Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς επέλεξε μία σύγχρονη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία λειτουργεί με εύχρηστο τρόπο και παρέχει τη δυνατότητα στους κατόχους των έξυπνων τηλεφώνων τη δυνατότητα να αναφέρουν στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» με τέσσερα απλά βήματα το περιστατικό διαφθοράς το οποίο αντιμετώπισαν ή του οποίου έγινε μάρτυρας.
Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει εντελώς δωρεάν στο τηλέφωνό του μέσω από τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών Google Play και Appstore τη νέα εφαρμογή «Διαφάνεια Τώρα!».
Για να ενημερωθεί ή να καταγγείλει ένα περιστατικό διαφθοράς ο χρήστης θα πρέπει αρχικά να απαντήσει στο κουίζ ερωτήσεων για να διαπιστώσει αν το περιστατικό που τον απασχολεί σχετίζεται ή όχι με διαφθορά. Να καταγράψει περιληπτικά το περιστατικό συμπληρώνοντας το ειδικό πεδίο. Να συμπεριλάβει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας του (email ή τηλέφωνο) ώστε να επικοινωνήσει η υπηρεσία μαζί του και τέλος να αποστείλει την καταγγελία του.
Στη συνέχεια, η Διεθνής Διαφάνεια υποδέχεται τη γραπτή καταγγελία και αφού εξετάσει την κάθε περίπτωση μεμονωμένα, επικοινωνεί με τον πολίτη παρέχοντάς του σαφείς πληροφορίες και καθοδήγηση για το πώς και πού να απευθυνθεί -σε ποιο αρμόδιο δημόσιο όργανο- και ταυτόχρονα, είναι εκεί για να παρακολουθήσει και να ασκήσει πιέσεις για την έκβαση της υπόθεσης.
Να σημειώσουμε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας της η υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 600 αναφορές πολιτών για περιστατικά διαφθοράς