«Ωρολογιακή βόμβα» είναι για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα περιστατικά ανθεκτικής φυματίωσης. Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση.

Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων.
Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εν όψει του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Μέγαρο της Αθήνας στις 5-8 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλη Τουμπή, η φυματίωση δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η συχνότητά της και εμφανίζεται με νέα μορφή. «Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Τετρακόσια πενήντα κοινής φυματίωσης και 32 ανθεκτικής και πολυανθεκτικής φυματίωσης. Σε ότι αφορά την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση είχαμε δύο περιστατικά, εκ των οποίων το ένα κατέληξε και το άλλο νοσηλεύεται. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με επτά κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από δέκα έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.
«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στο κάπνισμα

Μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά το 38% – 40% του γενικού πληθυσμού). Αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση.
«Τα χρόνια της κρίσης το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος, αλλά τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», εξηγεί ο κ. Τουμπής.
Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Τουμπής είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, δεν είναι αθώο.
Όπως είπε, επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει σωματίδια και ουσίες που δεν είναι αθώες. Παράλληλα, τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος.
Εκτενής αναφορά θα γίνει και στον ιό Εμπολα που αποτελεί υγειονομικό θέμα αιχμής των τελευταίων εβδομάδων. Τη Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, στις 6μμ – 7μμ, ο λοιμωξιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας θα μιλήσει στο συνέδριο για τη νόσο που προκαλείται από τον ιό Ebola, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο θα δώσει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, ο οποίος και θα τιμηθεί για τη μεγάλη προσφορά του στη Πνευμονολογία.