Ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας 10ετίας στη χώρα μας και τα Βαλκάνια εκτιμάται ότι θα είναι ο φετινός καθώς έχουν πέσει αρκετά χιόνια από τις 22 Οκτωβρίου, αλλά και θερμοκρασίες που σημειώνονται στη καρδιά του χειμώνα.

Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με προηγούμενους που επικράτησαν τουλάχιστον τη τελευταία 10ετία στη χώρα μας, οι οποίοι δεν είχαν πολλά χιόνια ούτε πολύ κρύο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στο Χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

Στη Σιβηρία, φέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτή την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Το ψύχος αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρας μας τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και στον Δεκέμβριο.