Επιχείρηση εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής αστυνομικοί.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιχείρηση έγινε κατόπιν εφαρμογής δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η εκκένωση του χώρου και η παράδοσή του στη νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, στο πλαίσιο της πολυετούς κόντρας μεταξύ της τελευταίας και της παλαιάς αδελφότητας.

Κατά την αστυνομική επέμβαση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο εσωτερικό του αντιπροσωπείου βρίσκονταν μοναχός και λαϊκοί, οι οποίοι αρνήθηκαν προς στιγμής να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Αστυνομικοί προσήγαγαν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου τον μοναχό κι έναν πολίτη.

Το αντιπροσωπείο, κατά πληροφορίες, φιλοξενεί συχνά μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας που έρχονται για νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι η νέα αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε το 2005, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, υπό την επωνυμία «Νέα Εσφιγμένου», η οποία έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλαιά αδελφότητα αρνείται να της παραδώσει το μοναστήρι και το κονάκι στο Άγιον Όρος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά καιρούς συγκρούσεις.