Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί, είχαν αφήσει οι δικαστικές αρχές και έναν 35χρονο συνεργό του 31χρονου Αλβανού serial killer, που καταζητείται για τέσσερις φόνους στη Νάξο, στην Τρίπολη, στο χωριό Βούρβουρα Αρκαδίας αλλά και στην Σπηλιά Μεσσηνίας. «Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο φάκελο του 31χρονου κατά συρροή -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- δολοφόνου «Παπαγιάνι» Εντμοντ ή Μόντι ή «Βαγγέλη» που αναζητείται από ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές σαν ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς που έχουν δράσει ποτέ στην χώρα μας.

Ο προσδιορισμός της δράσης του 31χρονου αλλοδαπού φέρεται να υπήρξε μετά την ανθρωποκτονία -ανακαλύφθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014- μίας 59χρονης ζωγράφου η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, στην περιοχή Γαλανάδο, με δεμένα τα χέρια της ενώ στον λαιμό της υπήρχε τυλιγμένο ύφασμα. Την γυναίκα αναζητούσε για μέρες ο γιος της, ο οποίος επικοινώνησε με την αστυνομία. Οπως προέκυψε από την έρευνα, δράστης ήταν ο εν λόγω αλλοδαπός που είχε εμφανισθεί με το όνομα «Βαγγέλης» στη Νάξο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αλβανός εκτελούσε εργασίες στο σπίτι της άτυχης γυναίκας. Όμως εκείνη του είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένη και του ζήτησε να σταματήσει, γεγονός που εικάζεται ότι προκάλεσε την οργή του 31χρονου αλλοδαπού.
Αυτός ο κύκλος της βίας είχε επαναληφθεί, όμως, και άλλες φορές στο παρελθόν με τον ίδιο πρωταγωνιστή, χωρίς η ΕΛ.ΑΣ να μπορεί να τον αποτρέψει.
Σύμφωνα λοιπόν με τον φάκελο του 31χρονου, που κατάγεται από τη νότιο Αλβανία, ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του ζούσε την τελευταία δεκαετία στην Τρίπολη. Αρχικά είχε κατηγορηθεί για κλοπές στην αρκαδική πρωτεύουσα. Ο κύκλος των φόνων ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2008, όταν ο νεαρός Αλβανός τραυμάτισε θανάσιμα έναν 82χρονο ηλικιωμένο -εργαζόταν σαν επίτροπος εκκλησίας-κατά τη διάρκεια ληστείας στο σπίτι του, στην Τρίπολη . Το θύμα που είχε κακοποιηθεί άγρια από τον δράστη εξέπνευσε λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Η εμπλοκή του 31χρονου Αλβανού είχε αποδειχθεί μέσω αποτυπώματος, ενώ είχε θεωρηθεί από την αρχή ύποπτος γιατί διέμενε κοντά στο σπίτι του θύματος. Ο 31χρονος εκτιμάται ότι διέφυγε τότε στην Αλβανία.
Ο δεύτερος φόνος καταγράφηκε τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Μαΐου 2011, στην περιοχή Σπηλιά του Δήμου Τριφυλίας, στη Μεσσηνία, με θύμα του έναν 79χρονο ηλικιωμένο. Τότε ο «Παπαγιάνι» δούλευε εκεί στο μάζεμα της ελιάς και των καρπουζιών και όλοι στο χωριό μιλούσαν για έναν «ευγενικό και διακριτικό αλλοδαπό που ποτέ δεν έδινε δικαιώματα». Την προηγούμενη χρονιά ο νεαρός Αλβανός διέμενε σε μία αγροτική κατοικία που ανήκε στο μετέπειτα θύμα του. Όμως επειδή δεν πλήρωνε το ενοίκιο ο 79 χρόνος δεν του το παραχωρούσε και εκείνη την περίοδο. Το μοιραίο βράδυ ο άτυχος 79χρονος πριν πάει στο σπίτι του πήγε στο αγρόκτημα προκειμένου να δει αν διέμενε στο οίκημα που υπήρχε εκεί -χωρίς την άδειά του- ο νεαρός αλλοδαπός εργάτης. Όταν τον βρήκε φαίνεται να υπήρξε διαπληκτισμός μαζί του και ο Αλβανός τον στραγγάλισε. Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι που διέμενε ο 79χρονος, διανυκτέρευσε σε αυτό, έφαγε, είδε τηλεόραση και αφού πήρε χρήματα και άλλα είδη έφυγε το επόμενο πρωί! Οι κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν ότι η πόρτα της κατοικίας του άτυχου γέροντα στο κέντρο του χωριού ήταν ανοικτή και εκείνος άφαντος. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία ξεκίνησε άμεσα έρευνες και τελικά εντόπισε, στις τρεις το μεσημέρι, τον 79χρονο νεκρό στο κτήμα του. Όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος του τοπικού Κοινοτικού Διαμερίσματος κ. Κωνσταντίνος Γυφτάκης «τότε λόγω του φόνου και πολλών κλοπών και ληστειών, είχαν υπάρξει σκέψεις μέχρι και για πρόσληψη εταιρείας security στην περιοχή, που δεν υλοποιήθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων».
Το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του νεαρού Αλβανού στην Μεσσηνία δεν απέδωσε και έτσι δεν άργησε το επόμενο κτύπημά του.
Το τρίτο έγκλημα σημειώθηκε την ίδια χρονιά, στις 4 Σεπτεμβρίου 2011, στο χωριό Βούρβουρα Αρκαδίας, με θύμα έναν 77χρονο αγρότη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ο 77χρονος στοχευθηκε από τον 31χρονο Αλβανό αλλά και συνεργούς του, που εμφανίσθηκαν αυτή την φορά. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι όπου διέμενε το ηλιωμένο ζευγάρι, ερεύνησαν τον χώρο, αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο ηλικιωμένος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους δράστες τη στιγμή που η σύζυγός του τούς εκλιπαρούσε να σταματήσουν.
Για αυτόν τον φόνο είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 ένας 35χρονος Αλβανός ύστερα από ένταλμα του ανακριτή Πρωτοδικών Τρίπολης. Η εμπλοκή του 35χρονου που κατοικούσε κι αυτός στην Τρίπολη και ήταν γείτονας και φίλος του 31χρονου κατά συρροή δολοφόνου, προέκυψε γιατί από μαρτυρίες διαπιστώθηκε ότι με το αυτοκίνητό του μάρκας Opel, είχαν πάει στον τόπο του εγκλήματος. Ο 35χρονος ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «τα ίχνη του εξαφανίσθηκαν την επόμενη κιόλας ημέρα».
Στην δικογραφία της ίδιας υπόθεσης με το έγκλημα στο αρκαδικό χωριό υπάρχουν και τα ονόματα δύο ακόμη Αλβανών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εντοπισθούν…
Υπολογίζεται ότι ο «Παπαγιάνι» μετά και από αυτό το έγκλημα γύρισε πάλι Αλβανία για να επανεμφανισθεί με άλλο όνομα στη Νάξο.
Ωστόσο οι αστυνομικοί ερευνούν την τυχόν εμπλοκή του και σε άλλα ανεξιχνίαστα εγκλήματα με θύματα ηλικιωμένους.