Πύρινα βέλη κατά της κυβέρνησης εξακόντισαν οι έλληνες δικαστές κατά τη σημερινή τους (σ.σ. Πέμπτη) συνέντευξη τύπου – πανδικαστική συγκέντρωση στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για το θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Η κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανε λόγο για απαξίωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εκφράζεται με τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία.
Αιχμές για κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού
Αναφερόμενη σε πλείστες όσες δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την αντισυνταγματικότητα ως προς το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τις μειώσεις των μισθών των ενστόλων, η κυρία Θάνου απευθύνθηκε δημόσια στην εκτελεστική εξουσία: η μη εφαρμογή τους συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για τη Δημοκρατία, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού.
Η ίδια εστίασε παράλληλα και στα οικονομικά των δικαστών, επιτιθέμενη τόσο εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη όσο και κατά του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα. «Οι δηλώσεις του υποδεικνύουν αλαζονική λογική, εκτός της λογικής του κράτους Δικαίου» σημείωσε για τον υπουργό Οικονομικών. «Δεν δικαιούται ο αναπληρωτής υπουργός να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό για καταβολή εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές (…), όταν δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για την αναδρομικότητα της περικοπής» επεσήμανε η κυρία Θάνου.
«Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως θέλει να μας εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο, είμαστε μαζί με τους άλλους Έλληνες» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Όσες προσπάθειες και αν γίνονται για την απαξίωσή μας, εμείς οι δικαστές στεκόμαστε όρθιοι, επαγρυπνούντες για την προστασία του κύρους του λειτουργήματος μας».
Πολυνομία, φωτογραφικά νομοθετήματα, συνεχείς τροποποιήσεις νόμων, συγκαταλέγονται στα προβλήματα που επέλεξαν να θίξουν τόσο η κυρία Θάνου όσο και ο κ. Κώστας Τζαβέλλας, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. «Η κυβέρνηση νομοθετεί αποσπασματικά και άρρυθμα, σε σημείο που να θέτει σε προφανή κίνδυνο την ορθότητα των νομοθετημάτων και να δίνει την εντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών άλλων, εκτός στόχευσης εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε ο κ. Τζαβέλλας. «Το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη δεν έγινε» πρόσθεσε συνοψίζοντας.
Ενδιαφέρουσα ήταν σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του κ. Βασίλη Αλεξανδρή, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κοινό θεσμικό όργανο δικηγόρων και δικαστών για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη. Όργανο που θα απαρτίζεται από αιρετούς εκπροσώπους –δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους.
Βέλη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Παίρνοντας εν συνέχεια τον λόγο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης:
«Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν νοείται όταν το Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε νεκροταφείο ποινικών υποθέσεων και πλυντήριο (…), δεν νοείται όταν τα γραφεία του υπουργού κ. Χ. Αθανασίου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη μετατρέπονται σε τροχονόμους υποθέσεων, καθυστερώντας τη διαβίβαση τους στη Βουλή (…), δεν νοείται όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται εργαλείο προστασίας ελεγκτέων προσώπων, (…) δεν νοείται όταν ο Πρωθυπουργός, ο κ. Ι. Στουρνάρας και ο κ. Ι. Προβόπουλος υπογράφουν επιστολή και διαβεβαιώνουν ότι θα εξισορροπηθούν και θα παρακαμφθούν δικαστικές αποφάσεις, (…) δεν νοείται όταν ο κάθε υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική. Δεν είναι μόνο αλαζονική η λογική του, είναι ευθέως αντιδημοκρατική».
Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι βουλευτές κκ. Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κοντονής, Θανάσης Παφίλης, Βασίλης Καπερνάρος και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και η δικηγόρος κυρία Αθηνά Βρυώνη.
Από τη συνέντευξη απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του ΣτΕ λόγω αρχαιρεσιών στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.