Η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας δε θέλει καμία επανάπαυση τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση εκδήλωση του Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα»
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και εξελίσσεται διαρκώς. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσαρμόζονται και υιοθετούν νέες μεθόδους, όπως έδειξαν τα σχέδια επιθέσεων εναντίον αρκετών κρατών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι απειλές προέρχονται πλέον από οργανωμένους τρομοκράτες και από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους» (lone wolves), οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τα ριζοσπαστικά πιστεύω τους υπό την επίδραση της προπαγάνδας εξτρεμιστών και βρίσκουν υλικό κατάρτισης στο Διαδίκτυο. Οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να εξελίσσονται ώστε να προπορευόμαστε από τους τρομοκράτες μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει προληπτική δράση. Και εδώ είναι σαφές πως η συνεργασία και κυρίως η παροχή τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη».
Για τις μεταναστευτικές ροές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επεσήμανε πως «η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το 1 εκ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισης του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται».
Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι η παράνομη μετανάστευση εμφανίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και παρέκκλισης από τον κεντρικό εθνικό στόχο, της οικονομικής ανάπτυξης, στο βαθμό που συντελεί στη δημιουργία περιοχών φτώχειας και παρανομίας, και επιβαρύνει το δημοσιονομικό της προϋπολογισμό λόγω των απαιτήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και συντελεί στην διόγκωση της παραοικονομίας με αδυναμία ελέγχου της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.
Τόνισε ακόμη ότι οι γεωπολιτικές ταραχές στη Βόρειο Αφρική, τη Συρία και το Ιράκ και ο νέος νομαδισμός που δημιουργούν, ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ανέφερε επιπροσθέτως πως «το κοκτέιλ γίνεται πιο εκρηκτικό όταν μπαίνουν μέσα πολλές και ισχυρές δόσεις ενός τυφλού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με μίσος προς καθετί αλλόθρησκο. Είναι σαφές πως πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Των συνόρων της Ευρώπης. Γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ουσιαστικά τα σύνορά της, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για την ενδεχόμενη διασύνδεση της παράνομης μετανάστευσης με διάφορες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος (π.χ. εμπορία ανθρώπων, διακίνηση πλαστών εγγράφων, κεφαλαίων, όπλων), καθώς και στη χρήση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών από εξτρεμιστικά στοιχεία ή μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Σημείωσε ακόμη ότι οι Αρχές Ασφαλείας δυσκολεύονται τόσο στον εντοπισμό ατόμων που θέλουν να μεταβούν σε ζώνες διένεξης, όσο και ατόμων που επιστρέφουν από αυτές.
«Πρόκειται για το φαινόμενο των ξένων μαχητών και δεν φαίνεται να υπάρχουν κατάλληλα νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συριακή διένεξη. Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα σύνορα μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ είναι «ανοιχτά», προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και των αγαθών, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση, δηλ. το γεγονός ότι ένα θεμελιώδες δικαίωμα μπορεί να γίνει εύκολα εκμεταλλεύσιμο από τα παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Επεσήμανε ακόμη ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο υπήκοοι άλλων χωρών (π.χ. από τη Βόρειο Αφρική, τα Βαλκάνια), οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, να μεταβούν στην Ευρώπη με σκοπό την παράνομη είσοδο σε αυτή. Το ενδεχόμενο εισόδου μέσω όμορων με τα κράτη – μέλη χωρών, όπου ο συνοριακός έλεγχος είναι ανεπαρκής, σε συνδυασμό με την απροθυμία ή την αδυναμία των τρίτων και δη γειτονικών χωρών να συνεργαστούν, μεγιστοποιούν την ενδεχόμενη απειλή. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους μαχητές θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και την ταυτότητά τους φθάνοντας στο Ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά θα διατηρήσουν την ιδεολογία και το σκοπό για τον οποίο μετακινήθηκαν στις ζώνες διένεξης».