπε ο Κενυάτης, ενώ ο μάνατζερ του Τζεράρντ Βαν Ντε, αναφέρθηκε σε μια ιστορία, λίγους μήνες πριν από τον αγώνα του Βερολίνου.

«Είχα πάει να τον δω στο προπονητικό καμπ. Λίγο πριν φύγω, μου είπε θέλω να κάνω κάτι καλό στο Βερολίνο», είπε ο μάνατζερ και συμπλήρωσε:

«Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιο χρόνο θα κυνηγήσει στο γερμανικό μαραθώνιο, τους είπε «2.02.50», ήξερε πως είναι καλά». Ο Κιμέτο όταν τερμάτισε τον αγώνα του Βερολίνου, ήταν τόσο προσηλωμένος στο στόχο του, που όταν τερμάτισε ρώτησε τον μάνατζερ του, αν έχει κάνει ρεκόρ.

Από την πλευρά της, η 27χρονη Φλόρενς Κίμπλαγκατ, είπε: «Αρκετές φορές σκέφτομαι ότι είμαι η καλύτερη. Χαίρομαι που η ΑΙΜS με επέλεξε για να με τιμήσει με αυτό το βραβείο. Ξέρω τώρα ότι είμαι η καλύτερη και θα συνεχίσω να προσπαθώ για να κρατήσω αυτόν τον τίτλο. Βεβαίως και θα ήθελα να τρέξω στην αυθεντική διαδρομή», δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν τρέχει κάποιες φορές για να χαλαρώσει, απάντησε:

«Ποτέ δεν τρέχω για διασκέδαση, τρέχω για να κερδίσω». Η δρομέας από την Κένυα έτρεξε φέτος τον ημιμαραθώνιο σε 1ώρα, 5 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι τιμή και ευχαρίστηση να υποδεχόμαστε τους δύο καλύτερους μαραθωνοδρόμους στον κόσμο, μαζί με τον Πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο. Ο ΣΕΓΑΣ είναι υπερήφανος γιατί διοργανώνει από κοινού με την ΑΙΜS τα βραβεία του Μαραθωνίου. Νιώθουμε ότι είναι σημαντικό και συμβολικό να βραβεύουμε τους καλύτερους στην Ελλάδα τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Αθήνα εδώ που η Δημοκρατία άνθισε και στην Αττική που είναι η γενέθλια γη του Μαραθωνίου».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Πάκο Μποράο μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παρουσία των πολύ μεγάλων αθλητών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και την αποψινή τους βράβευση: «Είμαι ευτυχής για δύο λόγους που βρίσκομαι στην Αθήνα.

Πρώτον για το ότι θα συνιδιοργανώσουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό και δεύτερο γιατί απόψε θα τιμήσουμε τους δύο κορυφαίους αθλητές του Μαραθωνίου. Είναι η δεύτερη φορά που το Best Marathon Awards, φιλοξενείται στην Αθήνα και θα βραβευθούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου, που για φέτος είναι ο Ντάνιελ Κιμέτο και η Φλόρενς Κίπλαγκαντ».

Και η «ισχυρή κυρία» της Νέας Υόρκης στην Αθήνα

Η «ισχυρή κυρία» του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Μέρι Γουίτενμπεργκ έφθασε στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας. Η Γουίτενμπεργκ επέλεξε να ταξιδέψει στην χώρα μας, μία εβδομάδα από την άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του… δικού της Μαραθωνίου και η παρουσία της για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει μεγάλη αξία. Η Γουίτενμπεργκ, με την παρουσία της στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης… αναβάθμισε τις γυναίκες Μαραθωνοδρόμους, όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά.

Στην Ελλάδα έρχεται για να τιμηθεί με το βραβείο ζωής της AIMS και ο Τζορτζ Χαρς, πρόεδρος των New York Road Runners (NYRR), του συλλόγου που διοργανώνει τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Ο Χαρς είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το περιοδικό Runner, ο πρώτος που ασχολήθηκε σε αυτό το επίπεδο με τον Μαραθώνιο και γενικότερα το δρομικό κίνημα.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. στηρίζει και φέτος ως Μέγας Χορηγός τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, συνδέοντας παράλληλα για πρώτη φορά την τόσο σημαντική αθλητική διοργάνωση με το Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που αναπτύσσει.
Ειδικότερα, η ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσω της εφαρμογής «Διαδρομή Προσφοράς» την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν στο κινητό μας ή να επισκεφτούμε στο σύνδεσμο «www.diadromiprosforas.gr», δίνει σε όλους τη δυνατότητα να μετρούν καθημερινά τα βήματα που πραγματοποιούν και τα μετατρέπει αυτόματα σε οικονομική ενίσχυση για το έργο της ανακαίνισης των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία και «Π. και Α. Κυριακού».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τις 09.00 έως και τις 17.30 που θα διεξαχθεί ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα πραγματοποιηθούν στη διαδρομή: Λ. Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:

08.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

09.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Σχολές Αστυνομίας – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Η. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

09.10΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1000μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

10.45΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Παιδιών (1200 μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ακόμη, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών.

Επίσης, λόγω των αναφερόμενων αγώνων, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

Α) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00΄-11.50΄,συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ – 13.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (δ/ση Ραφήνας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ – 15.10΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ – 15.10΄.

Έξοδοι της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00΄- 13.30΄ και 07.00΄- 15.00΄

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως τη Λ. Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30΄ – 17.05΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ – 17.30΄.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ – 17.30΄, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που κινούνται προς τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.

Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ – 17.30΄.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ – 17.30΄.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ – 17.30΄.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 06.00΄ – 17.30΄.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄ έως 17.30΄.

Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄-17.30΄και στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας, ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τη 14.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄ – 17.30΄.

Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά τις ώρες 06.00΄ – 17.30΄.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από ώρα 14.00΄ της 8.11.2014 (Σάββατο) έως την 19.00΄ ώρα της 9.11.2014.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00 -17.30΄.

Κλεάνθους, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Γεωργίου Β΄ μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, κατά τις ώρες 06.00΄- 15.00΄.

Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Β) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές έως την πρώτη παράλληλο των παρακάτω οδών κατά τις:

(Ι) Ώρες: 06.00΄της 8.11.2014 έως 19.00΄της 9.11.2014:

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος.

(ΙΙ) Ώρες: 00.01΄- 17.30΄της 9.11.2014:

Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι το Μαραθώνα.

Πανός, σε όλο το μήκος της.

Λ. Μεσογείων, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λ. Μεσογείων.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.

Αρχιμήδους, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.

Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.

Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.

Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως τη Λ. Βασ. Κων/νου.

(ΙII) Ώρες 06.00΄- 15.00΄της 9.11.2014:

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως την οδό Βούρβαχη.

Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την Λ. Βασ. Κων/νου έως Λ. Βασ. Αμαλίας.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

Ριζάρη, σε όλο το μήκος της.

Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

Γ) Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από τη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Αρτέμιδος – Φειδιππίδου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου).

Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου – Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους – Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής Δήμου Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου – Ελπίδος – Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη – Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου (Δήμου Χολαργού).

Λ. Μεσογείων & Παρίτση (Δήμου Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Αθήνα).

Λ. Μεσογείων & Μιχαλακοπούλου – Φωκίδος (Αθήνα).

Λ. Βασ. Σοφίας & Παπαδιαμαντοπούλου (Αθήνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή και να μειωθούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγωνίσματος.

Των παραπάνω απαγορεύσεων εξαιρούνται τα οχήματα με ειδικές διαπιστεύσεις και αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ε.Κ.Α.Β.

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):

Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια :

Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λπ.:

Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λπ.

Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.:

Δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου – αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

Για Νότια Προάστια:

Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου / Βάρης κ.λπ.

Από Μαραθώνα για Βόρεια Προάστια – Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:

Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.