Ένα ωραίο… ευχολόγιο αποτελούν, κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα. Στην ουσία –επισημαίνουν – προτείνουν οδηγίες χωρίς ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και θωράκιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρουν ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και ότι υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα Εμπολα και στην Ελλάδα. Ωστόσο, τονίζουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή, καθώς:
– Δεν έγινε ενημέρωση σοβαρή και υπεύθυνη ώστε να μην καλλιεργείται ο εφησυχασμός αλλά ούτε και η κινδυνολογία στο γενικό πληθυσμό.
– Το προσωπικό πολλών νοσοκομείων δεν έχει ενημερωθεί, παρά μόνο επιλεγμένες ομάδες και αυτές όχι επαρκώς. Ενημέρωση χρειάζονται όλοι οι κλάδοι από τον νοσηλευτή και τον γιατρό μέχρι τον σεκιουριτά και την καθαρίστρια.
– Επιλέχθηκε το «Αμαλία Φλέμινγκ» για υποδοχή των ύποπτων περιστατικών και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» για νοσηλεία ασθενών με βεβαιωμένη λοίμωξη. Το μεν πρώτο ετοιμάζονται να το κλείσουν το δε δεύτερο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι πρέπει να στελεχωθούν άμεσα τα Νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό.
– Σε κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και σε όποιες δομές του ΠΕΔΥ λειτουργούν, πρέπει να γίνει ειδική εκπαίδευση των επιλεγμένων ομάδων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν το ύποπτο περιστατικό. Να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι ειδικοί χώροι προσωρινής απομόνωσης του περιστατικού μέχρι να οδηγηθεί στο νοσοκομείο υποδοχής. Στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων και των υπολοίπων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν υπάρχει καμιά σοβαρή προετοιμασία. Ούτε καν ο αυτόνομος χώρος (οικίσκος/περίπτερο) στην είσοδο των υγειονομικών δομών δεν υπάρχει.
– Όλος ο εξοπλισμός που προτείνεται από την εγκύκλιο (μάσκες, γάντια, μη διαπερατές φόρμες ελαφριές και εύκαμπτες, ποδονάρια κ.λπ.) υπάρχει μόνο σε μεγάλα Νοσοκομεία.
– Πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να τεθούν σε λειτουργία και τα 650 κρεβάτια που υπάρχουν.